Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sirkus on noussut taiteiden joukkoon – ja jätkäily sen alalajiksi

Jätkäily on nykyään sirkuksen oma alalaji

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Queralt Vinyoli
Kuuden miehen ranskalaisryhmä La Meute esittää poikamaista, humoristista nykysirkusta. Se esiintyi lauantaina Kansallisteatterissa.
Kuuden miehen ranskalaisryhmä La Meute esittää poikamaista, humoristista nykysirkusta. Se esiintyi lauantaina Kansallisteatterissa. Kuva: Queralt Vinyoli
Arvio: sirkus
Cirko-festivaali 7.-17.5.
Compagnie Defracto
: Flaque, esiintyjät Guillaume Martinet, Eric Longequel ja David Maillard, Cirko-keskus.
La Meute: La Meute, konsepti ja esiintyjät Julien Auger, Thibaut Brignier, Mathieu Lagaillarde, Sidney Pin, Arnau Serra Vila ja Bahoz Temaux, Suomen Kansallisteatteri.

Suhteellisen kaukana ovat ajat, jolloin sirkus synnytti mielikuvan sahanpurumaneesia ympäri tramppaavista norsuista. Sillekin on paikkansa, mutta yleisö näyttää löytäneen riemulla myös nykysirkuksen ja tietää, mitä odottaa siltä. Eikä ehkä hämmästy mistään.

Lauantaina ranskalaisen La Meuten ryhmän esitys veti Kansallisteatterin pääsalin täyteen.

Cirko-festivaali täytti kymmenen vuotta. Sitäkin vanhempi taitaa olla Tampereen Circus Ruska-festivaali. Ja sitäkin aiemmin on Suomessa tehty nykysirkusta. Omat muistoni ovat jo 1990-luvulta.

Flaque ja Le Meute

Rooleissa: Flaque: Guillaume Martinet, Eric Longequel ja David Maillard. La Meute: Julien Auger, Thibaut Brignier, Mathieu Lagaillarde, Sidney Pin, Arnau Serra Vila ja Bahoz Temaux

Esityspaikka: Cirko-keskus ja Suomen Kansallis

Tanssiteatteri Hurjaruuth on tehnyt Talvisirkuksiaan vuodesta 1994. Aluksi perinteiseen tyyliin, sittemmin nykysirkustaiteilijoiden konsultoimana uudella tavalla.

Maailmalta Suomeen kantautunut nykysirkus syntyi paljon aiemmin muun muassa Ranskassa ja Kanadassa, jossa pienestä katusirkuksesta alkaneesta Cirque du Soleilista kehittyi valtava viihdekoneisto.

Suomessa sirkusharrastajien määrä on paisunut jatkuvasti, ja sirkustaitoja opetetaan myös aikuisille. Korkeakoulutasolle ei ole vielä meillä päästy toisin kuin Ruotsissa. Siitä huolimatta Suomesta on puoliksi huomaamatta tullut yksi nykysirkuksen suurvalloista. Sitä tuetaan valtion taholta ja se sai aikaan kovalla tahdollaan Cirko-keskuksensa, kun Tanssin taloa vielä edelleen suunnitellaan.

Yksi jännittävä alalaji on syntynyt nykysirkuksen sisällä. Sitä voisi kutsua jätkäsirkukseksi.

Suomesta tiedetään tietysti mainio Race Horse Company. Cirko-festivaaleilla nähtiin vierailijoina Ranskasta parikin tähän lajityyppiin luettavissa olevaa ryhmää.

Compagnie Defracton esitys Flaque perustuu jongleeraukseen, mutta ei aivan perinteisellä tavalla. Kahden miehen show vaikuttaa alkuun varsin arkiselta. Varustellaan vessapaperilla, banaanilla ja vesipullolla. Esitys ei tahdo käynnistyä – kunnes käynnistyy.

Nähdään sarja uskomattomia koppeja, palloja heitellään esiintyjille yleisön keskeltä. Kuulostaa tylsältä, mutta näyttää huikealta. Tällaistakaan en ole ennen nähnyt näyttämöllä. Katsotaan asioita uusin silmin. Esitetään varjonyrkkeilyä räsynukkemaisen holtittomin käsin. Aikuiset miehet vaikuttavat marioneteilta, ja silti kaikki on koreografioitu täydellisen tarkkaan. Toisaalta taas robottimainen unisonojonkka on toistuvaa ja hienosti varioituvaa tanssia. Toisto ja sen rikkominen toimii aina.

Flaquessa on onnistuneesti yhdistetty jongleerausta, tanssia, butoa ja slap stickiä gägeineen.

Toinen ranskalaisryhmä La Meute koostuu kuuden miehen laumasta nimensä mukaisesti.

Yläkroppa paljaana olevat miehet tarjoilevat komiikkaa huiman akrobatian varjolla. Ryhmän debyyttiteos esittää epäonnistumisen esittämistä, vaikka taidoissa piisaa. Luontevan mokan esittäminen kai vaikeinta onkin.

Ihmispyramidia kasataan tikkaiden avulla, yllätyksiä tarjotaan monin tavoin ja katsojaa höhläytetään riemukkaasti. Esityksessä on pieniä hauskoja ohjauksellisia kikkoja, jotka tuovat mieleen oman Maksim Komaromme. Käsiseisontaa kiikkerällä vipulaudalla, pukuhuonetyyliin pyyhkeillä toisten läpsintää, ylämiehen nostamista ilmoihin haarovälistä.

Tavallaan La Meute tuo mieleen side show't ellei peräti freak show't. Vipulaudan alustana käytetään elävää ihmistä, ja yhden polkupyörän kyytiin änkeävät kaikki kuusi. Joka tapauksessa tällainen poikamainen höhläily edustaa sitä nykysirkuksen humoristisempaa laitaa ja saa yleisön takuuvarmasti viihtymään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat