Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vilénin huoltamo nousee taas kerran tuhkasta

Ilmari Saarelainen ja Tuire Salenius ovat yhä herkullisia vuosikymmenten takaisissa rooleissaan

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Peero Lakanen
Ilmari Saarelaisen Juhana yrittää kertoa nudistirantavitsiä Heidi Kiviharjun esittämälle maaherran tyttärelle Tankki täyteen -näytelmässä.
Ilmari Saarelaisen Juhana yrittää kertoa nudistirantavitsiä Heidi Kiviharjun esittämälle maaherran tyttärelle Tankki täyteen -näytelmässä. Kuva: Peero Lakanen
Arvio: teatteri
Tankki täyteen. Tampereen komediateatteri. Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen televisiokäsikirjoituksen pohjalta dramatisoinut Outi Keskevaari. Ohjaus Panu Raipia, lavastus Maarit Kalmakurki, puvut Heli Roininen. Päärooleissa mm. Ilmari Saarelainen, Tuire Salenius, Aimo Räsänen, Petra Karjalainen, Risto Korhonen, Jyrki Mänttäri.

Kesäteattereista löytyy vielä yhteisyydentunnetta. Teatteri on siitä mukava paikka viettää kesäiltaa, ettei siellä tarvitse valita kannattamaansa joukkuetta. Paikallisten harrastajateattereiden esityksissä voi tietysti tuntea olevansa paremman äärellä kuin esimerkiksi naapuripitäjän porukat.

Monissa kesäteattereissa turvaudutaan kansallisen populaarikulttuurin perusaineksiin, vuosien takaisiin hyviksi havaittuihin farsseihin ja iskelmätähtien hehkuun. Kovasti on alettu kierrättää myös vanhoja televisiosarjoja, jotka varmasti ovat yhdistäneet kansalaisia kaikkein eniten.

Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen käsikirjoittamaa Tankki täyteen -sarjaa esitettiin TV2:ssa vuosina 1978 ja 1980. Näiden molempien tuotantokausien jaksoista tiivistetyt näytelmät ovat kuuluneet jo vuosia kesäteattereiden perusohjelmistoon.

Tampereen komediateatterin Tankki täyteen pohjautuu alkupään jaksoihin ja sen erikoisuutena ovat sarjan kaksi alkuperäistä näyttelijää.

Huoltamoyrittäjä Sulo Vilénin poikaa Juhanaa näyttelevä Ilmari Saarelainen ja kahvila-apulaista Ullaa esittävä Tuire Salenius saavat yleisöltä miltei ennen näkemättömän lämpöisen vastaanoton palatessaan vuosikymmenten kuluttua vanhoihin rooleihinsa. Eikä ketään todellakaan haittaa, että edesmenneiden Tauno Karvosen ja Sylvi Salosen rooleihin astuneet Aimo Räsänen ja Petra Karjalainen ovat silminnähden nuorempia kuin heidän poikaansa esittävä Saarelainen.

Teatteri on magiaa ja tämän esityksen kohdalla myös koko sankka yleisö puhaltaa todellakin yhteen hiileen.

Asia olisi kenties toisin, jos toteutus ei noudattaisi niin tarkasti alkuperäistä televisiosarjaa. Sketsit naurattavat yhä sellaisenaan ja seitsemänkymmentälukulainen ajankuva on tavoitettu hauskasti myös lavastuksessa ja puvuissa.

Konstaapeli Reinikaisen ja keskeisten sivuhenkilöiden kohdalla on turvauduttu Tampereen tämän hetken parhaimpiin koomikoihin. Risto Korhonen on kovin kaukana Tenho Saurénista, mutta hän tekee Reinikaisen roolin loistavasti omalta hyväksi havaitulta pohjaltaan. Eivätkä mitään turhanpäiväisiä kekkeruuseja ole myöskään Jyrki Mänttäri ja Heidi Kiviharju.

Tampereen keskustassa olevalle sisäpihalle rakennettu ulkoilmanäyttämö sopii erinomaisesti komedian esityspaikaksi. Liikenne pauhaa ympärillä, mutta onhan Vilénin huoltamokin melkein jyrätty uuden ohitustien alle.

Sitä paitsi Saarelainen ja Salenius ovat edelleen aivan lyömättömiä herkullisissa rooleissaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat