Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukutarina arvostaa sotalasten kokemuksia

Ruotsalais-suomalaisen työryhmän luja yhteishenki pitää yleisön vallassaan koko viisituntisen esityksen ajan

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Ola Kjelbye
Ruotsiin jääneet sotalapset ja heidän jälkeläisensä kokoontuvat yhteiseen kuvaan Fosterlandet – Isänmaa -näytelmän päätteeksi.
Ruotsiin jääneet sotalapset ja heidän jälkeläisensä kokoontuvat yhteiseen kuvaan Fosterlandet – Isänmaa -näytelmän päätteeksi. Kuva: Ola Kjelbye
Arvio: teatteri
Fosterlandet - Isänmaa. Svenska Teatern. Lucas Svenssonin näytelmän ohjaus Anna Takanen, rooleissa Birgitta Ulfsson, Alma Pöysti, Iwar Wiklander, Thomas Backlund, Tanja Lorentzon.

Göteborgin kaupunginteatterin helmikuisessa ensi-illassaan sairaustapauksen vuoksi kovia kokenut Fosterlandet – Isänmaa on nyt saapunut Svenska Teaterniin erinomaisessa kunnossa.

Kahden teatterin yhteistuotantoesitys näyttäytyi Helsingin ensi-illassaan ihailtavan itsevarmana ja levollisena kokonaisuutena. Pulssiltaan vakaa ja hengitykseltään rauhallinen esitys ei lähes viiden tunnin kestostaan huolimatta näyttänyt rasittavan liikkaa myöskään yleisöä; kyynelkanavat se kyllä avasi ja pelkästään puhdistavassa mielessä.

Viime sotien aikana Suomesta lähetettiin muihin pohjoismaihin turvaan runsas seitsemänkymmentätuhatta sotalasta, heistä viisitoistatuhatta jäi pysyvästi Ruotsiin. Jääneisiin kuuluvat muiden muassa näytelmäkirjailija Lucas Svenssonin äidinisä sekä ohjaaja Anna Takasen isä, jonka tarinaan näytelmä keskeisiltä osiltaan pohjautuu.

Fosterlandet - Isänmaa

Ohjaaja: Anna Takanen

Rooleissa: Birgitta Ulfsson, Alma Pöysti, Iwar Wiklander, Thomas Backlund, Tanja Lorentzon.

Musiikki: Matti Ollikainen

Esityspaikka: Svenska Teatern

Näyttelijä Birgitta Ulfsson, göteborgilaisten ja helsinkiläisten yhteinen tuttu useiden vuosikymmenten ajalta, esittää näytelmän kehystarinassa sairaalaan joutunutta yhdeksänkymmentävuotiasta Elsaa. Vanhus on aikanaan lähettänyt keuhkotautiin sairastuneen vanhemman poikansa sotalapseksi Ruotsiin, eikä nyt pysty kielitaidottomana vastaamaan pojantyttärensä yhteydenottoyrityksiin.

Näytelmässä käydään läpi kolmen sukupolven kokemuksia ja tarinaa sivuavien siirtolaiskytkentöjen kautta se kasvaa laajemminkin ruotsinsuomalaisuuden kuvaukseksi.

Esityksen ympärille muodostuva maaginen viritys ei perustu niinkään yksittäisten kohtausten koskettavuuteen, vaan ennen muuta siihen ohjaukselliseen ratkaisuun, että kaikille tapahtumille annetaan sama painoarvo ja kaikkien henkilöiden kokemuksia kohdellaan yhdenvertaisesti.

Perheensä menettänyt sotaleski Elsa ( Alma Pöysti ) purkaa raivoaan hyökkäämällä venäläisen sotavangin kimppuun. Ruotsiin jäänyt ja uuden nimen saanut poika John ( Iwar Wiklander ) ei aikuisena osaa kohdata naisystävänsä osoittamaa rakkautta. Etäisen isän aikuistuva tytär Lussa ( Tanja Lorentzon ) törmää miehiseen herkkyyteen kuunnellessaan göteborgilaispojan aristellen esittämää rakkauslaulua.

Jokaiseen asiaan ei ehditä puuttua edes näin pitkässä esityksessä, mutta kolmen päähenkilön kohtalot yhteen sitovista taustatekijöistä kiertyy esille kaikki olennainen.

Draaman rikottu rakenne toimii hienosti. Katsojan ei tarvitse käsittää kaikkea aivan heti, erilaiset arvailut ja epäilykset saavat henkilöt tuntumaan läheisemmiltä.

Vastaavasti tiettyjen teemojen äärellä riittää vallan mainiosti pelkkä viittaus siihen, että henkilöillä on elämässään asioita, joita he eivät ole tahtoneet kohdata tai käsitellä.

Tietysti monenlaista olisi voitu myös karsia. Ennen kaikkea kahdella väliajalla varustetun esityksen ensimmäisestä kolmanneksesta, joka keskittyy pitkälti Elsan nuoruusvuosiin. Näyttelijät tekevät loistavaa työtä, Alma Pöystin rinnalla erityisesti nuoret näyttelijäopiskelijat Stella Laine ja Dennis Nylund, mutta fokuksen epämääräisyyden lisäksi sota-ajan kuvauksessa on häiritsevää historiallista epätarkkuutta.

Göteborgiin sijoittuvat pitkät kohtaukset, joiden tapahtumapaikkoja ovat esimerkiksi Suomi-yhdistyksen kokous sekä Bruce Springsteenin stadionkonsertti, upposivat minuun sellaisinaan. Ruotsalainen katsoja saattaa olla asiasta päinvastaista mieltä.

Esitys on pääosin ruotsinkielinen, mutta siinä kuullaan runsaasti myös suomea. On tietysti epäloogista, että kielitaidottomaksi todettu vanhus tai karjalainen maalaisväestö vaihtaa kieltä sujuvasti kesken lauseen, mutta ratkaisu on toimiva.

Kun katsojalla on vilpitön halu ymmärtää, mitä näyttelijät tahtovat sanoa joutuessaan käyttämään itselleen vierasta kieltä tai murretta, ollaan yhteisen asian äärellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat