Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seitsemän siskoa, juuret Jukola-baarin nurkassa

Sukupuolten väliset asetelmat ovat muuttuneet, mutta Aleksis Kiven tarina elää Mustikkamaan kesäteatterissa

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Mitro Härkönen
Niina Karppinen (vas.), Sandra Lamppu, Helinä Kumpulainen, Aliisa Rinne ja Lotta Jäppinen eläytyvät Aleksis Kiven maailmaan.
Niina Karppinen (vas.), Sandra Lamppu, Helinä Kumpulainen, Aliisa Rinne ja Lotta Jäppinen eläytyvät Aleksis Kiven maailmaan. Kuva: Mitro Härkönen
Arvio: teatteri
Seitsemän siskoa – ja sitten me ryypättiin. Ylioppilasteatteri, Mustikkamaan kesäteatteri. Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen sovitus Sirpa Riuttala, Veera Tapper ja työryhmä. Ohjaus Sirpa Riuttala. Rooleissa Inkeri Hyvönen, Lotta Jäppinen, Niina Karppinen, Helinä Kumpulainen, Sandra Lamppu, Miina Penttinen, Aliisa Rinne, Robert Katz, Juho Kuusamo, Marius Laiho, Mikko Laine, Aapo Puusti.

 

Mustikkamaan kesäteatteri on mainio paikka.

Nuorenpuoleinen ensi-iltayleisö otti riemurinnoin vastaan Ylioppilasteatterin uuden kesänäytelmän, mutta varttuneemmankaan väen ei kannata menettää mahdollisuuttaan päästä aistimaan ja tuntemaan, miten nykynuoret kokevat maailman.

Seitsemän siskoa - ja sitten me ryypättiin

Ohjaaja: Sirpa Riuttala

Rooleissa: Inkeri Hyvönen, Lotta Jäppinen, Niina Karppinen, Helinä Kumpulainen, Sandra Lamppu, Miina Penttinen, Aliisa Rinne, Robert Katz, Juho Kuusamo, Marius Laiho, Mikko Laine, Aapo Puusti

Esityspaikka: Mustikkamaan kesäteatteri

Mustikkamaalla "kynnys" on tehty mahdollisimman matalaksi, itse asiassa sitä ei ole ollenkaan. Kallioiden keskellä olevalle teatterille on lisäksi hyvät kulkuyhteydet kankeastikin liikkuville katsojille.

Tarpeen tullen esityksistä on myös helppo poistua kesken kaiken, vaikka Seitsemän sisarta tuskin tulee tuottamaan ahdistusta kenellekään.

Esitys on rankasta aiheestaan huolimatta ennen muuta komedia. Teatteri suosittelee sitä rippi-ikäisille ja ripiltä päässeille.

Näiden alkusanojen tarkoituksena on rohkaista kaikkia niitä, jotka ovat parempia tuttuja Aleksis Kiven teosten ongelmanuorten kuin kauppakeskuksissa luuhailevien nykyteinien kanssa.

Sirpa Riuttalan ohjaama Seitsemän siskoa noudattaa yllättävän tarkasti Kiven Seitsemän veljeksen rakennetta.

Jukolan veljekset tosin ovat muuttuneet lähiöbaarin nurkissa kasvaneeksi tyttöporukaksi, jonka keskinäisistä sukulaisuussuhteista ei ole selkeää käsitystä edes heidän kuppia kallistaneilla vanhemmillaan.

Tytöt on nimetty tunnettujen naistenlehtien mukaan.

Tyttöjengi istuu Kiven tarinaan yllättävän tehokkaasti ja alkuperäinen Impivaara tyttöjen pakopaikan nimenä antaa esitykselle mukavan sarkastisella vivahduksella varustetun tiedostavan leiman.

Tarina ei lähde käyntiin Männistön muorin kananmunien pihistämisestä, vaan viinapullon varastamisesta Jukola-baarin tiskiltä. Ensihumalan jälkeen tytöt jatkavat kirjaimellisesti kosteissa merkeissä, tapaavat Mallorcalla lomailleen Taula-Marin ja joutuvat korvausvastuuseen turkkilaisen pizzerian hajottamisesta.

Uustulkinnan terävintä kärkeä edustaa lukkarin naisvihamielinen tenniskoulu, jossa tytöistä tahdotaan kasvattaa nöyriä ja kauniita naisia.

Eikä oppi tietenkään mene perille.

Inkeri Hyvösen esittämä Evita taistelee mahdottoman tehtävän kanssa kuin konsanaan Jukolan Juhani, Aliisa Rinteen näyttelemä paremman perhetaustan omaava Elle ymmärtää pysytellä erossa alkoholista ja Miina Penttisen nuorin tyttö Regina oivaltaa valkoiseen tennishameeseen kätkeytyvän mahdin.

Lotta Jäppisen Eeva, Niina Karppisen Sara, Helinä Kumpulaisen Anna ja Sandra Lampun Gloria ovat kaikki vahvalla asenteella tehtyjä ihmiskuvia, joiden kohdalla ei pelätä etenkään huumoria.

Esitys ei rakenna kärkevää kuvaa pelkästään naiseuden ihanteista ja käytännöstä.

Miehisyyttä käsitellään Mustikkamaan kesäteatterissa lähes yhtä viiltävästi Toukolan keskenkasvuisten räppäripoikien ja lukkarin tenniskoulun androgyynien miesoppilaiden kautta.

Kysymykset ovat vuosien saatossa muuttaneet muotoaan, mutta perustarina on pysynyt samana Aleksis Kiven päivistä asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat