Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Michael Jacksonin loiste ei himmene

Kulttuuri
 
Susanna Kesänen Kansallisgalleria
Neverland on yhdistelmä esitelmiä, teatteria ja show'ta.
Neverland on yhdistelmä esitelmiä, teatteria ja show'ta. Kuva: Susanna Kesänen Kansallisgalleria
Arvio: teatteri
Neverland URB-festivaalilla. Kiasma-teatteri. Post-MJ Era of Consciousness -ryhmä: Michael-Jan Havia, Ilpo Heikkinen, Anne Hiekkaranta, Ossi Koskelainen, Samuli Laine, Suvi Matinaro, Jani-Matti Salo, Emmi Venna, Emilia Kallioinen, Iiris Laakso, Marlon Moilanen, Corinne Mustonen, Pauliina Sjöberg ja Pietari Vappula.

 

Köyhästä työläistaustasta maailman tunnetuimmaksi pop-tähdeksi ponnistanut Michael Jackson sai tuntea suosion raadollisuuden.

Hänen hengellistä perintöään tutkii Post-MJ Era Institute of Consciousness -ryhmä, jonka Neverland – hengellinen seminaari vie tarkastelun laajempiin kuvioihin.

Neverland

Ohjaaja: Post-MJ Era of Consciousness

Rooleissa: Michael-Jan Havia, Ilpo Heikkinen, Anne Hiekkaranta

Esityspaikka: Kiasma-teatteri

Vuonna 2009 kuollut Jackson on jeesushahmo, vihainen vastarinnan tekijä, itseään jatkuvasti rakentava tulevaisuuden ihminen ja sukupuoli- ja roturajoja hämmentävä poika. Hänet synnytti 80-luvun ilmapiiri, mutta samalla hän loi 80-lukua.

Neverland on myös 80- ja 90-luvuilla kasvaneiden ihmisten kuva, johon on koottu heidän idolihistoriansa, tietokonepeli- ja musiikkivideohistoriansa, tekniikkahistoriansa, äitisuhteensa ja identiteettikriisinsä.

Seminaari koostuu esitelmistä, dramatisoiduista osista sekä lavashow'sta. Esitys on dramaturgialtaan hitusen hapero ja sekava. Silti on heti sanottava, että työryhmän luoma estetiikka on hienosäätönsä vuoksi komeaa: se liukuu koulunäytelmämäisestä demonstroinnista spektaakkelin imuun, älyllisestä viileydestä liikuttaviin lapsuusmuistoihin.

Neverland tuhlailee sävyjä, säveliä, hetkiä, liikkeitä, ajatuksia. Se on kaunis ja antelias esitys.

Michael Jacksonin gestiikkaan kokonaisvaltaisesti uiva tanssija Anne Hiekkaranta nousee esityksen tähdeksi.

Hän näyttelee osia Michaelin elämästä, hyppää lavashow-pätkiin ja lopulta tärisee, kiemurtelee ja ravistelee Michaelin liikkeet yltään voidakseen puhua omana itsenään. Hän asettuu Michaelin elämän käännekohtiin ja samalla tunnustelee sitä maastoa, mistä tähteys kumpusi.

Konseptissa on hankaluutensa sillä esitelmöitsijöiden henkilökohtaisuus ei aina välity. Kun kyseessä on Michael Jacksonin kaltainen stara, joka ennen kaikkea vetoaa ihmisen sisällä asuvaan lapseen, soisi sen myös näkyvän selvemmin.

Puuduttavuus tekee esityksestä myös paikoin yksitoikkoisen. Koko ajan ollaan hienovaraisesti sillä rajalla, jolla vakavuus muuttuu parodiaksi. Mutta ei se muutu.

Jokin kokonaisuuden elohopeamaisessa eteerisyydessä saa myös haukkomaan henkeä.

Jos joku ei liikutu Ossi Koskelaisen esitelmästä, jossa hän kertoo omista, Michael Jacksonin ihannoinnin täyttämistä lapsuusvuosistaan, en usko, että hänellä on sydäntä ollenkaan. Michael-Jan Havia eli Michael Jackson -kaksoisolento herättää kunnioitusta pelkällä läsnäolollaan.

Neverlandin kohdalla ei ole kliseistä väittää, että siitä jokainen poimii sen, mikä itseen juuri sillä hetkellä osuu. Minulle jää päällimmäiseksi tunnelma 80-luvun kulttuurista, jossa on yksilönpalvonnan lomassa vielä naiiviutta. Yleisöä kehotetaan pohdiskelemaan 80-luvun tunnelmaa, jossa kaiken takana on jotain viatonta.

Ehkä se on se henkinen perintö, rituaalien, taiteen ja ylipäätään kaiken kommunikaation elinehto, minkä ympärille kannattaa pysähtyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat