Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Quo Vadis -ryhmä aloitti uuden aikakauden pinnalta synkällä Evoluutiolla

Kulttuuri
 
Erkki Lampén
Evoluutiossa luodaan uusi ihminen.
Evoluutiossa luodaan uusi ihminen. Kuva: Erkki Lampén
Arvio: teatteri
Evoluutio. Korjaamon kulmasalissa. Käsikirjoitus ja ohjaus Marko Järvikallas, ääni- ja valosuunnittelu sekä musiikki Juha Tuisku, visualisti Tuula Nikulainen, asiantuntija Heikki Helanterä. Näyttelijät Minerva Kautto, Timo Pajunen-Noroila, Maija Rissanen.

 

Quo Vadis -ryhmän Evoluutio on erään aikakauden päätös, monessakin mielessä.

Näyttämöllä on perhe. Perheen isälle ( Timo Pajunen-Noroila ) ja hääpukuun pukeutuneelle äidille ( Maija Rissanen ) on annettu tehtäväksi luoda uusi ihmislaji. Sellainen, joka ei ole lähtökohtaisesti itsetuhoinen.

Evoluutio

Ohjaaja: Marko Järvikallas

Rooleissa: Minerva Kautto, Timo Pajunen-Noroila, Maija Rissanen

Musiikki: Juha Tuisku

Esityspaikka: Korjaamo

Fakta

Quo Vadis

 30 vuotta täyttävän teatteriryhmän johtajana on tähän saakka toiminut Otso Kautto. Nykyinen johtaja on Marko Järvikallas.

 Ryhmä suunnittelee esityksiään tavanomaista pidempään ja esittää niitä myös kauan.

 Kiertävä teatteriryhmä on esiintynyt joka puolella maailmaa. Erityisen suosittu se on ollut Ranskassa, Saksassa, Puolassa ja Espanjassa.

 Teatteri Quo Vadis on ammattiteatteri, joka on vuodesta 1985 lähtien luonut omaa estetiikkaa ja näyttämökieltä. Sen esityksistä suurimman suosion on saanut Pelastetaan äiti!, jota on esitetty jo kuuden vuoden ajan. Esiintyjät ovat muodostaneet omanlaisensa heimon. Kauton lapset ovat esiintyneet mukana pienestä saakka.

 Ohjelmistoon kuuluu myös yhteistyötä eri teatteriryhmien kanssa. Viimeisin oli Juoksuhaudantie RedNoseClubin kanssa.

Evoluutiossa mennään suoraan päin tieteen ja tekniikan eettisiä ja moraalisia kysymyksiä. Millainen ihmisen pitäisi olla, jottei se tuhoaisi koko ihmiskuntaa ja koko maapalloa?

Tulos on pinnalta synkkää, dystooppista etenemistä karulla ja kelmeällä näyttämöllä, mutta esityksen pohjavire on lähes katarttisen puhdistava. Evoluutio uskaltaa tuosta vain kysyä ne kaikkein kauheimmat, vaikeimmat ja pelottavimmat kysymykset. Ja antaa jopa aika tyhjentävän vastauksenkin.

Jotta uusi rotu voisi syntyä, joutuvat vanhemmat lääkitsemään lastaan – kaunista Helenaa ( Minerva Kautto ) – väkivaltaisesti suoraan suoneen ja eristämään hänet, sillä hänen on määrä synnyttää uusi ihmisrotu.

Sitä tarvitaankin, sillä nykyinen laji on luonut maailman, jossa rikkaat ovat vetäytyneet omalle asuinalueelleen. Kaikki turvaverkot ovat hajonneet, anarkia vallitsee. Helena karkaa kotoaan rikkaiden muurilla ympäröityyn kaupunkiin ja yrittää aloittaa uutta elämää.

Evoluutio on uutta Quo Vadista, mutta siitä voi tulkita myös selvän yhteyden ryhmän aiempiin töihin, etenkin viimeisimpään, Rituals 3.0. -esitykseen, jossa Quo Vadis koetteli rituaalin merkitystä nykypäivässä.

Siinä rituaalit olivat ihmisen kangistuneista käyttäytymiskaavoista ja sairaista perhekuvioista vapauttavia. Nyt kuljetaan vieläkin pidemmälle ja haetaan vapautta koko ihmiskuvastamme ja ihmiskeskeisyydestämme.

Kolmenkymmenen vuoden ajan teatterinomadina kulkenut Quo Vadis -heimo aloittaa uuden ajanjakson. Evoluutio on kokonaan uuden johtajan, ohjaaja Marko Järvikallaksen tekemä.

Quo Vadis on luopunut teltastaan sekä siitä, että näyttämöllä esiintyisi heimomainen perhe.

Yhdellä tasolla Evoluutio myös kommentoi ryhmän muuttumista. Oli aika jättää heimolle hyvästit ja laajentaa sitä.

Ihmiskunnan dystooppinen visio ja koko ihmislajin uudelleenajattelu – scifimäisistä aineksista voisi syntyä mahtipontista ja teoreettista teatteria, mutta Evoluutio on hurjista aineksistaan huolimatta täynnä irtonaista leikkiä, pippurista puskateatterihuumoria, välitöntä esiintymisen iloa ja ronskia otetta.

Sen maailmassa on kaikuja monista tarinoista aina antiikin Troijan sodasta nykypäivän pakolaistarinoihin. Monissa muissakin Stagen esityksissä oman äänen toitottamisen sijaan kierrätetään tuttua, haetaan yhteistä säveltä, aistitaan yhdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat