Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuori mies änkyttää ja tappaa

Kulttuuri
 
Saana Inari
Fanni Noroila ja Joonas Snellman Roberto Zuccossa.
Fanni Noroila ja Joonas Snellman Roberto Zuccossa. Kuva: Saana Inari
Arvio: teatteri
Roberto Zucco Ballhaus Ostissa Berliinissä. Teksti Bernard-Marie Koltès, suomennos Satu Milonoff, ohjaus ja sovitus Mikko Roiha, valot Ada Halonen, äänet Miki Brunou, lavastus ja puvut Mikko Roiha, Bea Tornberg, Inka Haapamäki, Taina Sivonen. Rooleissa 12 Suomen teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön opiskelijaa.

Ranskalainen Bernard-Marie Koltès ehti kuolla 41 vuoden iässä aidsiin ennen kuin hänen näytelmänsä sarjamurhaaja Roberto Succosta sai kantaesityksensä Berliinin maineikkaassa Schaubühnessa 1990.

Samaa draamaa näytellään Berliinissä myös nyt 25 vuotta myöhemmin, pikkuruisen Ballhaus Ost -teatterin piharakennuksessa Prenzlauer Bergissä. Ohjaajana on samaisessa kaupunginosassa asuva Mikko Roiha, näyttämöllä kaksitoista näyttelijäopiskelijaa Suomen teatterikorkeakoulusta.

Pekka Milonoff ohjasi Roberto Zuccon (näytelmässä päähenkilön nimeä on kirjaimen verran muutettu) tuoreeltaan Kom-teatteriin 1991. Seuraavana vuonna Zucco tehtiin Vaasassa, eikä sitä sen jälkeen ole Suomessa nähtykään.

Roberto Succo

Ohjaaja: Mikko Roiha

Rooleissa: 12 näyttelijäopiskelijaa Teatterikorkeakoulusta

Esityspaikka: Ballhaus Ost, Berliini

Ei, vaikka mielisairaaksi todetun tappajan yhteyksiä esimerkiksi koulusurmaajiin tai Anders Breivikiin ei tarvitse kaukaa hakea, sen enempää kuin assosiaatioita terrorismin ja julkisuuden suhteeseen.

Roberto Succo murhasi 1980-luvulla muun muassa vanhempansa, kolme poliisia ja useita teini-ikäisiä, joista osan hän myös raiskasi. Murhaajan onnistui karata vankimielisairaalasta, jonka jälkeen hän kaappasi ja tappoi lisää ihmisiä, jäi kiinni, yritti karata uudestaan ja teki 28-vuotiaana itsemurhan.

Roihan etäännyttävässä tulkinnassa Zuccon rooli on jaettu monelle. Muut esittävät hänen tapaamiaan ja/tai tappamiaan ihmisiä: äitiä, tyttöystävää, tämän sisarta ja veljeä, poliiseja, onnettomuudekseen kohdalle osuneita ohikulkijoita.

Ihmissuhteiden, empatian ja dialogin sijasta näyttämön tunnetilaa hallitsee irrallisuus, kohtaamattomuus ja jaettu näköalattomuus, joka muistuttaa Q-teatterin taannoista Kaspar Hauseria, ilman ironiaa tosin.

Estetiikka on rajattu ja pelkistetty, subjektit ylittävä, näyttelijäilmaisuun keskittyvä. Isotkin kysymykset – kuka, miten ja ennen kaikkea miksi – menettävät merkityksensä samalla kun yksityiskohdat, kuten murhaajan änkytys, synnyttävät perverssiä mielenkiintoa.

Mikä autistisessa tappajassa kiehtoo, kysyy lakoninen esitys.

Ovatko järjettömät murhat katalyyttejä, jotka piirtävät pahalle ymmärrettävän muodon (toisin kuin sodat, joissa kuolee kasvotonta massaa) ja antavat rankaisuvaltaa käyttävälle yhteisölle tunteen meistä ja muista, hallinnasta ja merkityksellisyydestä?

Vaikka suomalaisten suomeksi esittämä Roberto Zucco oli vielä ensi-illassaan, vaateliaan ammattilaisyleisön edessä paitsi etäinen myös hieman hermostunut ja yliviritteinen, ilmaisua hallitsi näyttämöajattelun lävistävä kirkkaus, täsmällisyys ja suomalaisittain epätavallinen keveys.

Henkilöiden personoimisen ja samastumisen sijasta näyttelijät ikään kuin seisovat todistajina hahmonsa vieressä. Umpioitunut tunnelma sekä tunteita herättävän aiheen ja korostetun viileän tulkinnan ristiriita tuntuivat, niin, hyvin saksalaisilta.

Samalla esitys luo uskoa siihen, että uudella teatterisukupolvella on varsin hyvät valmiudet astua ammattinäyttämöille myös kotimaassaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat