Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rechnitz pureutuu käsittämättömään pahuuteen

Kulttuuri
 
Petri Tuhkanen
Rechnitzissä porvarillisuus muuttuu irrationalisuudeksi.
Rechnitzissä porvarillisuus muuttuu irrationalisuudeksi. Kuva: Petri Tuhkanen
Arvio: teatteri
Rechnitz (Tuhon enkeli). Jalostamo-kollektiivin kantaesitys Tampereen teatterimontussa. Teksti Elfriede Jelinek (suom. Jukka-Pekka Pajunen), ohjaus Hilkka-Liisa Iivanainen, koreografia Jarkko Mandelin. Näyttämöllä Tanjalotta Räikkä, Anna Lipponen, Elisa Salo, Jarkko Mandelin, Hannes Mikkelsson.

Mitä me tiedämme Itävallasta? Mitä mielikuvia se meille herättää? Sound of Music -kitsiä? Mozart-kuulia? Vastaavatko mielikuvat todellisuutta?

Näillä kysymyksillä alkaa Tampereen yliopiston Teatterimontussa Suomen kantaesityksensä saanut Jalostamo-kollektiivin Elfriede Jelinekin Rechnitz (Tuhon enkeli), josta tulee hiljentävän hieno esitys syyllisyydestä. Tajunnanvirtamaisesti etenevä esitys vaatii ponnistelua, mutta matka on niin antoisa, että sen eteen tekee mielellään töitä.

Esitys pui toisen maailmansodan loppuvaiheilla tapahtunutta juutalaisten joukkoteloitusta, jonka itävaltalainen paronitar järjesti illalliskutsujensa päätteeksi. Syyllisiä ei saatu kunnolla syytteeseen teosta.

Onko ihminen syyllinen, jos kukaan ei näe, jos kukaan ei muista, jos itsekään ei muista? Itävalta ei ole koskaan samalla tavalla tunnustanut syyllisyyttään kuin Saksa. Samalla Rechnitz puhuu nykypäivän muukalaisvihasta Euroopassa, 30-luvun tilanteen ja tapahtumien toistumisen pelosta.

Tuhon enkeli viittaa Buñuelin samannimiseen elokuvaan, jossa kaavoihin kangistuneen porvarillisuuden alta purskahtaa irrationaalista toimintaa. Dramatisoinnissa ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen ja Jukka-Pekka Pajunen ovat sovittaneet Jelinekin 124-sivuisesta näytelmästä triptyykin, joka kiteyttää teemoja siitä, miten vaikeaa ihmisten on oppia historiasta. Luento-, After ski- ja Illalliset-nimisissä osioissa tiede, filosofia, elämän nautintoihin tai taiteeseen tukeutuminen eivät tunnu pelastavan tai muuttavan mitään.

Menneisyyden laukaukset pamahtelevat nykypäivässä ja rikkovat ehjää tarinaa ja kieltä. Ja samalla täytyy kuitenkin yrittää yhä uudelleen selvittää syyllisyyttä, uhrina olemista, pahuuden ongelmaa.

Viiden "sanansaattajan" eli näyttelijän Rechnitz antaisi eväitä hyvinkin artistiseen tulkintaan, mutta Jalostamo-kollektiivi kulkee omaan suuntaansa. Kaikki on sisäistettyä, harkittua, vilpittömän henkilökohtaista.

Siten esiintyjät tekevät saman, minkä Elfriede Jelinek tekee tekstissään, jossa hän on vahvasti läsnä. Pienieleisyys koskee vain näyttelijäntyötä, sillä mitään vaatimatonta puvustusta myöten yksityiskohdissaan rikas esitys ei tarjoa.

Teksti on sitaattien pyörre, ja Petri Tuhkasen visuaalisuus rytmittää näyttämölle kuvaa tuhotusta maasta täynnä hautoja, ihmislihasta, enkelinsiivistä. Lattialla on kuorittua puuta ja lopulta hauta. Kaikki raastetaan, avataan ja rikotaan niin paljaaksi kuin vain pystytään. Esityksen mielikuvia avitetaan äänissä kilinöin ja huminoin sekä vieraannuttavilla lauluilla.

Ironia, piikittely ja ihmisen käsittämätön pahuus toistuvat koko ajan esiintyjien puheessa. Mutta samalla esitys on luja ja lämmin, näyttelijät ajatuksineen inhimillisiä ja arkisia, kuin keitä tahansa meistä. Rechnitz saa yleisönkin tuntemaan ylpeyttä siitä, että jotain näin erilaista uskalletaan ja osataan tehdä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat