Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

The Suit kiinnostaa vain ohjaajan vuoksi

Apartheidin ajan tarina on liian yksinkertainen

Kulttuuri
 
Pascal Victoir
The Suitin esitys Bouffes du Nord -teatterissa toukokuussa 2012.
The Suitin esitys Bouffes du Nord -teatterissa toukokuussa 2012. Kuva: Pascal Victoir
Arvio: teatteri
The Suit. Young Vic, Théâtre des Bouffes du Nordin vierailuesitys Espoon kaupunginteatterin Revontulihallissa. Dramatisointi, ohjaus ja musiikki Peter Brook, Marie-Hélène Estienne & Frank Krawczyk. Näyttämöllä Cherise Adams-Burnett, Jared McNeill & Ery Nzaramba sekä muusikot Jay Phelps (trumpetti), Harry Sankey (kitara), Danny Wallington (piano).

Miten kertoa kostosta ja anteeksiannosta? Onko apartheidin aikaan sijoittuva, uskottoman vaimon tarina edelleen syytä kertoa?

Vastikään 90 vuotta täyttänyt ohjaajalegenda Peter Brook on tehnyt jo toisen tulkinnan eteläafrikkalaisesta näytelmästä The Suit. Kamarimusiikkimainen kolmiodraama sijoittuu apartheidin aikaan 1950-luvulle. Se on tarina kostosta ja anteeksiannosta.

Nuori, kotirouvan elämäänsä kyllästynyt vaimo on uskoton ja mies saa sen selville. Mikään katuminen ei tunnu riittävän vaan mies alkaa piinata vaimoaan sadistisella leikillä, jossa parin yhteiselossa on koko ajan mukana rakastajan puku.

The Suit

Ohjaaja: Peter Brook

Rooleissa: Cherise Adams-Burnett, Jared McNeill & Ery Nzaramba

Esityspaikka: Espoon kaupunginteatteri

Oli pariskunta sitten ruokapöydässä tai sunnuntaikävelyllä, vaimon kuuluu palvella aviomiehen lisäksi tuota pukua.

Kosto murtaa yhteiselon vaikka anteeksiantoon olisi mahdollisuus.

Aikuisten faabeli kerrotaan harkitusti, jokaista valotilannetta ja sointua tarkasti kuulostellen, livebändin säestämänä. Elävyyden tuominen näyttämölle on Brookille tärkeintä.

Ensimmäinen Brookin The Suit -tulkinta nähtiin kolmekymmentä vuotta sitten. Ilmeisesti ohjaajalla on ollut tarve tehdä esitys uudestaan, nykymaailmaan.

Mutta mitä se kertoo tänä päivänä, juuri nyt?

Mielestäni ei juuri mitään. Naisen alistaminen avioliitossa ja rotusorto eivät toki ole maailmasta kadonneet, mutta The Suit ei saa aiheesta irti mitään erityistä.

Ikävä sanoa mutta The Suit on kiinnostava oikeastaan vain siksi että sen on ohjannut Peter Brook.

Katsottavan arvoiseksi The Suitin tekee Miriam Makeban kappaleista Schubertiin hypähtelevä musiikki ja todella taitava näyttelijäntyö.

Näyttelijät kykenevät tuomaan elokuvanäyttelemisen pehmeyttä Brookin vain muutamin viitteellisin lavastusratkaisuin luomalle näyttämölle.

Brook on uudistaja, joka toi teatteriin tyhjän tilan estetiikan. Hän pyrki yleisön ja näyttelijöiden välittömään yhteyteen. Hänen innoittamaan teatteria vietiin pois tavanomaisista teatterisaleista.

Brookin maailmaa kiertäviä ohjauksia on vieraillut Suomessa harvakseltaan, viimeksi kuusi vuotta sitten.

The Suit on hyvin samantyyppinen kuin viimeisimmät vierailut ovat olleet eli minimalistinen ja hienostunut, mutta sen anti nykykatsojalle jää vähäiseksi.

Tony Gentile Reuters
Peter Brook
Peter Brook
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat