Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alli Jukolan tarina on sympaattinen ja helppo esitys

Kansallisteatterin esitys koskettaa naisnäkökulmallaan Seitsemän veljeksen tarinaan

Kulttuuri
 
Tuomo Manninen
Paula Siimes on Alli Jukola.
Paula Siimes on Alli Jukola. Kuva: Tuomo Manninen
Arvio: teatteri
Alli Jukolan tarina. Riina Katajavuoren tekstistä dramatisoineet Mika Myllyaho ja Taina West. Ohjaus ja lavastus Mika Myllyaho, musiikki Samuli Laiho, pukusuunnittelu Auli Turtiainen, valosuunnittelu Ville Virtanen, äänisuunnittelu Esa Mattila. Näyttämöllä Paula Siimes ja Samuli Laiho.

Tiivistä, teksti ja ennen muuta kielellinen leikki edellä kulkevaa teatteria.

Kansallisteatterin Willensaunan Alli Jukola -esitys on pieni tuokio klassikkoromaanin parissa. Se on myös äiti–poika-suhteen kuvauksena yllättävän lempeä.

Sympaattinen ja helppo esitys koskettaa muutamalla herkällä hetkellään sekä naisnäkökulmallaan Seitsemän veljeksen tarinaan.

Alli Jukolan tarina

Ohjaaja: Mika Myllyaho

Rooleissa: Paula Siimes, Samuli Laiho

Musiikki: Samuli Laiho

Esityspaikka: Kansallisteatteri

Kansallisteatterin Willensaunan Alli Jukolan tarinasta on pyritty karsimaan kaikki ylimääräinen. Mika Myllyahon dramatisointi ja ohjaus näyttääkin olevan sukua Juha Hurmeen kirjalliselle teatterille.

Siis kaikki turha pois, tärkeily hiiteen ja stagelle. Kerroksellisuus rakentuu siten katsojan mieleen, ei näyttämökuvaksi tai tilanteeksi.

Riina Katajavuoren tekemän päivitys Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä on tehty tiukkaan tunnin mittaan, yhdelle näyttelijälle ja muusikolle. Katajavuoren Wenla Männistö -romaanista on keskeiseksi nostettu äidin ääni, joka suhtautuu ymmärtäväisesti 17-vuotiaan, veljesten seurassa viihtyvän Wenlan seksuaaliseen heräämiseen.

Paula Siimeksen esittämän, kuolleen Alli Jukolan silmin katsotaan hetken ajan nykypäivän Jukolan veljeksiä, noita pleikkaria pelaavia adhd-poikia Kumpulasta, joilla on kolme isää ja kaksi eri äitiäkin.

He ovat nykypäivän orpoja nuoria miehiä, joita joku voisi ehkä kutsua syrjäytymisvaarassa oleviksi, mutta Alli Jukolan tarinassa heitä katsotaan lämmöllä ja ymmärryksellä, jota he eivät muuten saa ympäristöltään osakseen.

Kieli on lempeää, muttei lässyä. Tosin laulujen kohdalla esitys kiikkuu liiallisen siirappisuuden ja aidon koskettavuuden rajalla.

Paula Siimes on korostetusti jokanainen, keskiverto ihminen, joka on tehnyt valintoja ja jota elämä on koetellut, mutta jonka traaginenkaan kohtalo ei saa kaikkea nykypäivässä tapahtuvaa näyttämään synkältä.

Myllyahon ohjaus kärsii välillä persoonattomuudesta, mutta esityksen ilmavuudessa ja siinä, ettei se tuputa näkökulmia, on ansionsa.

Katajavuoren arkinen teksti tarjoaa eksistentialismia, jonka alta kuultaa valoa, elämää, monimuotoisuutta ja herkistymistä jokapäiväisen elämän vivahteille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat