Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hylätty hyvää tarkoittaen

Kunnianhimoinen sotalapsinäytelmä haukkaa liian ison palan ja hajoaa

Kulttuuri
 
Suna Vuori   
Hanna Johansson
Birgitta Ulfsson ja hänen pojantyttärensä Alma Pöysti näyttelevät Göteborgin kaupunginteatterin Fosterlandetissa samaa roolia, esikoisensa Ruotsiin lähettävää Elsaa, nuorena ja vanhana.
Birgitta Ulfsson ja hänen pojantyttärensä Alma Pöysti näyttelevät Göteborgin kaupunginteatterin Fosterlandetissa samaa roolia, esikoisensa Ruotsiin lähettävää Elsaa, nuorena ja vanhana. Kuva: Hanna Johansson
Arvio: teatteri
Fosterlandet Göteborgin kaupunginteatterissa. Teksti Lucas Svensson, ohjaus Anna Takanen, lavastus ja puvut Annika Nieminen Bromberg, valot ja videot Joonas Tikkanen, musiikki Matti Ollikainen, koreografia Reija Wäre. Rooleissa mm. Birgitta Ulfsson, Alma Pöysti, Tanja Lorentzon, Iwar Wiklander.

Göteborgin kaupunginteatterin Fosterlandetia mainostetaan suurena näytelmänä suomalaisista sotalapsista.

Sitä tämä sotavuosista nykyaikaan ulottuva draama onkin, mutta laajuus on myös esityksen keskeinen ongelma.

Neljä tuntia ja 45 minuuttia kestävä ruotsalais-suomalainen yhteistyöesitys (kaksi väliaikaa) pohjustaa aihettaan aluksi kohtuuttoman pitkään ja keskittyy sen jälkeen sotalapsuuden seurauksiin melko hajanaisella rintamalla.

Fosterlandet

Ohjaaja: Anna Takanen

Rooleissa: Birgitta Ulfsson, Alma Pöysti, Tanja Lorentzon, Iwar Wiklander, Thomas Backlund

Musiikki: Matti Ollikainen

Esityspaikka: Göteborgin kaupunginteatteri

Lapsen näkökulma – se, josta kertoo Tampereen työväen teatterissa esitettävä Kainon laulu – on ehkä yllättäen rajattu näytelmän ulkopuolelle.

Se, miten sotaa pakoon lähetetyt lapset ovat pärjänneet aikuisina, on tätä aikaa eläviä ajatellen tietysti olennaista. Pitkitetyltä tuntuva historiaosuus taas palvelee ehkä ruotsalaisia, mutta näytelmän haarukkaan osuu paljon ylimääräistä, monelta osin yhteen sulamatonta materiaalia, joka ei millään lailla edistä saati syvennä kerrontaa.

Lucas Svenssonin kirjoittama, osin kaksikielinen näytelmä on ohjaaja Anna Takasen tilaustyö ja osa hänen omaa henkilöhistoriaansa. Takasen isä lähetettiin nelivuotiaana sodan jaloista turvaan Ruotsiin, jonne tämä myös jäi. Hyvää tarkoittaneen hylkäämisen jäljet näkyvät edelleen hänen jälkeläisissään.

Fosterlandetin ensi-illan piti olla viime perjantaina Göteborgissa, mutta keskeistä roolia esityksessä näyttelevän Iwar Wiklanderin keuhkokuume siirsi ensiesityksen huomiseen keskiviikkoon. Perjantaina nähtiin läpimeno, jossa oli ensimmäistä kertaa läsnä myös yleisö.

Nähdyn läpimenon rytminen epätasapaino voi periaatteessa vielä oikaistua, mutta moneen suuntaan hajoavaa tekstiä eivät harjoitukset korjaa.

Erilaisia kill your darlings -osuuksia on läpi näytelmän aina sodanaikaisesta juhannuksenvietosta ja perinpohjaisesta sukupuun pystytyksestä Bruce Springsteenin konserttiin Ullevin stadionilla 1985.

Lapsensa Ruotsiin lähettäneiden äitien kirjeitä luetaan papereista, rivissä istuen suoraan yleisölle. Rikotussa kronologiassakin kohtaus irtoaa kaikesta muusta. Mutta kun tällainenkin materiaali on kerran kerätty, tekijät eivät kai malta olla jakamatta sitä katsojien kanssa.

Vastaavanlainen pidätyskyvyttömyys heijastuu monista ratkaisuista yksittäisten kohtausten sisällä. Jos Dennis Nylund osaa breikata ja Mattias Nordkvist laulaa, pannaan heidät breikkaamaan ja laulamaan.

Toisen näytöksen aloittaa mainiosti kliseillä leikittelevä kohtaus Suomi-seuran kokouksesta, joka sekin uhkaa kompastua turhaan pitkittämiseen.

Suurempi ongelma on kuitenkin se, että näytelmän keskeiset hahmot – Ruotsiin lähetetty Juhani, hänen Suomessa kasvanut veljensä, sotaleskeksi jäänyt äitinsä sekä ruotsalainen tyttärensä – eivät saa riittävästi lihaa luidensa ympärille.

Eivät, vaikka Anna Takanen on selvästi huolellinen ohjaaja ja hänellä on käytössään joukko hyviä näyttelijöitä niin Ruotsista kuin Suomestakin.

Puhumattomuus ja tunteiden patoaminen periytyvät; mutta konkreettisia kohtia, joissa tämä negatiivinen perintö siirtyy, ei lähes tyhjäksi jätetyllä näyttämöllä juuri näytetä, tai ainakaan ne eivät tunnu. Siksi esimerkiksi Takasen alter egoksi kirjoitetun Lussan (vahvasti näyttelevä Tanja Lorentzon ) ahdistuksesta ja aggressiosta on vaikea saada otetta.

Poikkeuksen muodostaa lyhyt kohtaus ensimmäisen näytöksen lopussa, jossa tieto isän kaatumisesta tavoittaa perheenjäsenet yksi kerrallaan. Kahden hiljaisen lapsen kautta hetki tulee niin lähelle, että kyyneleitä on lähes mahdoton pidätellä.

Eikö juuri tästä ole perimmältään kyse: tunteista?

Fosterlandet Helsingin Svenska teaternissa 9. huhtikuuta alkaen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat