Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aamu ei näytelmänä yllä pintaa syvemmälle

Kulttuuri
 
Arvio: teatteri
Aamu. Kantaesitys Kansallisteatterin Willensaunassa. Teksti Michael Baran, ohjaus Michael Baran, visuaalinen suunnittelu Kimmo Viskari, valo- ja videosuunnittelu Kalle Ropponen, äänisuunnittelu Kristian Ekholm. Näyttämöllä Seela Sella, Terhi Panula, Cecile Orblin ja Heikki Pitkänen.

Kansallisteatterin Willensaunassa esitettävä Michael Baranin käsikirjoittama ja ohjaama Aamu on erittäin tyylikkään näköinen esitys, jonka kunnianhimoinen maailma pyrkii koskettelemaan taiteen perimmäistä merkitystä ja perhesuhteita taiteilijaperheessä.

Kuuluisa huippupianisti Alma Knif ( Seela Sella ) on luopumassa 80-vuotiaana urastaan ja hän on saapunut soittamaan jäähyväiskonsertin. Konsertissa hänen on määrä soittaa nuoremman tyttärensä Auran ( Cecile Orblin ) säveltämä preludi. Vanhempi tytär Alina on toimittaja, joka saapuu haastattelemaan äitiään.

Onko taide ajattelua vai tekniikkaa? Tavoittaako toisen ihmisen taiteella paremmin kuin todellisessa elämässä? Ja onko taiteilijana oleminen ja äitiys mahdollista yhdistää? Kysymyksiä, jotka jokainen sukupolvi joutuu kohtaamaan aina uudestaan. Alma on pitänyt lapsiinsa etäisyyttä, vanhempi sisar valinnut äidin roolin ja nuorin tytär taiteilijan uran, jolla hän ei kuitenkaan menesty. Näyttelijöistä Orblinin hahmo on kirjoitettu kiinnostavimmaksi, hän on sovittelija siinä missä äiti ja toinen sisko ovat armottomampia.

Parhaimmillaan pienissä kohtauksissa pilkahtelee puheliaan, ranskalaisen ihmissuhde-elokuvan imua tai woodyallenmaista komiikkaa. Baranilla on näkemystä hienovaraisista nöyryytyksen ja rakkaudenkaipuun mekanismeista, mutta lopputuloksessa on vain vähän persoonallisia havaintoja.

Perheen ja taiteen sisäpiirissä pyörivä esitys ei millään meinaa kohota yleisemmälle tasolle.

Näytelmän mieshahmosta, putkimies-Kimmosta ( Heikki Pitkänen ) tehdään naisten esineellistämä objekti, muttei pelkästään sitä – kuviossa on vihjauksia moneen suuntaan mutta tässäkin kuviossa on jotain konemaista ja rakennettua. Sella näyttää kiiltävissä saappaissaan sekä oudon jäykässä olemuksessaan pikemmin bisnesnaiselta kuin huippupianistilta, mikä lisää esitykseen saippuaoopperamaista viritystä.

Kimmo Viskarin lavastuksessa ja Kristian Ekholmin ja Kalle Ropposen äänissä ja valoissa Willensaunan tilaan on luotu konserttisalin lämpiö, jossa on omalaatuista syvyyttä sekä väliaikaisuuden ja ikuisuuden tuntua.

Visuaalisten keksintöjen ja osaavien, karismaattisten näyttelijöiden seurassa toki viihtyy, vaikkei Aamu pintaa syvemmälle menekään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat