Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisikymmentä tavallista miestä loi hilpeän taidespektaakkelin Eläintarhan kentälle

Kulttuuri
 
Katri Naukkarinen
Fields of Glory huipentuu viidenkymmenen miehen muodostamaan tuhatjalkaiseen.
Fields of Glory huipentuu viidenkymmenen miehen muodostamaan tuhatjalkaiseen. Kuva: Katri Naukkarinen
Arvio: teatteri
Fields of Glory – Kunnian kentät. Helsingin juhlaviikot yhdessä Zodiakin kanssa. Eläintarhan urheilukenttä. Koreografia ja ohjaus Jarkko Partanen, dramaturgia Anni Klein, valo- ja visuaalinen suunnittelu Samuli Laine, äänisuunnittelu Jussi Matikainen, pukusuunnittelu Laura Haapakangas. Esiintyjät: 50 miestä.

 

Tämä on elämys, joka tuskin tulee toistumaan aivan heti.

Vielä tänään on mahdollista päästä kokemaan Eläintarhan kentällä Fields of Glory.

Fields of Glory - Kunnian kentät

Ohjaaja: Jarkko Partanen

Rooleissa: 50 miestä

Musiikki: Jussi Matikainen

Esityspaikka: Eläintarhan urheilukenttä

Juhlaviikkojen ja Zodiakin yhteistyönä syntynyt esitys on täyttä juhlaa. Pääosassa eivät ole ammattitanssijat vaan viisikymmentä erilaista miestä, eri taustoista.

Fields of Glory on erilaiset urheilukilpailut. Heti alussa luvataan jättää pois veren maku suussa kilpaileminen, kyynärpäätaktiikat ja muut voimainkoetukset. Ollaan areenalla, joka ei kuitenkaan taivu voimien, poliittisten puheiden, kaupankäynnin tai muun sankaruutta ihannoivan toiminnan kentäksi.

Vaaleanpunaisiin, keltaisiin, turkooseihin ja monenlaisiin pastellivariaatioihin pukeutuneet miehet saapuvat hiljalleen areenalle. Yleisö kannustaa ja elää mukana. Nähdään monenlaista pientä tekoa, yhteistä hurmaa, sankarillisia melodioita tulkitaan uudelleen, nähdään hempeitä ja romanttisiakin värisavuja ja yhdessä tehtyjä kuvioita.

Lopussa viisikymmentä miestä liimautuu yhdeksi vilistäväksi tuhatjalkaiseksi pimenevällä kentällä.

Esitys tarkastelee hienovaraisen humoristisesti ryhmien syntymistä ja erilaisia jännitteitä.

Jokainen inhimillinen ele on voittajan ele. Vähän kimalletta kuuluu myös asiaan.

Fields of Glory on spektaakkelin muodon ja esiintyjien yksilöllisyyden kunnioituksessaan sukua maailmaa kiertäville yhteisötanssikonsepteille kuten Ana Borralhon ja João Galanten Atlakselle, joka nähtiin Juhlaviikkojen ja Zodiakin yhteistyönä kolme vuotta sitten.

Fields of Glory on onnistunutta, populaaria hyödyntävää nykyteatteria, joka on samalla kriittistä ja kantaaottavaa. Elämyksen tekee erityisen vahvaksi se, ettei sen sisältämä normien purkaminen jää pienen taidegallerian nurkkaan vaan näkyy isosti ja samalla leppoisasti.

Esitys ei ole atakki, se on vain hilpeä teos, jota ei ole tehty ketään vastaan tai minkään puolesta vaan siksi, että sen tekeminen on ollut hauskaa. Esitys saa kiinni siitä esiintyjien autenttisuudesta, josta parhaat harrastajateatteriesitykset on tehty.

Ohjaaja Jarkko Partasen, visualisti Samuli Laineen ja dramaturgi Anni Kleinin yhteistyö on myös harpannut aimo loikan eteenpäin. En tiennyt, miten hyvin iso mittakaava ja ei-ammattilaisesiintyjien kanssa työskenteleminen heille sopii. Miten hyvin he todella osaavat käyttää materiaaliaan, viittäkymmentä miestä. Vaikka esitys kestää vain vähän yli tunnin, ehtii jo saada käsityksen monen miehen persoonasta, seksuaalisuudesta, tavasta liikkua ja hengittää.

Usein sanotaan, että voittajan on helppo hymyillä. Ehkä niin, mutta inhimillisellä hymyllä on jotain merkitystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat