Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sirpa Kähkösen näytelmässä Helene Schjerfbeckistä olisi potentiaalia muuhunkin kuin vain juhlanäytelmäksi

Sirpa Kähkösen näytelmässä olisi potentiaalia muuhunkin kuin vain juhlanäytelmäksi

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Sami Tirkkonen
Karri Lämpsä ja Sari Harju kohtaavat näytelmässä kuvataiteilijaa esittävän Annukka Blombergin (takana).
Karri Lämpsä ja Sari Harju kohtaavat näytelmässä kuvataiteilijaa esittävän Annukka Blombergin (takana). Kuva: Sami Tirkkonen
Arvio: teatteri
Helene S. – rakkaudella. Kuopion kaupunginteatterin vierailu Espoon kaupunginteatterissa. Sirpa Kähkösen näytelmän ohjaus Lasse Lindeman, lavastus Pentti Valkeasuo, puvut Taina Natunen, valot Hannu Naamanka, äänisuunnittelu Mikko Lappalainen. Rooleissa Annukka Blomberg, Sari Harju, Karri Lämpsä, Katri-Maria Peltola, Ilkka Pentti

Kirjailija Sirpa Kähkösen näytelmän perusasetelma on niin herkullinen, että teokselle ei pelkästään toivo jatkokehittelyä ja monia uusia näyttämösovituksia. Niitä suorastaan vaatii.

Näytelmän kolmen keskushenkilön muodostaman vahvan kuvion voi melkein nähdä tunkeutuneen esille siitä aineistosta, jonka Kähkönen keräsi Tammisaaren pakkotyölaitosta käsittelevää kirjaansa Vihan ja rakkauden liekit (2010) varten.

Helene S. – rakkaudella sitoo yhteen työrauhan toivossa pikkukaupunkiin muuttaneen ikääntyneen kuvataiteilijan Helene Schjerfbeckin, vanhempiensa luona lomailevan pakkotyölaitoksen johtajan komean näyttelijäpojan Matti Kiianlinnan ja laitokseen teljetyn rakastettunsa perässä kaupunkiin palvelijattareksi pestautuneen Alman.

Helene s - rakkaudella

Ohjaaja: Lasse Lindeman

Rooleissa: Rooleissa Annukka Blomberg, Sari Harju, Karri Lämpsä, Katri-Maria Peltola, Ilkka Pentti

Esityspaikka: Kuopion kaupunginteatteri Espoon

Henkilöiden toiveet, pelot ja odotukset ovat kannen alla piilossa kuin painekattilassa. Kirjailija käyttää kuitenkin hyvin hillittyä liekkiä, osittain varmasti antaakseen oikean kuvan aikakauden tapakulttuurista.

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat Schjerfbeckin ateljeehen 1930-luvun taitteen Tammisaaressa.

Taiteilijatar ( Annukka Blomberg ) yrittää päästä luomisvireeseen palaamalla mielessään opiskeluvuosiensa Bretagneen sekä rakastumalla kukkia tuovaan nuoreen ihailijaansa.

Nuori näyttelijä Kiianlinna ( Karri Lämpsä ) tahtoo tulla kuuluisan taiteilijan ikuistamaksi, mutta joutuu kohtaamaan totuuden itsestään törmätessään ateljeessa vapauden ja totuuden ihanteisiin.

Palvelijatar Alma ( Sari Harju ) valehtelee käyvänsä kirkossa, kun hän sunnuntaisin käy viemässä paketteja vangitulle sulhaselleen.

Kähkönen tuntuu kirjoittaneen hieman pakotetusti näytelmää nimenomaan Schjerfbeckistä, kuten näytelmän nimikin osoittaa. Kiianlinna ja Alma ovat hahmoina vähintään yhtä kiinnostavia ja ansaitsivat tulla kunnolla käsitellyiksi.

Kähkönen kuvaa aikakautta, joka ei rakasta totuutta. Yhteiskunta on täynnä tuomittavia ja rangaistavia asioita ulottuen poliittisista mielipiteistä seksuaalisiin taipumuksiin. Kiianlinna ja Alma ovat vahvasti aikansa lapsia, mutta jäävät näytelmässä turhan paljon omien ominaisuuksiensa staattisiksi edustajiksi. Ristiriidoilla olisi varaa roihuta huomattavasti vapaammin ja paljaammin.

Näytelmän loppuun on kerätty lisäksi aikatasoja rikkova epädramaattinen kokoelma kohtauksia, jotka sitovat teemoja yhteen pelkästään Schjerfbeckin ympärille.

Jos historia ei suonut Kiianlinnalle ja Almalle yhtä paljon mahdollisuuksia, heille olisi saanut raivata kunnolla tilaa edes näytelmässä. Kuopiolaisten näyttelijöiden rahkeet olisivat varmasti riittäneet siihen.

Lasse Lindemanin ohjaamaan esitykseen on tarttunut hiven ulkokultaisuutta mahdollisesti myös siitä syystä, että näytelmä tehtiin Kuopion täysin remontoidun teatteritalon uuden Maria-näyttämön avajaisesitykseksi.

Nyt kun juhlallinen osuus on suoritettu, näytelmästä voisi tehdä palavasti totuutta rakastavan tulkinnan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat