Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi helsinkiläisnäytelmä tuo Palestiinan kosketusetäisyydelle

Noora Dadun esitys on hyvin samaistuttava ja valtavan satuttava

Kulttuuri
 
Mitro Härkönen / Teatteri TAkomo
Noora Dadu on näyttelijänä teknisesti ja puheilmaisultaan huikean taitava.
Noora Dadu on näyttelijänä teknisesti ja puheilmaisultaan huikean taitava. Kuva: Mitro Härkönen / Teatteri TAkomo
Arvio: teatteri
Minun Palestiinani. Kantaesitys Teatteri Takomossa. Käsikirjoitus ja ohjaus Noora Dadu, lavastus Jaakko Pietiläinen, valosuunnittelu Jani-Matti Salo, dramaturginen apu Teemu Mäki. Näyttämöllä Noora Dadu ja Iida-Maria Heinonen.

Palestiinan tilanteesta ei kotimaisessa teatterissa juuri puhuta. Teatteri Takomon Minun Palestiinani -esitys muistuttaa voimallisesti siitä, etteivät suomalaiset ole tilanteesta erillään.

Puoleksi palestiinalaisen näyttelijä Noora Dadun Minun Palestiinani on nimittäin paitsi identiteettiesitys ja dokumenttiteatteria myös suomalaisuuden päivitystä. Yksityinen aivomyrsky ja omaelämäkerta on hyvin samastuttava ja valtavan satuttava.

Koska minusta oikein tuli palestiinalainen, Dadu kysyy. Lapsena jo vai vasta silloin, kun linkkasin Facebookin kuvan palestiinalaisvauvan silvotusta ruumiista? Kun omakaan elämä ei asetu selkeäksi kertomukseksi, niin miten vuosikymmenten tulehtunut, suurvaltapolitiikan varjostama, miljoonien maanpaon aiheuttanut konflikti sitten saataisiin puikkoihin?

Dadu ottaa asioista selvää, nousee barrikadeille, turhautuminen kasvaa. Vatvominen on kiteytettyä – yleisö saa yhden tiedonmurusen kerrallaan. Esitys valottaa lähes kaikki mahdolliset Lähi-idän konfliktin eri puolet, propagandan, faktan ja historian painolastin.

Minun Palestiinani on yhden näyttelijän läpi möyhennettyä käsitehistoriaa. Ja millaisen näyttelijän! Teknisesti ja puheilmaisultaan huikean taitavan Dadun esitys käy malliesimerkkinä siitä, mitä on nykypäiväinen, henkilökohtaisuudesta ammentava näyttelijänteatteri ja näyttelijändramaturgia.

Hän on mielensisäisessä aatedraamassaan muuntautumiskykyinen: yllättävissä kohdissa hauska, itkettävän traaginen ja neuvoton, ärsyttävä besserwisser, runebergiläisittäin puhuva Suomi-leijona-sketsihahmo ja viisauden perikuva. Iida-Maria Heinonen tukee esitystä muutamilla tarkoilla sivuhahmoilla.

Alkupuolella katse konfliktiin on ulkopuolisempi, toisellauoliajalla Dadu matkustaa näkemään sen sisäpuolelta, sitä tuetaan videomateriaalilla Gazan muurilta.

Palestiina ei ole siellä jossain vaan juuri tässä. Yksinkertainen, järkyttävä totuus. Vetoomus, jota ei voi ohittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat