Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatteri loihtii nykynaisen hirviömäisen peilikuvan

Kulttuuri
 
Passiossa on toimiva valosuunnittelu.
Passiossa on toimiva valosuunnittelu.
Arvio: teatteri
Passio – Rakkaus G.H.:n mukaan. Kolmas Tila -ryhmän esitys Turun Manillassa. Käsikirjoitus Clarice Lispectorin romaanista Seppo Parkkinen, ohjaus Juha Malmivaara, musiikki Kari Mäkiranta, koreografia Maria Nurmela. Rooleissa Heidi Kiviharju, Sofia Törqvist, Kristina Vahvaselkä ja Kari Mäkiranta.

Turkulainen Kolmas Tila dramatisoi jo toisen Clarice Lispectorin tekstin näyttämölle omalla tyylillään, josta ei intensiteettiä ja älyllistä haastavuutta puutu.

Suomessa varsin tuntematon brasilialaiskirjailija Lispector (1920–1977) on Kafkan veroinen eksistentialisti. Lispectorin Passio – Rakkaus G.H.:n mukaan on erityisen puhutteleva luontosuhteessaan ja huomioissaan naisten keskinäisestä epätasa-arvosta.

Tapahtumat ovat pinnalta yksinkertaisia. Taiteilijanainen G.H. menee siivoamaan tummaihoisen palvelijattarensa huonetta ja tappaa siellä torakan. Tapahtumasarja sysää liikkeelle sisäisen matkan, jossa ihminen pyristelee pois omista ristiriidoistaan.

Nainen tajuaa oman etuoikeutetun, kolonialistisen katseensa. Hän himoitsee tulla osaksi luontoa, mutta samalla luonto herättää kuvotusta. Pyrkimys kategorioiden tuolle puolen kiihottaa ja kauhistuttaa.

Kolmannen Tilan tulkinnassa pintaan nousee länsimaisten ihmisten islamofobia ja kieroutunut luontosuhde. Loppuun rakentuu yhteisöllisyyden puolustuspuhe. Passio levittäytyy joka hetkeen heittäytyvien näyttelijöiden myötä Manillan tilaan kuin nelipäinen ja moniraajainen eliö. Heidi Kiviharju on GH:n älyllinen puoli, ilmeikäs Sofia Törnqvist groteski ja lihallinen, Kristina Vahvaselkä eskapistinen ja Maria Nurmela eläimellinen. Hajaantuminen on skitsofreenista mutta myös vapauttavaa. Passiossa ihminen kurottaa ulospäin.

Seppo Parkkisen dramatisoinnissa ja Juha Malmivaaran ohjauksessa tekstiä tykitetään vauhdilla, mutta toiston myötä keskeiset asiat varioituvat ja vauhdista tulee nautinnollista.

Kalle Ropposen valosuunnittelu hyödyntää Manillan tilan mahdollisuuksia lakonisuuteen ja dramaattisuuteen, ei synny yhtä keskipistettä vaan jatkuva liike. Kari Mäkirannan musiikki iskee vahvoja kommentteja ja jylisee shamanistisesti.

Kolmannen Tilan esityksissä on vuosi vuodelta enemmän itseironiaa. Passio on läpeensä itsereflektiivinen esitys, jonka tarjoamat ajatuspolut ovat kryptisyydessään antoisia ja luovat mieleen assosiaatioiden pyörteen. Passio tarjoaa visuaalisuudessaan 80-luvun avantgardeteatterin retroa rosoisuutta ja muistumia 90-luvun karakterisoivasta tanssiteatterista.

Tarja Härkösen suomennoksen kieli on materiaalista ja musikaalista. Ironia ei hellitä otettaan edes esityksen viimeisillä sekunneilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat