Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sekä tukka että järki lähtevät lentoon

Vesa Vierikko on valloittavan raikas taiteilijajuhlaroolissaan Gogolin Mielipuolena

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Mitro Härkönen
Vesa Vierikko on kuin uudestisyntynyt mielipuoli.
Vesa Vierikko on kuin uudestisyntynyt mielipuoli. Kuva: Mitro Härkönen
Arvio: teatteri
Mielipuolen päiväkirja. Ryhmäteatteri. Nikolai Gogolin aiheiden pohjalta kirjoittaneet Esa Leskinen ja Sami Keski-Vähälä. Ohjaus Esa Leskinen, lavastus ja puvut Janne Siltavuori, videosuunnittelu Mika Haaranen, valot Tomi Tirranen, ääni Jussi Kärkkäinen, maskit Riikka Virtanen. Rooleissa Vesa Vierikko, Taisto Oksanen, Minna Suuronen ja Robin Svartström.

Eipä tarvitse lähteä hullujenhuoneelle – riittää kun käy Ryhmäteatterissa toteamassa, että olemme olleet siellä jo pitemmän aikaa.

Mielipuolen päiväkirja osoittaa johdonmukaisen selkeästi, ettei kukaan ihminen pysty kuuntelemaan nykypäivän poliitikkojen, virkamiesten ja yritysjohtajien jargonia olematta hullu tai tulematta sellaiseksi.

Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän kirjoittama näytelmä pohjautuu Nikolai Gogolin teoksiin, mutta näytelmälle nimensä antaneen novellin mukaisesti siinä ei seurata esimiehensä kyniä päivästä toiseen tunnollisesti teroittavan pietarilaisen pikkuvirkamiehen turhautumista ja uupumista.

Mielipuolen päiväkirja

Ohjaaja: Esa Leskinen

Rooleissa: Vesa Vierikko, Taisto Oksanen, Minna Suuronen ja Robin Svartström

Esityspaikka: Ryhmäteatteri

Kuvauksen kohteena on jäähdytyslaitteita valmistavassa suomalaisyrityksessä työskentelevän laskenta-apulaisen loputon usko yhtiön jokaviikkoisiin organisaatiouudistuksiin.

Gogolin aikana virkakoneisto saattoi olla tyhjää täynnä, mutta nyt tyhjyys näyttää levittäytyneen kaikkialle.

Vallitsevan arvomaailman ilmentymänä aletaan Suomeen rakentaa valtavaa tietoliikennekeskusta, jotta ihmiset voivat ladata nettiin hauskoja kissavideoita ja kaiken maailman peppuselfieitä. Keskus vaatii tilaa, joten sen tieltä raivataan maan tasalle Kirkkonummi sekä suuri osa Espoota. Hallien jäähdytystarpeen takia sama kita nielaisee myös laskenta-apulaista työllistävän yrityksen.

Ryhmiksessä tehdään julmaa pilaa olemassa olevista kansainvälisistä suuryhtiöistä niiden oikeilla nimillä, mutta muistutetaan samalla jatkuvasti siitä, kuka viimekädessä mahdollistaa niiden toiminnan.

Kritiikkiä saa myös media. Onko kukaan enää hereillä sen suhteen, minne tiedonvälityksen painopisteet asettuvat ja kenen ehdoilla esimerkiksi talousasioista uutisoidaan. Tarjotaanko kansalle aineksia todellisen maailmankuvan muodostamiseen vai riittääkö pelkkä primitiivisiin tunteisiin vetoaminen?

Kaikki vaan tunteella mukaan, kun kurssit syöksyvät, osakkeet romahtavat ja suhdanteet pettävät!

Ryhmiksen lavalla juostaan jälleen kovaa vauhtia pienen näyttelijäryhmän voimin ja käydään välillä kulissien takana esiintymässä kameroille. Ainekset ovat vanhat, mutta ote yllättävän raikas.

Vesa Vierikko on "mielipuolena" kuin uudestisyntynyt. On vaihteeksi hauska nähdä hänet peruspositiivisena hahmona, joka kaikkien kauheuksienkin keskellä tarjoaa katsojalle ylen määrin samastumispintaa sekä hyvässä että pahassa.

Yhtä hurjiin kierroslukuihin kiihtyy Taisto Oksanen, tosin pilkottuna kolmeksitoista eri henkilöhahmoksi. Yleisöstä kuului pitkä kohahdus aina kun Oksanen astui lavalle uudessa – voisiko sanoa – olomuodossa.

Robin Svartström ja Minna Suuronen tekevät takuuvarmaa työtä ja kumpikin vähintään Oksasen verran erilaisia tyyppejä. Yhtään ylilyöntiä ei nähdä, ryhmä panostaa iskevyyteen.

Esitys on ilonaihe myös Gogolinsa tuntevalle katsojalle. Nenä-novelli uppoaa loistavasti keskelle Mielipuolen päiväkirjaa, etenkin kun päähenkilöltä pääsee karkuun valtioneuvokseksi naamioituneen nenän sijasta Microsoftin pääjohtajana pitkin maailmaa liehuva tukka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat