Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmettelyä katastrofin jälkeen

Näyttämö täyttyy hajoavista naishahmoista

Kulttuuri
 
Teos tuo lavalle hyvin erilaisia esiintyjiä.
Teos tuo lavalle hyvin erilaisia esiintyjiä.
Arvio: teatteri
Stage-festivaali. Some plants need more light than others, but all need at least a little. Diana-näyttämö. Blaue Fraun ja Liisa Pentti & Co:n yhteistuotanto. Näyttämöllä Sonja Ahlfors, Emil Grudemo El Hayek, Emma Helle, Pauliina Turakka Purhonen, Joanna Wingren.

 

Kun katastrofi on tarpeeksi suuri, täytyy löytää uusi kieli. Vai riittäisikö, että vain asetumme raukeina juhlimaan? Some plants need more light than others, but all need just a little on esitys siitä, miten elää katastrofin jälkeen.

Diana-näyttämölle on rakentunut hajonnut paratiisi. Se on kuin kasvihuone myrskyn jälkeen, mutta toisaalta lähes trendikäs paikka ruukkukasveineen ja loisteputkineen. Esiintyjät eivät tee muutenkaan eroa aidon ja teennäisen välille.

Some plants need more light than others, but all need at least a

Ohjaaja: Liisa Pentti

Rooleissa: Sonja Ahlfors, Emil Grudemo El Hayek, Emma Helle, Pauliina Turakka Purhonen, Joanna Wingren

Musiikki: Jouni Tauriainen

Esityspaikka: Diana-näyttämö

Esiintyjät makoilevat ja kuljeskelevat yleisön lomassa. Yllään heillä on jonkin verran kimalletta, muutamat esiintyjistä riisuvat itsensä alasti ja pukeutuvat kasvien ja koristeiden palasiin.

Sonja Ahlforsin ja Joanna Wingrenin Blaue Frau -ryhmä on jo kymmenen vuoden ajan hämmentänyt teatterikenttää teoksillaan, joissa on kyseenalaistettu sukupuolen esittämisen tapoja.

Näyttämölle syntyy tila, johon esiintyjät luovat pieniä kohtauksia tai kuvia, joista voi huomata osasia Blaue Fraun ja Liisa Pentin teosten historiasta, mutta myös feministisistä klassikoista kuvataiteen ikonisista naishahmoista hysterisoituihin ja hulluihin naisiin. Monologeissa kerrotaan unissa nähdyistä paikoista.

Esiintyjien erilaisuus venyttää sukupuolen esittämisen tapoja. On tatuoitu, lyhythiuksinen nainen ja pitkähiuksinen, ballerinamaisen hoikka mies, joka hetkeksi muuttuu Conchita Wurst -diivaksi.

Esityksen parasta antia on Liisa Pentin koreografia, joka tuo eloa ja yllätyksellisyyttä välillä liiankin painokkaasti itsestäänselvyyksiä toistavan esitykseen. Koreografia on eleiden, fragmenttien, muistojen ja kuvitelmien sekamelska, josta esiintyjät nappaavat välillä kiinni ja välillä irrottavat otteensa.

Pentin koreografiaa hallitsee ajatus siitä, että kieli ei synny yksilöiden kokemuksista, vaan puhuu heissä. Liikkeiden syttyminen ja sammuminen on taitavasti toteutettua.

Esityksessä on kuitenkin myös ongelmia, sillä katsoja ei pääse mukaan, vaan joutuu välillä seuraamaan esitystä hajoamisesta. Etäisyys latistaa kokonaisuutta.

Toisteisuus on toki tarkoituksellista, mutta katsojalle kokemus jää silti junnaavaksi etenkin monologeissa. Ongelmistaan huolimatta esitys on uhkarohkea yritys astua täysin uuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat