Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsen tärinä välittää suuren surun Tampereen teatterikesän lavalla

Kulttuuri
 
Woe kertoo tarinoita hylättyjen ja yksinäisten lasten maailmasta
Woe kertoo tarinoita hylättyjen ja yksinäisten lasten maailmasta
Tampereen teatterikesässä vierailee unkarilaissyntyisen ohjaaja Elin Kaldorin Woe-esitys, jossa kolme teiniä David de Lange, Tirza Gevers sekä Kobbe Koopman kuljettavat yleisön hienovaraisin keinoin ymmärtämään miten pahoinpidellyt ja hyljätyt lapset maailman kokevat. Toimittaja: Maria Säkö, kuvaus ja leikkaus: Rami Marjamäki
Arvio: teatteri
Tampereen teatterikesä. Woe. Ohjaus ja konsepti Edit Kaldor, teksti Edit Kaldor, Karmenlara Ely ja esiintyjät. Näyttämöllä David de Lange, Tirza Gevers sekä Kobbe Koopman. Teatterimonttu.

 

Woe vie katsojat kosketusetäisyydelle niihin suuriin tragedioihin, joita tapahtuu koko ajan pienten ihmisten sisällä ihan tavallisissa, länsimaisissa, hyvinvoivissa kaupungeissa.

Unkarilaissyntyisen Edit Kaldorin ohjaamat nuoret David de Lange, Tirza Gevers sekä Kobbe Koopman johdattelevat yleisön hienovaraisesti muistamaan, millaista on olla teini, nuori, lapsi. He ovat itsekin vielä keskeneräisiä.

Woe

Ohjaaja: Edit Kaldor

Rooleissa: David de Lange, Tirza Gevers, Kobbe Koopman

Esityspaikka: Tampereen teatterikesä

Esitys on syntynyt ryhmätyön tuloksena ja nuorten oman elämän vaikutus näkyy vahvasti.

Puhelimia räplätään, vitsit on napattu koulun pihalta ja omat kokemukset lapsuudesta ovat vielä hyvin tarkasti muistissa.

Onnellinenkin lapsuus sisältää hankalia tilanteita ja ylitsepääsemättömiä tunteita, joten omaa lapsuutta muistelemalla voi hiljalleen liukua tavoittelemaan avuttomuuden tunteita, joita hylätyt lapset kokevat.

Pahoinpideltyjen ja hylättyjen lasten kokemusten tekeminen meidän kaikkien kokemuksiksi on Woe-esityksen ansio.

Tarkentuessaan niihin mekanismeihin, jotka säätelevät sitä, miten lapsi peittää ja häpeää kokemiaan asioita, Woe pääsee alueille, joista on erittäin vaikea, kenties mahdotonta puhua sanoin. Mutta ruumis ja tunteet viestivät.

Lapsi kertoo asioista esimerkiksi pienellä tärinällä, ei analysoimalla ja erittelemällä kokemaansa pahaa, kuten ilmeisesti pitäisi, jotta hänen kokemuksensa olisivat yhtä tärkeä kuin aikuisen.

Aikuinen pystyy pienen ohikiitävän hetken ajan tavoittaman lapsuuden tunnot mutta pian jo asettuu takakenoon, asettaa asioita tärkeysjärjestykseen, prosessoi, ottaa etäisyyttä.

Lapsen ja nuoren maailma tapahtuu tässä ja nyt, totaalisesti, kokemukset uppoavat heihin ja muovaavat heitä järisyttävän paljon kohtalokkaammin kuin aikuisia.

Miten paljon ja miten hämmentävän vähän lapsen ja aikuisen maailma eroavat toisistaan.

Woe tutkii, miten muodostamme yhteisön ja mikä merkitys siellä on lapsen kokemuksella. Woe kysyy, miksi emme kuuntele lasten kokemuksia. Miksi niitä on niin vaikea muistaa aikuisten korkeudesta?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat