Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pasi Lampelan uusi näytelmä on parisuhteen banaali pikakelaus keski-ikäisille

Pasi Lampelan uudessa draamassa huudetaan ja puhutaan kliseillä

Kulttuuri
 
Yehia Eweis Suomen kansallisteatteri
Mara (Esa-Matti Long) on majuri, Marjo (Sari Puumalainen) opettaa erityislapsia. Toisilleen he huutavat, kun eivät muuta osaa.
Mara (Esa-Matti Long) on majuri, Marjo (Sari Puumalainen) opettaa erityislapsia. Toisilleen he huutavat, kun eivät muuta osaa. Kuva: Yehia Eweis Suomen kansallisteatteri
Arvio: teatteri
Nyt kun olet minun Kansallisteatterin Willensaunassa. Teksti ja ohjaus Pasi Lampela, lavastus ja puvut Markus Tsokkinen, musiikki Mari Kätkä, äänet Esa Mattila, valot Harri Kejonen. Rooleissa Sari Puumalainen, Timo Tuominen, Esa-Matti Long, Katariina Kaitue.

 

Ensimmäinen merkintä ensi-illassa tehdyistä muistiinpanoista: Ihmiset eivät puhu noin.

Toinen merkintä: Näyttämöseksi – noloa!

Nyt kun olet minun

Ohjaaja: Pasi Lampela

Rooleissa: Sari Puumalainen, Esa-Matti Long, Timo Tuominen, Katariina Kaitue

Musiikki: Mari Kätkä

Esityspaikka: Kansallisteatteri

Ja kolmas: Strindberg, Ibsen, Bergman, Norén. Ja Lampela. Miksi näitä raastavia eronäytelmiä kirjoittavat niin usein miehet? Viettelevätkö heitä tunteiden ääripäät? Vai puhuvatko naiset aiheesta niin paljon, etteivät enää jaksa puida sitä taiteessa?

Parisuhdedraamoille lienee tilausta niin kauan kuin on parisuhteita, ja uuttera Pasi Lampela käsitellee näyttämöllä kipupisteitään niin kauan kuin ne tekevät kipeää. Kysyntä ja tarjonta kohtaavat nyt Kansallisteatterin Willensaunassa, perin annakareninamaisessa asetelmassa.

"Kaikki onnelliset perheet muistuttavat toisiaan, jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan", toteaa Leo Tolstoi klassisessa kolmiodraamassaan.

Lampelan uuden teoksen onnettomuudessa ei kuitenkaan ole mitään omaperäistä.

Nyt kun olet minun-näytelmän pikakelattujen banaliteettien kavalkadista osa kyllä osuu ja uppoaa keski-ikäiseen kohderyhmäänsä. Isompi osa ei tuo aiheeseen mitään uutta eikä myöskään syvennä käsitystämme ihmisluonnosta, tunteiden väljähtymisestä, parisuhteen dynamiikasta tai eron eri vaiheista, joita teksti tunnollisesti luetteloi.

Koska monella meistä on aiheesta omakohtaistakin kokemusta, teatterin soisi kliseiden, itsestäänselvyyksien ja psykologisen pintaliidon sijasta tarjoavan uutta ajateltavaa.

Lähestymällä parisuhdeaihetta identiteettikriisiin ajautuneen naisen kautta Lampela on varmaankin pyrkinyt uudistamaan, jos ei näytelmäkirjallisuutta tai suhteen kuvaamista, niin ainakin omaa ilmaisuaan.

Tekstissä ja sen näyttämötulkinnassa on kuitenkin näkökulmaongelma.

Samalla kun teos esittää tapahtumat paljolti Marjon näkökulmasta, se myös katsoo neljää henkilöään kerronnallisesti ulkopuolelta, ikään kuin realismina. Lisäksi se kärjistää monet kohtaukset oudosti ironisiksi.

Miten naurettava Marjo onkaan hullaantuessaan raolleen jätetystä ovesta (symboli!) ilmestyvään Tuomakseen. Miten kankeasti Tuomas paasaakaan maailman tilasta (ja, kumma kyllä, anarkisti-feministi Emma Goldmanista ) yrittäessään tehdä vaikutusta Marjoon.

Vaikka henkilöohjaus ei välttämättä ole Pasi Lampelan vahvinta aluetta, hänellä on onnistuessaan taito tehdä emotionaalisesti tehokasta perusteatteria.

Omat näytelmänsä Lampela ohjaa aina itse, mutta on kirjoittajanakin niin tuottelias, että tyytyy usein ensimmäisenä mieleen tuleviin vaihtoehtoihin.

Esimerkiksi Nyt kun olet minun -näytelmän tätä aikaa ilmentämään tarkoitettu kvartetti, niin naiset kuin miehetkin, ovat melko ilmeisellä tavalla vastakkaisia, yksinkertaisilla nimilapuilla määriteltäviä luonteita.

Onneksi Kansallisteatterin näyttelijät saavat varsinkin toisessa näytöksessä hahmoista irti vähän enemmän kuin teksti antaa olettaa. Vähän vähempi huutaminenkin tosin piisaisi. Syvimmässä ahdistuksessa ja repivimmissä riidoissa on tiettävästi myös muita sävyjä.

Arkisesta hissukasta arkaaiseksi raivottareksi venyvän Marjon rooli on kuin kirjoitettu teeskentelemättömälle Sari Puumalaiselle. Itsensä näköiset hahmot tekevät myös Katariina Kaitue kovapintaisena sinkkuystävänä ja Esa-Matti Long karskina, petettynä kapiaissiippana.

Timo Tuominen sitä vastoin vaikuttaa olevan aika hukassa hämäräksi jäävän selkärangattoman rakastajan roolissa.

Markus Tsokkisen tyylikkään kesähuvilalavastuksen juju paljastuu väliajan jälkeen, kun kulissit kaatuvat, naamiot riisutaan, tunteet paljastetaan. . .

Kliseitä, niitäpä niitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat