Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatteri Takomon Aukko on vinkeä yhdistelmä arjen kauhua, tilannekomiikkaa ja psykoanalyyttisia virityksiä

Aukko osoittaa hiljaisuudessa omaksuttuja selviytymisstrategioita

Kulttuuri
 
Kai Widell
Julia Lappalainen
Julia Lappalainen Kuva: Kai Widell
Arvio: teatteri
Aukko. Teatteri Takomon ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun sekä Aalto-yliopiston tuotanto. Teksti Salla Viikka, ohjaus Piia Peltola, lavastus Tinja Salmi, pukusuunnittelu Tellervo Syrjäkari, valosuunnittelu Olivia Pohjola, äänisuunnittelu Kirill Lorech. Näyttämöllä Henna Hakkarainen, Jouko Puolanto ja Julia Lappalainen.

Keski-ikäinen nainen ( Henna Hakkarainen ) havahtuu siihen, että on pissannut työhuoneensa lattialle lätäkön. Pian selviää että hänen työpaikallaan Kansallisarkistossa ollaan juuri juhlistamassa hänen pitkää työuraansa. Tilanteesta kehittyy tärähtäneisyydessään tunnistettava kuvaus naisen arjesta eri ikäkausina työelämässä.

Salla Viikan teksti on vinkeä yhdistelmä arjen kauhua, tilannekomiikkaa ja pienistä aavistuksista kasvavia psykoanalyyttisia virityksiä. Esityksen dynamona on naisen kaunistelematon kokemus siitä, miten hänet eri tavoin jyrätään arjessa. Ja toisaalta esitys osoittaa niitä selviytymisstrategioita, joita naiset kaikessa hiljaisuudessa omaksuvat. Aihe on tärkeä ja näytelmä sanoo siitä monenlaista, ehkä liikaakin yhteen esitykseen.

Aluksi tunnetun runoilijan elämäntyön keräämiseen keskittynyt tutkija kokee nuoren harjoittelijan ( Julia Lappalainen ) syrjäyttävän hänet. Väliajan jälkeen tilanne on toinen. Kuusikymppinen viriili nainen jättää nuoren työmyyrän varjoonsa. Naisen välissä keikkuu eri tavoin omasta asemastaan tiedoton, valtaa pitävä mies ( Jukka Puolanto ). Yksi vahva, ääneen lausumaton teema on äitisuhde, jonka fataalius naisten elämän suunnassa paljastuu hiljalleen. Lavastus paljastaa arkisten tilojen absurdit puolet.

Viikan tekstissä on aika hurjaakin pureutumista siihen, miten häiriintynyttä arkemme oikeastaan onkaan. Mutta näyttämölle siirrettynä joidenkin symbolien ja vihjeiden lataus vähän katoaa.

Piia Peltolan ohjaus osaa ihailtavasti tehdä sanan lihaksi, yhtään paperinmakuista hetkeä näyttämöllä ei nähdä. Näyttelijät eivät lipsahda tuttuja tyyppejä hahmotellessaan lainkaan kliseisiin.

Aukko tarjoaa aistivaa, näyttelijöiden ominaislaatua kunnioittavaa, hienonhienoja nyansseja poimivaa esiintymistä.

Silti esityksestä jää lopulta kaipaamaan oivaltavampaa porautumista teemoihin. Lopputulos on vetävää teatteria muttei niin omaperäistä kuin mihin sen monet ainekset antaisivat mahdollisuuden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat