Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viirus-teatterin Perplex tarjoaa filosofisesti virittynyttä huumoria

Kulttuuri
 
Cata Portin
Viktor Idman (vas.) ja Oskar Pöysti kokevat muodonmuutoksia Perplexissä.
Viktor Idman (vas.) ja Oskar Pöysti kokevat muodonmuutoksia Perplexissä. Kuva: Cata Portin
Arvio: teatteri
Perplex. Viirus-teatterissa. Marius von Mayenburg, käännös Peter Hallberg, ohjaus Janne Pellinen, skenografia Annina Nevantaus, äänisuunnittelu Lauri Lundahl, valosuunnittelu Jani Orbinski. Näyttämöllä Maria Ahlroth, Viktor Idman, Oskar Pöysti ja Nina Palmgren.

Millaista varjoelämää oikein elämme? Missä roolissa esiinnymme? Viirus-teatterin kevät alkaa filosofisesti virittyneellä huumorilla.

Nuori pari Eva ( Nina Palmgren ) ja Robert ( Oskar Pöysti ) palaa lomamatkalta kotiin ja huomaa, että heidän tuttavansa Judith ( Maria Ahlroth ) ja Sebastian ( Viktor Idman ) ovat sillä aikaa käyneet heidän asuntoonsa taloksi.

Pian asetelma vaihtuu. Seuraa sarja toinen toistaan epätodellisempia muodonmuutoksia. Näyttämöllä nähdään muun muassa SS-mies sekä eläimeksi ja tulivuoreksi muuttuva ihminen – kutkuttavaa teatterileikkiä, jossa kohelluksen takaa löytyy varsin tarkasti mietittyjä nykyihmisen globaaleja ongelmia.

Perplex

Ohjaaja: Janne Pellinen

Rooleissa: Maria Ahlroth, Viktor Idman, Oskar Pöysti, Nina Palmgren

Esityspaikka: Viirus-teatteri

Ohjaaja Janne Pellinen on saanut saksalaisen Marius von Mayenburgin vakavilla asioilla leikkivän näytelmän muuttumaan Viiruksen ilmavasti esiintyvien näyttelijöiden kanssa pakottomasti eteneväksi teatteriksi. Hienosti teatterin kykyä luoda ja hajottaa illuusioita hyödyntävät näyttämökuvat raikastavat mieltä kuin kunnon kevätsiivous.

Viiruksen näyttelijöistä etenkin Idman on Perplexin maailmassa kuin kotonaan. Idmanilla on omia, intiimejä ja vahvasti kommunikoivia eleitä, oma sisäinen maailma, jolla hän yllättää kerta toisensa jälkeen.

Perplex on virkistävä muistutus saksalaisen nykynäytelmän monimuotoisuudesta. Viime vuosina monet nykypäivän boheemin porvarin kokemusmaailmaa tavoitelleet komediat ovat jääneet tv-sarjamaiseksi viihteeksi.

Viirus onnistuu iskemään Perplexillään johonkin todellisempaan ja kokonaisvaltaisempaan.

Perplex on koko ajan rajatilassa. Kaikki on menettämässä merkityksensä, mutta esityksessä ei jäädä vihaisena tuijottamaan menetettyjä asemia vaan annetaan identiteettien hajota ja kurotetaan jo kyynisyyden yli.

Scifimäinen loppu voi olla utooppinen, mutta ainakin siinä on jokin ehdotus.

Silti ei pidä ottaa liian vakavasti. Perplex on ennen muuta kamarikomedia, ei yltiösyvällinen ristisanatehtävä. Se pirskahtelee ja härnää, ja se riittää.

Riittää, kun hetken ajan nauru on vapauttavaa, ei katkeraa tai kylmää. Se merkitsee paljon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat