Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Q-teatteri nostaa halun näyttämölle ennennäkemättömällä tarkkuudella

Ohjaaja Milja Sarkola palaa näyttävästi omaelämäkerralliseen materiaaliin

Kulttuuri
 
Pete Pesonius
Elena Leeve (vas.), Lotta Kaihua, Iida Kuningas ja Sanna-Kaisa Palo heittäytyvät rooleihinsa.
Elena Leeve (vas.), Lotta Kaihua, Iida Kuningas ja Sanna-Kaisa Palo heittäytyvät rooleihinsa. Kuva: Pete Pesonius
Arvio: teatteri
Jotain toista – henkilökohtaisen halun historia. Kantaesitys Q-teatterissa. Teksti ja ohjaus Milja Sarkola, dramaturgit Heini Junkkaala ja Henriikka Himma, lavastus Kaisa Rasila, valosuunnittelu Heikki Paasonen, äänisuunnittelu Kasperi Laine, pukusuunnittelu Riitta Röpelinen. Näyttämöllä Ida Kuningas, Lotta Kaihua, Tommi Korpela, Elena Leeve, Sanna-Kaisa Palo ja Emmi Parviainen.

Kuumottaa. Tällaista ei ole ennen tehty.

Milja Sarkola palaa näyttävästi omaelämäkerralliseen materiaaliin sitten vuoden 2011 Perheenjäsenen.

Viisi naisnäyttelijää ( Ida Kuningas, Emmi Parviainen, Lotta Kaihua, Elena Leeve ja Sanna-Kaisa Palo ) ja yksi miesnäyttelijä ( Tommi Korpela ) piirtävät näkyviin seksuaalisen halun: sen yksityisen historian ja paljastavimmat hetket.

Jotain toista

Ohjaaja: Milja Sarkola

Rooleissa: Ida Kuningas, Lotta Kaihua, Tommi Korpela, Elena Leeve, Sanna-Kaisa Palo, Emmi Parviainen

Musiikki: Kasperi Laine

Esityspaikka: Q-teatteri

Niiden jakaminen tekee esityksestä radikaalin, ei tirkistelyshow'ta, vaikka vastaavuudet tosielämään voikin nähdä.

Sarkola kertoo tarinaa monistamalla ohjaaja-päähenkilöä. Ida Kuninkaan lisäksi ohjaajan alter egoja ovat heittäytyvät ja silti osumissaan julman tarkat Lotta Kaihua ja Sanna-Kaisa Palo.

Emmi Parviainen taas on ohjaajan naisystävä, Elena Leeve esittää useampaakin ohjaajan ihastuksista. Tommi Korpelan osana on olla esityksen sisälläkin kapeaksi väitetty mieskuva.

Jotain toista kertoo ensimmäistä kertaa suomalaisessa teatterissa halusta tällä tarkkuudella. Esitys myös yhdistää jotain sellaista, minkä yhdistämisen ei voisi uskoa olevan mahdollista. Näyttämön saa naisen halu, homoseksuaalinen halu, biseksuaalinen halu, heteron halu. Näitä ei voi erottaa.

Sarkola on monien 70-luvulla syntyneiden teatterintekijöiden lailla sukupolvien ja teatterintekemisen tapojen yhdistäjä, moniäänisyyden hakija ja sallija. Hän ei ole räyhääjä vaan sillanrakentaja.

Rohkeus on niin massiivista, että se antaa katsojalle tukea kokea näitä asioita ja kysymyksiä, mikä ei ehkä olisi monelle muuten mahdollista.

Kuningas ja Parviainen näyttelevät niin avoimesti, että haavat ovat auki luuhun saakka. Silti esiintyminen on höyhenenkevyttä ja arvoituksellista, armoitetun humoristista.

Jotain toista avaa aina toisen näkökulman. Esitys avaa jokaisen hetkeen ristiriidan, näyttää eri puolet yhtä aikaa. Kuningas ja Parviainen ovat tässä moniminä-maailmassa kotonaan. Ei ole olemassa elämää ja sen analyysia erillisinä.

Kaisa Rasilan lavastuksessa näyttämölle luodaan liuta tunnistettavia baarinnurkkia ja sohvia, joilla kuullaan halun tunnustuksia alussa aran teini-ikäisen tytön ja myöhemmin homoseksuaalisessa suhteessa elävän perheellisen taiteilijan suulla. Realistisessa ja silti rajattomassa tilassa äänet ja valot antavat esitykseen leijuvaa tunnelmaa.

Esitys menee pelkkää heteronormin kritiikkiä pidemmälle. Palo esittää naisohjaajaa, joka haluaa työskennellä sellaisten näyttelijöiden kanssa, joita hän haluaisi panna. Hän haluaa toimia aivan samoin kuin keski-ikäiset miehet. Siten esitys vetää maton alta niiltä stereotypioilta, joita se rakentaa.

Vertailussa pitää mennä Jouko Turkkaan saakka, jotta löytyy jotain vastaavalla tavalla teatterin vallankäyttöä ja seksuaalisuutta avaavaa teosta kotimaisesta teatterihistoriasta.

Jotain toista on sekä teatterillista Christer Kihlmania ja Knausgårdia että tuon tunnustuksellisuuden analyysia.

Kohtaukset ovat vain hajanaisia otoksia elämästä, mutta niiden valinta on silti timanttisen tarkkaa. Syvävirroissa esitys kuljettaa näyttämölle niin Cixous'n naiskirjoitusta kuin patriarkaalisen draaman rikkomista.

Milja SarkolanPerheenjäsen sai ajattelemaan, että näin teatteria pitää tehdä. Jotain toista menee vieläkin pidemmälle: Juuri näin pitää elää, näin kokonaisvaltaisesti, itseään ja muita lokeroimatta.

On teatteritaiteilijoita ja sitten on Milja Sarkolan kaltaisia taiteilijapersoonia, joiden elämä muovautuu teatteriksi ja vie teatterin kielioppia eteenpäin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat