Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Särkelä itte on tiukasti ajassa kiinni

Pertti Koivula on herkullinen tykkäyksiä keräävänä jästipäänä

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Keski-Uudenmaan teatteri
Kunnanlääkäri (Seppo Halttunen) ja itse Julius Särkelä (Pertti Koivula) Krapin kesäteatterissa Tuusulassa.
Kunnanlääkäri (Seppo Halttunen) ja itse Julius Särkelä (Pertti Koivula) Krapin kesäteatterissa Tuusulassa. Kuva: Keski-Uudenmaan teatteri
Arvio: teatteri
Särkelä itte. Keski-Uudenmaan teatteri, Krapin kesäteatteri. Ilmari Turjan näytelmän ohjaus Toni Wahlström, musiikki Altti Uhlenius, koreografia Metsälintu Pahkin, lavastus ja puvut Heini Maaranen. Päärooleissa Pertti Koivula, Anna-Leena Sipilä, Elina Varjomäki, Seppo Halttunen, Johannes Korpijaakko.

Näyttelijöiden kohdalla puhutaan usein tietyistä rooleista, joihin näiden määrätyssä uran vaiheessa toivotaan pääsevän käsiksi.

Joltain jäi nuoruudessaan Hamlet näyttelemättä, toinen sai Kuningas Learista loistavan huipennuksen elämäntyölleen.

Jälkiviisaasti voisi todeta, että kotimaisen komediakirjallisuuden suurimpiin jääräpäihin kuuluva Julius Särkelä on Pertti Koivulan kohdalla tällainen unelmarooli.

Särkelä itte

Ohjaaja: Toni Wahlström

Rooleissa: Pertti Koivula, Anna-Leena Sipilä, Elina Varjomäki, Seppo Halttunen, Johannes Korpijaakko

Musiikki: Altti Uhlenius

Esityspaikka: Krapin kesäteatteri

Koivulan uran kannalta ajoitus on nyt täsmälleen oikea ja Ilmari Turjan näytelmä tuntuu elävän eräänlaista renessanssia.

Jatkosodan aikana 1944 Suomen Kansallisteatterissa kantaesitetty komedia Särkelä itte on ihmiskuvaltaan täyttä tätä päivää.

Tiilitehtailija Särkelä kaipaa huomiota ja tykkäyksiä, rouva Emmi Särkelä tahtoo vaikuttaa hienommalta kuin onkaan ja kunnanlääkäri Kosonen hoitaa työuupumustaan onkimalla. Rahojaan perivä ja nurkissa pyörivä Herojan vanha isäntä puhuu vain noin 160 merkin mittaisilla kansanviisauksilla, koska kaikki on kuitenkin sanottu jo jossakin. Pitäjän merkkimiehet maaherraa myöten ovat puolestaan ehtineet kyllästyä omiin jatkuvasti toistuviin latteuksiinsa.

Tuusulan rantatien alkupäässä sijaitsevan kesäteatterin lehtevälle näyttämölle levittäytyvän esityksen parasta antia on Särkelän perheen ympärille muodostunut ylivirittynyt tunnelma, joka tempaisee mukaansa jopa perheen palvelijattaren Fiinan.

Anna-Leena Sipilä tekee rouva Särkelästä omaleimaiseen tapaansa hermoherkän naisihmisen, joka tuntuu elävän jatkuvassa jenkan ja polkan rytkeessä. Omanlaistaan herkkyyttä on myös Elina Varjomäen rakastuneessa Saarassa, jonka samalla helposti uskoo isänsä tyttäreksi. Muhkeaksi topattu Susanna Roine näyttelee Fiinaa linjakkaasti ronskeilla otteillaan.

Seppo Halttunen pääsee kunnanlääkäri Kososena rakentamaan jonkinlaista luonnekuvaa, mutta loput näytelmän henkilöistä on sovinnolla jätetty säestäviksi farssihahmoiksi.

Turjan komedia saadaan luontevasti taipumaan laulunäytelmäksi, vaikka lisäykset ovat hetkittäin väkinäisiä etenkin tanssien osalta.

Loppukohtaus joka tapauksessa perustelee ja hyvittää kaiken. Pertti Koivulan mahlaa tihkuvan tangotaituruuden ystävät se saattaa viedä suorastaan hurmioon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat