Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyynikin kesänäytelmässä on lähdetty liikkeelle kliseiden kanssa

Avioliittosimulaattorin lajityyppi ei kirkastunut vielä ensi-illassa

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Leena Klemelä
Näytelmä vie yleisön umpimielisiksi mainittujen länsisuomalaisten keskuuteen, joten Pyynikin maisemat on haluttu peittää lavasteilla.
Näytelmä vie yleisön umpimielisiksi mainittujen länsisuomalaisten keskuuteen, joten Pyynikin maisemat on haluttu peittää lavasteilla. Kuva: Leena Klemelä
Arvio: teatteri
Avioliittosimulaattori. Pyynikin kesäteatteri. Veera Niemisen romaanin dramatisointi Tommi Auvinen ja Seija Holma, ohjaus Tommi Auvinen, lavastus Erkki Saarainen. Rooleissa mm. Mari Turunen, Miia Selin, Eija Vilpas, Esko Roine, Samuli Muje, Tom Lindholm, Janne Kallioniemi, Tommi Rantamäki.

Pyynikin maisemat eivät kelvanneet kesäteatterin työryhmälle tänä vuonna. Pyörivän katsomon ympärille on tuotu entisaikojen puhelinpylväiden korkuisia tolppia, joiden väliin on pingotettu maalatut fondit. Katetussa katsomossa on hetkittäin tunne kuin istuisi pussi päässään.

Pyhäjärven sentään annetaan kimmeltää kulissien välistä. Tosin sielläkin vastaranta alkaa olla niin täyteen rakennettu, että niskavuorien ja pentinkulmien esittäminen näissä maisemissa alkaa muuttua kirjaimellisesti uskon asiaksi.

Mutta teatterissahan tässä ollaan eikä ulkoilmamuseossa.

Avioliittosimuaattori

Ohjaaja: Tommi Auvinen

Rooleissa: Mari Turunen, Miia Selin, Eija Vilpas, Ville Majamaa, Ola Tuominen, Esko Roine, Samuli Muje, Tom Lindholm, Janne Kallioniemi, Tommi Rantamäki

Esityspaikka: Pyynikin kesäteatteri

Veera Niemisen romaanista sovitettu näytelmä Avioliittosimulaattori sopii Pyynikin harjun kupeeseen ainakin henkisessä mielessä. Harjulta on hyvä katsoa kahteen suuntaan: itään ja länteen.

Niemisen romaanin juoni on nopeasti kerrottu. Lieksalainen nainen tapaa maatalousnäyttelyssä mynämäkeläisen miehen ja kesän kunniaksi muuttaa koemielessä kuukaudeksi tämän luokse. Perillä odottaa miehen länsisuomalaisittain tuppisuinen lähipiiri ja perässä tulevat toisistaan huolehtivat puheliaat pohjoiskarjalaiset.

Liikkeelle on lähdetty aikamoisten kliseiden kanssa, minkä takia näytelmäsovitukselta olisi kaivannut tehokkaampaa jatkojalostusta. Olisi suunnattoman paljon mielenkiintoisempaa kurkistaa tavanomaisten väittämien taakse tai nauraa rätkättää koko keuhkokapasiteetillaan yli äyräidensä läikkyville farssimaisille törmäyksille.

Pyynikin esityksen hallitsevimmaksi piirteeksi muodostuu pääparin ikä. Nuorten ja vanhojen kompastelut lemmenpoluilla ovat olleet kotimaisten komedioiden vakioaiheita kautta aikojen, mutta Avioliittosimulaattorissa liikutaan jokseenkin harmaalla vyöhykkeellä.

Mari Turusen ja Ville Majamaan esittämät Aino ja Jussi ovat tanakalla tavalla hieman yli nelikymppisiä naimattomia ihmisiä. Aino on uudelleenkoulutuksen jälkeen saamassa työpaikan Kuopiosta, eikä tiedä, miten menettelisi tulevaisuutensa suhteen. Jussi asuu maatilalla isänsä, setänsä ja pikkuveljensä kanssa odottaen tilalla tapahtuvaa sukupolvenvaihdosta.

Näytelmäsovituksen uusasiallinen linja jää kovin valjuksi, koska paperinohuista henkilöhahmoista ei löydy riittävästi draaman aineksia. Maalattujen fondien keskellä vaikutelma on kieltämättä väsähtänyt.

Ainolla ja Jussilla ei ole aikaa rakentaa parisuhdettaan, mutta ei oikein perusteitakaan. Motiivit jäävät kylkeen liimatuiksi etiketeiksi myös Samuli Mujeen sinänsä juurevasti näyttelemän pikkuveljen kohdalla. Eija Vilppaan ja Tom Lindholmin esittämien lieksalaisvanhempien keskinäinen lähestymiskieltosirkus typistyy hupsutteluksi. Esko Roineella ja Ola Tuomisella on haastava tehtävä ilmentää vaiteliaita maajusseja.

Tamperelaisilla näyttelijöillä on riittävästi murretaustaa selvitä rooleistaan luontevasti ja ennen muuta kokonaisvaltaisesti. Erityistä raikkautta kesäesitykseen tuo se, ettei näyttämöllä vietetä hautajaisia eikä kukaan toikkaroi humalassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat