Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kom-teatterin tulkinnassa Harmsin Sattumista veri lentää ja oksennus roiskuu, mutta temmellys on mautonta

Twitter-ajan henkeen sovitetut Daniil Harmsin tarinat muodostavat iloisen sekamelskan

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Noora Geagea
Kom-teatterin uutuudessa ollaan kaikkien tarpeiden ja toiveiden odotushuoneessa. Vuoronumerot vaihtuvat, mutta ulospääsyä ei ole.
Kom-teatterin uutuudessa ollaan kaikkien tarpeiden ja toiveiden odotushuoneessa. Vuoronumerot vaihtuvat, mutta ulospääsyä ei ole. Kuva: Noora Geagea
Arvio: teatteri
Sattumia. Kom-teatteri. Daniil Harmsin tekstien pohjalta sovittanut ja ohjannut Lauri Maijala, lavastus Janne Vasama, puvut Niina Pasanen, maskeeraus Leila Mäkynen, valot Kari Vehkonen ja Max Wikström, ääni Jani Rapo. Rooleissa Laura Malmivaara, Vilma Melasniemi, Eeva Soivio, Arttu Kapulainen, Niko Saarela, Pekka Valkeejärvi.

Eräänä aamuna teatteriarvostelija huomasi, ettei hän keksinyt mitään hauskaa sanottavaa edellisenä iltana näkemästään esityksestä. Eikä hän julkisen sanan edustajana tietenkään kehdannut suoltaa järjettömyyksiä.

Kom-teatterissa oli saanut ensi-iltansa Sattumia.

Pietarissa syntyneen ja Leningradissa kuolleen kirjailijan Daniil Harmsin (1905–1942) teksteistä kootut ja epävirallisina painoksina levinneet teokset ovat tulleet perin juurin tutuiksi myös suomalaislukijoille glasnostin eli 1980-luvulla alkaneen uuden avoimuuden päivistä alkaen.

Sattumuksia

Ohjaaja: Lauri Maijala

Rooleissa: Laura Malmivaara, Vilma Melasniemi, Eeva Soivio, Arttu Kapulainen, Niko Saarela, Pekka Valkeejärvi.

Esityspaikka: Kom-teatteri

Harmsin tarinoihin latautuneen absurdin vimman siirtäminen kokoillan teatteriesitykseksi on uhkarohkea teko. Siinäkin tapauksessa, että lopputulos jätetään alle kahden tunnin väliajattomaksi kimaraksi ja mukaan ujutetaan ohjaaja Lauri Maijalan omia aivoituksia sekä yleisökilpailun kautta kerättyjä tekstiviestejä.

Kom-teatterin lavalla veri lentää, oksennus roiskuu ja ripuli raikaa, mutta temmellys on jokseenkin hajutonta ja mautonta.

Mitään hämmästyttävää, rohkeaa tai vaarallista esityksessä ei ole, mikä tuntuu turhauttavalta uskoakseni myös itseäni aremmista katsojista.

Harmsin tunnetuimman teoksen mukaan nimetty Sattumia puhuttelee kovin pinnallisella tasolla.

Ennen kaikkea esitys julistaa, että osataan sitä meillä Kom-teatterissakin.

Peruukit, viikset, sukupuoliroolit ja esitettävien hahmojen olemus vaihtuvat yhtä vinhaa tahtia kuin näyttämöllä esitetyt sattumukset.

Kuusi näyttelijää tunkee esille ovista, ikkunoista ja lattianraoista.

Katsojan aika kuluu rattoisasti näyttelijöitä tunnistaessa, ja välillä laskuissa menee sekaisin tapahtumiin sotkeutuvien luonnollisen kokoisten nukkejen takia.

Ehkä esityksellä ei ole tarkoituskaan olla sen erikoisempaa viestiä. Onhan tässä kohta kesäkin tulossa.

Yleisölle annetaan muistutus siitä, että maailmassa on kirjoitettu satiiria myös Nikolai Gogolin jälkeen. Putouksen ja Kingin katsojille kerrotaan, että tolkuttomuuksia on tehty jo ennen Aku Hirviniemeä.

Omalaatuiseksi esitystä eivät tee edes muutamat hampaattomat neuvostoviittaukset.

Tehokkaita välähdyksiä on toki mukana.

Minuun upposivat erityisesti sote-aiheet: jonotusnumeroiden kanssa ikkunasta hyppivät vanhukset sekä ehdotus pikkulasten sijoittamisesta suureen keskuskuoppaan.

Näyttelijät saavat rauhassa revitellä jokainen omaan suuntaansa.

Pekka Valkeejärven taito luoda riipivää jännitystä ympärilleen tekee hänestä miltei koko esityksen seremoniamestarin.

Vilma Melasniemen keskitetty ilmaisu ja vaivihkaiset temput keräävät yleisön huomion puoleensa. Eeva Soivion oikeat puitteet löytänyt rikkonainen rytmiikka sekä kesken jäävät kehittelyt tarjoavat samoin hienoja hetkiä paisutteluineen ja pitkityksineen.

Esityskokonaisuudessa olisi silti saanut olla huomattavasti enemmän luonnetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat