Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmajoen musiikkijuhlat onnistui jälleen: nyt syntyi ooppera Oskar Merikannosta

Säveltäjä, urkuri ja kriitikko Oskar Merikanto on epädramaattinen aihe oopperaksi, mutta Ilmajoen musiikkijuhlat onnistui jälleen

Kulttuuri
 
Jussi Niukkala
Johanna Rusanen-Kartano vetää herkullisesti yli Aino Acktén diivan roolin. Jussi Merikanto oli kiltti ja sydämellinen kuin Oskar Merikanto itse.
Johanna Rusanen-Kartano vetää herkullisesti yli Aino Acktén diivan roolin. Jussi Merikanto oli kiltti ja sydämellinen kuin Oskar Merikanto itse. Kuva: Jussi Niukkala
Arvio: ooppera
Elämälle-oopperan kantaesitys Ilmajoen musiikkijuhlilla. Säveltäjä ja kapellimestari Jaakko Kuusisto, libretto Juhani Koivisto, ohjaaja Anna Kelo, lavastus Antti Kortesniemi, päärooleissa mm. Juha Merikanto, Simo Mäkinen ja Johanna Rusanen-Kartano

Enpä olisi uskonut. Onnistuneen kantaesityksen lopulla säveltäjä ja kapellimestari Jaakko Kuusisto liittää tarkoituksella Elämälle-oopperansa partituuriin muistumia esimerkiksi Oi muistatko vielä sen virren sävelistä, ja huomaan aidosti liikuttuvani.

Se on yllätys, sillä aihe on oopperaksi niin epädramaattinen: säveltäjä, urkuri, oopperakapellimestari ja kriitikko Oskar Merikannon (1868–1924) tasaisehkon työteliäs elämä.

Lämminhenkinen yleisö ponnahtaa innoissaan pystyyn, kuten täällä on tapana.

Elämälle-ooppera

Rooleissa: Juha Merikanto, Simo Mäkinen, Johanna Rusanen-Kartano

Esityspaikka: Ilmajoen musiikkijuhlat

Ilmajoen musiikkijuhlat teki sen taas. Suomalaisen kansanoopperan kantaesityksen.

Elämälle on Ilmajoen 2010-luvun oopperakantaesityksistä lempein ja tasaisin.

Nyt ei ammuta kovilla, kuten Ilkka Kuusiston Taipaleenjoessa 2010. Se tarina kertoi runoilija Yrjö Jylhän kiirastulesta talvisodassa ja sen jälkeen.

Nyt ei raasteta kuvia, kuten Uljas Pulkkiksen Kekkonen-oopperassa 2013. Silloin libretisti Lasse Lehtinen ja ohjaaja Vilppu Kiljunen laittoivat Kekkosen sammumaan KGB-tyttöjen bileissä ja Hertta Kuusisen ratsastamaan hajareisin presidentin päällä.

Tämä ooppera on kiltti kuin Oskar Merikanto itse myös Anna Kelon ohjauksen, Leena Rintalan pukujen ja Antti Kortesniemen lavastuksen puolesta.

Kansallisoopperan dramaturgi ja tietokirjailija Juhani Koivisto tuntee kansanoopperan lainalaisuudet. Hän ei lähde korkealentoiseen runoiluun Paavo Haavikon tai Juha Siltasen librettojen tapaan, vaan kertoo tarinaa selkeästi, kompaktisti ja Merikannon elämän harvoja draaman aiheita korostaen.

Merikannon äiti kuoli nuorena. Isä meni uusiin naimisiin, mutta alkoholisoitui ja ampui itsensä ensimmäisen vaimon haudalla. Oskar oli jo silloin uraputken alussa eikä joutanut romahtamaan, mutta tragediasta muistutetaan läpi oopperan.

Alussa Oskar esitellään myös Akseli Gallen-Kallelan Symposion-taulun varhaisen version kapakkakohtauksessa. Taulu on myöhäisempää versiotaan rujompi, mutta Kelon ohjauksessa siemaillaan sivistyneesti.

Selväksi käy, että muut nerot Jean Sibeliuksesta alkaen haluavat päteä Euroopassa, mutta Merikanto haluaa olla ymmärrettävä myös Jalasjärvellä.

Nerojen ylemmyydentunto tulee ilmi, vaikka libretossa ei olekaan kuuluisaa anekdoottia, jonka mukaan Helsingin kaupunginorkesterin perustaja Robert Kajanus olisi tokaissut Merikannolle: "Jättäisit jo tuon säveltämisen – sinä olet vain paska Sibeliuksen rinnalla."

Nuoruusvuosien konkurssista saadaan myös draamaa. Libretto mainitsee markalleen oikein Merikannon velat.

Sisällissodassa tarina saattaa Oskarin Aarre -pojan aivan oikein punakaartin sotavangiksi. Luovan mielikuvituksen avulla Oskar saatetaan hengenvaaraan, kun hän pyytää punakaartia vapauttamaan poikansa. Pelastus koittaa, kun punakaartilainen muistaa Oskarin harjoittaneen myös työväen kuoroa ja säveltäneen Työväen marssin.

Oikeasti emme tiedä uhattiinko Oskaria punakaartilaisen taholta. Mutta kuten libretisti Koivisto toteaa: tarinassa on myös aineksia, jotka voisivat olla totta.

Draamaa kaivetaan siitäkin, että Aarre-poika ei saanut nähdä mestarillista Juha-oopperaansa näyttämöllä ja että Oskar raatoi velvollisuudentuntoisesti, vaikka sydänvaiva jo paheni.

Koivisto nivoo tarinaan aitoja pätkiä kirjeenvaihdosta ja esimerkiksi Eino Leinon aidon juhlarunon Merikannon kunniaksi.

Sopuisa ooppera päättyykin sopuisasti: kansan rakastamien melodioiden säveltäjä on lopulta eliitinkin hyväksymä ja saa valtionhoitaja Mannerheimilta professorin arvon.

Reijo Hietanen
Jaakko Kuusisto sulautti musiikkiinsa muistumia Merikannoilta.
Jaakko Kuusisto sulautti musiikkiinsa muistumia Merikannoilta.

Jaakko Kuusisto piti ammattitaitoisesti ohjat käsissään niin säveltäjänä kuin kapellimestarina vaikeissa ulkoilmaoloissa, joissa orkesteri soi ämyreistä ja laulajat laulavat mikrofoneihin hänen selkänsä takana.

Jaakko on isänsä Ilkan poika myös säveltäjänä: hänkin tietää miten kansanooppera saadaan uppoamaan kansaan. Musiikki on uusromanttista, sujuvaa ja hyvin ammattitaitoista.

Mutta kun Ilkka-isä käytti Taipaleenjoessa myös postmodernia ironiaa rap-lainoja myöten, Jaakko nivoo Merikantojen ja vähän muidenkin musiikin muistumia omaan sävelkieleensä seriöösin sinfonisesti, asialinjalla.

Ja onhan muistumissa mistä ammentaa. Merikannon melodiat ovat niin tarttuvia, että Björn Ulvaeuskin oppi säveltämään Abba-hittejä vasta levytettyään Merikannon Där björkarna susan (suomennoksena Miss soutaen tuulessa) Hootenanny Singersin kanssa.

Jaakko Kuusiston oma musiikki oli myös tarpeeksi vaativaa Vaasan kaupunginorkesterille sekä ilahduttavan hienosti esiintyneille Ilmajoen oopperakuorolle ja Ilmajoen oopperan lapsi- ja nuorisokuorolle.

Miehityskin onnistui: baritoni Jussi Merikanto (ei sukua Oskarille) oli kuin Oskar itse eli mitä sydämellisin ja kiltein mies.

Simo Mäkinen oli aivan liian nuori 1890-luvun Robert Kajanukseksi oopperan alussa ja moni varmaan luuli häntä aluksi Sibeliukseksi ja Sibeliusta esittänyttä kokenutta Juhani Alakärppää Kajanukseksi. Mäkinen oli kuitenkin erinomainen nuorena ja kuumapäisenä Aarre Merikantona. Hän sähköisti näyttämön.

Eeva-Maria Kopp oli tasainen epädramaattisessa Oskarin Liisa-puolison roolissa ja Johanna Rusanen-Kartano veti Aino Acktén diivan roolin juuri niin yli kuin mitä libretto vaatikin. Aki Alamikkotervo oli kuin kotonaan sekä kriitikko Karl Flodinina että tenori Wäinö Solana.

Jouni Kokora täydensi hyvää miehitystä Akseli Gallen-Kallelana sekä Merikantoa hoitavana lääkärinä.

Kaikkien sanoista sai hienosti selvää, paitsi kun Acktén laululle tarkoituksellisesti irvailtiin.

Tulipa taas hyvä fiilis. Ilmajoen kökkä- eli talkoohenki tuottaa hyviä kantaesityksiä ja muutenkin kiinnostavaa ohjelmaa. Lauantai-iltana odotettiin jo Karita Mattilan konserttia ja sunnuntaina Jorma Panulan johtamaa konserttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat