Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsinäyttelijöiden tähdittämän Billy Elliotin joukkovoima hurmaa

Helsingin kaupunginteatterin musikaaliuutuudessa on sekä valloittavia huippuhetkiä että puuduttavia suvantoja

Kulttuuri
 
Kaisa Paavolainen  
Mirka Kleemola
Billy Elliot (Lassi Hirvonen) pitää huolta isoäidistään (Leena Uotila), jonka muisti on alkanut pätkiä.
Billy Elliot (Lassi Hirvonen) pitää huolta isoäidistään (Leena Uotila), jonka muisti on alkanut pätkiä. Kuva: Mirka Kleemola
Arvio: musikaali
Billy Elliot. Helsingin kaupunginteatteri, Peacock-teatteri. Teksti Lee Hall, musiikki Elton John, suomennos Mikko Koivusalo, ohjaus ja koreografia Markku Nenonen, lavastus Jani Uljas ja Jari Ijäs, puvut Elina Kolehmainen, valosuunnittelu William Iles, kapellimestari Risto Kupiainen. Rooleissa mm. Lassi Hirvonen, Kasperi Virta, Risto Kaskilahti, Jonna Järnefelt, Emilia Nyman, Petrus Kähkönen, Leena Uotila ja Panu Vauhkonen.

Parasta Helsingin kaupunginteatterin Billy Elliotissa on teatterin oma upea ensemble laulajia ja tanssijoita. Markku Nenosen ohjaamassa musikaalissa on useita joukkokohtauksia, joissa Elton Johnin energinen musiikki pääsee oikeuksiinsa taitavan esiintyjäjoukon tulkitsemana.

Erityisesti musikaalin aloittava Vielä tähdet loistaa sekä lakkotaistelua ja balettituntia sekoittava Solidaarisuus iskevät vahvasti. Lakkoilevia kaivosmiehiä ja heidän vaimojaan esittävä kuoro muodostaa uskottavan kyläyhteisön taustaksi Billyn henkilökohtaiselle kertomukselle.

Englantilaisesta kaivoskaupungista ponnistavan tanssijapojan tarina on monille tuttu vuonna 2000 valmistuneesta elokuvasta.

Billy Elliot

Ohjaaja: Markku Nenonen

Rooleissa: Lassi Hirvonen, Kasperi Virta, Risto Kaskilahti, Jonna Järnefelt, Emilia Nyman, Petrus Kähkönen, Leena Uotila, Panu Vauhkonen, Mikko Vihma, Unto Nuora, Antti Keinäen, Ella Ingraeus

Musiikki: Elton John

Esityspaikka: Peacock-teatteri

1980-luvulle sijoittuva tarina kertoo 12-vuotiaasta Billystä, joka elää isänsä, veljensä ja mumminsa kanssa. Kaupungin kaivostyöläiset, joukossa Billyn isä ja veli, ryhtyvät lakkoon. Se vaikeuttaa pitkittyessään kaikkien toimeentuloa.

Samaan aikaan Billy vaihtaa nyrkkeilytunnit balettiin ja löytää tanssimisesta itselleen intohimon, ympäristön vastustuksesta huolimatta.

Elokuvaan perustuva, Lee Hallin käsikirjoittama ja Elton Johnin säveltämä Billy Elliot -musikaali sai ensiesityksensä Lontoossa 2005, jolloin sen ohjasi elokuvankin ohjannut Stephen Daldry. Teos on viimeisen vuosikymmenen aikana saanut valtavan suosion ympäri maailman, ja se on voittanut lukuisia palkintoja.

Musikaalin erikoisuus on pääosien lapsinäyttelijät, joilta vaaditaan myös hyvää laulu- ja tanssitaitoa. Kaupunginteatterin versiossa itse Billyä on näyttelemässä yhteensä kolme eri poikaa, joista ensi-illassa nähtiin Lassi Hirvonen. Hirvonen onkin lahjakas tanssija ja suoriutuu hyvin Billyn vaikeasta roolista.

Billyn ystävää Michaelia esittävässä pienessä Kasperi Virrassa taas on niin paljon karismaa, että hän varastaa shown lähes aina kun pääsee lavalle. Näiden kahden pojan yhteinen laulu- ja tanssinumero Itseilmaisua on esityksen ehdottomia huippukohtia: pojat ovat luontevan säteileviä ja valloittavat yleisönsä suvereenisti.

EsityksenäBilly Elliot ei ole kuitenkaan aivan tasainen. Intensiteetti ja energia heikkenevät erityisesti musiikkinumeroiden välisissä dialogeissa sekä osassa yksinlauluista.

Varsinkin toisessa näytöksessä on enemmän tällaisia suvantovaiheita, joissa esitys ei kanna. Musikaalissa on runsaasti komiikkaa sekä tekstin että ohjauksen tasolla, mutta se ei aina toimi kuten pitäisi, vaan tuntuu ylimääräiseltä ja päälleliimatulta.

Aikuisnäyttelijöistä Jonna Järnefelt ja Risto Kaskilahti onnistuvat erinomaisesti, edellinen Billyn periksiantamattomana tanssinopettajana ja jälkimmäinen Billyn isänä.

Visuaaliselta ilmeeltään musikaali on yksinkertainen ja toimiva. Jani Uljaan ja Jari Ijäksen lavastus perustuu tiiliseiniin, joista saa muutamilla lisäosilla muokattua useita eri tiloja.

William Ilesin valosuunnittelu tekee lavastuksesta vielä paremman luomalla nopeasti vaihtuvia tunnelmia. Valot myös täydentävät hienosti näyttelijöiden tunneskaalaa monissa tanssikohtauksissa.

Elina Kolehmaisen harkittu ja yksityiskohtainen puvustus luo selkeän ajankuvan 1980-luvun Englannista.

Mikko Koivusalo on suomentanut Billy Elliotin sujuvaksi ja helposti laulettavaksi tekstiksi. Englannin työväenluokan puhetyyliä ei ole onneksi yritetty matkia millään erityisellä slangilla tai murteella, mutta esityksessä kiroillaan jonkun verran, mikä omalla tavallaan kuvaa kaivoskaupungin ihmisten yhteiskuntaluokkaa.

Elton Johnin musiikki yhdistää pop-musiikkia ja perinteistä iskelmällistä musikaalimusiikkia. Kapellimestari Risto Kupiaisen johtama orkesteri tavoittaa tulkinnassaan hyvin musiikin laajan tunne- ja energiaskaalan.

Billy Elliotin pohjalla on vakavia teemoja, jotka liittyvät ihmisten työpaikkojen pysyvyyteen ja toimeentuloon. Yhteiskunnallisten kysymysten päällä kulkee tarina yksilön oikeudesta omiin unelmiinsa.

Billyn onnistuminen tanssiunelmansa tavoittelussa nousee lakkolaisten epäonnistumisen ja pettymyksen ylitse luoden toivoa ja iloa.

Esityksessä lakkoilu ja politiikka jäävät tanssin ja kimalluksen varjoon. Temaattisesti esitys keskittyykin enemmän yksilötarinaan ja suvaitsevaisuuden korostamiseen.

Helsingin kaupunginteatterin Billy Elliot on ammattimaisesti tehty musikaaliesitys, jossa on epätasaisuudesta huolimatta paljon taituruutta ja hienoja kohtauksia.

Tanssin riemun lisäksi se tarjoaa katsojille monia liikuttavia hetkiä, joten herkimpien katsojien kannattaa varata nenäliinat mukaan.

Kirjoittaja on teatteritieteen maisteri ja musikaalitutkija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat