Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nummisuutarit valtasivat Taaborinvuoren koko perheen versiona

Taaborinvuoren uustulkinnassa yhteisöllisyys syrjäyttää perinteisen juurevuuden

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Christian Pirskanen
Mikko Hyypiö (Esko), Petri Ojanen (Topias) ja Juha Latvala (Mikko Vilkastus) tanssahtelevat Nummisuutareiden tuoreimman tulkinnan tahtiin Taaborinvuoren kesäteatterissa.
Mikko Hyypiö (Esko), Petri Ojanen (Topias) ja Juha Latvala (Mikko Vilkastus) tanssahtelevat Nummisuutareiden tuoreimman tulkinnan tahtiin Taaborinvuoren kesäteatterissa. Kuva: Christian Pirskanen
Arvio: teatteri
Nummisuutarit. Nurmijärven Kivi-juhlat, Taaborinvuoren kesäteatteri. Aleksis Kiven näytelmän ohjaus Atro Kahiluoto, musiikki Hanna Hujanen, koreografia Neea Koskinen, puvustus Päivi Uusitalo. Päärooleissa Mikko Hyypiö, Petri Ojanen, Irja Rättö, Verneri Lilja, Eero Lounela, Emma Lounela, Petri Peltoniemi.

Taaborinvuoren kesäteatterin täysin uutena versiona nähtävä Nummisuutarit korostaa yhteisöllisyyttä.

Nurmijärven perinteisillä Kivi-juhlilla ensimmäistä kertaa työskentelevä ohjaaja Atro Kahiluoto panostaa yhteisöllisyyteen sekä Aleksis Kiven komedian tulkitsijana että paikallisten harrastajanäyttelijöiden innoittajana.

Kahiluoto pitää näytelmän suuren esiintyjäjoukon mahdollisimman paljon yhdessä ja esillä.

Nummisuutarit

Ohjaaja: Atro Kahiluoto

Rooleissa: Mikko Hyypiö, Petri Ojanen, Irja Rättö, Verneri Lilja, Eero Lounela, Emma Lounela, Petri Peltoniemi

Musiikki: Hanna Hujanen

Esityspaikka: Taaborinvuoren kesäteatteri

Ensimmäisen näytöksen ajan koko joukko on seuraamassa suutari Topiaksen mökin tapahtumia naputtelemalla lestejä ja anturoita pienillä vasaroillaan. Karrin häissä kaikki ovat luontevasti mukana vieraina ja sivuhenkilöiden repliikit ositetaan uudelleen aika anonyymeiksi jäävien hahmojen kesken.

Kohtaukset Hämeenlinnassa sekä puolimatkan krouvissa on toimivasti sidottu yhdeksi paketiksi epämääräisesti vellovan myyttisen porukan avulla. Deliriumin ja alkukantaisen animismin rajamailta kohoavat olennot sekoittuvat paluumatkan metsätaipaleilta mukaan tarttuviin keijukaisiin täsmentyäkseen jälleen kotikylän tutuiksi kasvoiksi lopun suuressa sovintojuhlassa.

Ohjaajan tulkinta ei oikeastaan lainkaan korosta näytelmän henkilöiden keskinäsiä ristiriitoja. Eikä kukaan ole toista heikompi tai tyhmempi.

Samat kompastelut saattaisivat kohdata ketä tahansa heistä, ja useimmiten kaikki onkin yhtä suurta mylläkkää.

Toteutuksen johdonmukaisuus tekee Nummisuutareista ihanteellisen koko perheen esityksen.

Julmuus, raakuus ja erotiikka on tyylitelty untuvan kevyiksi viitteiksi. Kukaan ei kiusaa kosiomatkalleen lähtenyttä Eskoa oikeasti ja Iivarin sammumaton jano näyttää lähinnä hassulta. Tiivistämisen ja särmien hiomisen ansiosta esitys on myös nasevan lyhyt, se kestää väliaikoineen vain vajaat kaksi tuntia.

Joutuisasti juoksevan juonenkuljetuksen keskellä tulee silti väistämättä ajatelleeksi, onko Taaborinvuori oikea paikka Kahiluodon tulkinnalle.

Esitys on tehty näyttämölle ja saattaisi sellaisenaan toimia paremmin esimerkiksi Rovaniemen Lappia-talossa tai Turun Logomolla.

Luontoa ja maisemaa hyödynnetään esityksessä huomattavan vähän. Samalla on kadonnut merkittävä osa aikaisempien tulkintojen juurevuudesta.

Näytelmän keskeisissä rooleissa nähdään joka tapauksessa vahvoja osaajia. Suutari Topias ( Petri Ojanen ), hänen vaimonsa Martta ( Irja Rättö ) ja kanttori Sepeteus ( Eero Lounela ) muodostavat esitykselle lujan kehyksen. Näppäristä keksinnöistä riemastuttavin on panna kolmikko saunomaan Eskon ja Iivarin paluuta odotellessa.

Eskon pikkuveljen Iivarin ( Verneri Lilja ) ja Eno-Sakerin ( Petri Peltoniemi ) kaupunkiretken kuvauksessa on yhtä lailla loistava pohja, mutta hahmot eivät pääse kehittymään kovin pitkälle.

Raikas ja sympaattinen Mikko Hyypiö on Kivi-juhlien tämänkertainen Esko. Henkilökuvauksen osalta Hyypiö jää edeltäjiensä varjoon, mutta hän onnistuu sankarillisesti tekemään juuri tähän kokonaisuuteen oikein mitoitetun roolityön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat