Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kaupunginteatterin seksistinen sänkykamarifarssi tuntuu eltaantuneelta

Helsingin kaupunginteatterin kausi alkaa liian tutuissa merkeissä

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Tapio Vanhatalo
Heidi Herala ja Asko Sarkola näyttelevät ministerin puolisoa ja erityisavustajaa Ray Cooneyn kirjoittamassa, hotelliin sijoittuvassa farssissa Ministeriä viedään.
Heidi Herala ja Asko Sarkola näyttelevät ministerin puolisoa ja erityisavustajaa Ray Cooneyn kirjoittamassa, hotelliin sijoittuvassa farssissa Ministeriä viedään. Kuva: Tapio Vanhatalo
Arvio: teatteri
Ministeriä viedään. Helsingin kaupunginteatteri, Arena-näyttämö. Ray Cooneyn farssin suomennos Pentti Järvinen, ohjaus Neil Hardwick, lavastus Antti Mattila, puvut Irmeli Toivanen. Rooleissa Esko Roine, Asko Sarkola, Heidi Herala, Sari Siikander, Eija Vilpas, Vappu Nalbantoglu, Kaisa Torkkel, Santeri Kinnunen, Eero Saarinen, Eppu Salminen.

 

Uusi näytäntövuosi on totta kai mukava aloittaa hupaisissa merkeissä – niin teatterin kuin yleisön.

Harvoin kuitenkaan näkee esitystä, joka ensi-illassaan on yhtä väsähtänyt kuin Helsingin kaupunginteatterin farssi Ministeriä viedään.

Ministeriä viedään

Ohjaaja: Neil Hardwick

Rooleissa: Esko Roine, Asko Sarkola, Heidi Herala, Sari Siikander, Eija Vilpas, Vappu Nalbantoglu, Kaisa Torkkel, Santeri Kinnunen, Eero Saarinen, Eppu Salminen

Esityspaikka: Helsingin kaupunginteatteri, Are

Lavastaja Antti Mattila on luonut todellisen tilaihmeen mahduttamalla Arenan ahtaalle näyttämölle hotellin vastaanottoaulan, kaksi sviittiä ja pätkän käytävää.

Ovia riittää ja niissä ryntäillään uutterasti. Monille levoton ähellys varmasti riittää hilpeäksi iltahuviksi.

Jonkinlaisia oivalluksia farssinkin täytyy katsojalle tarjota, jotta se saisi otteen ja vetäisi mukaansa.

Kaupunginteatteri esitti viisitoista vuotta sitten Ray Cooneyn farssin Munaako herra ministeri (Out of Order, 1990) yhteistyössä Tampereen työväen teatterin kanssa. Pääosissa olivat teatterinjohtajat Asko Sarkola ja Esko Roine.

Cooney kirjoitti tuon teoksensa jatko-osaksi varhaisemmalle näytelmälleen Ministeriä viedään (Two in One, 1984), ajatellen erityisesti sen kahta päänäyttelijää.

Kaupunginteatterissa on nyt havahduttu tarttumaan Suomessa ennen esittämättömään farssiin, mutta auttamattoman myöhään.

Kuluneet vuodet näkyvät Sarkolassa ja Roineessa, eivätkä he näytä itsekään enää uskovan itseensä sänkykamarifarssin sankareina. Roolihahmojen luonteenpiirteet ovat kuin Roinetta ja Sarkolaa varten kirjoitettuja.

Roine on huoletta eteenpäin puskeva ministeri, joka kirkkain silmin pystyy valehtelemaan tilanteessa kuin tilanteessa. Sarkola puolestaan on estynyt ja huolestunut ministerin poliittinen avustaja, joka ei osaa tehdä pienimpiäkään ratkaisuja oman elämänsä suhteen.

Näyttelijöiden puhti on kuitenkin poissa. Jäljellä on pelkkä rutiini.

Suuremmaksi ongelmaksi nousee se, että seksistinen farssi tuntuu asenteiltaan auttamattoman eltaantuneelta.

Karmivaa tosiasiaa ei pysty peittämään edes se, että suomentaja Pentti Järvinen on pyrkinyt sovittamaan näytelmän tapahtumat nykypäivän poliittisiin piireihin.

Pääkaksikon lisäksi kaikki muutkin näyttelijät jäävät yllätyksettömien rooliensa vangeiksi.

Ministerin rouvaa esittävälle Heidi Heralalle on sentään kirjoitettu jotakin näyteltävää. Rooli on pelkkää himojen vallassa säntäilyä, mutta siitä syntyy kaivattua ytyä ovissa juoksemiselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat