Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taskukokoinen komedia lämmittää

Petja Lähteen Onnellisessa veljessä vaelletaan kohti vilpittömyyttä

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Mirkku Merimaa
Matkalla Helsingistä Hailuotoon ehtii tapahtua monenlaista. Onnellinen veli -pienoisnäytelmän esittävät Pertti Koivula, Antti Lang, Pekka Huotari ja Riitta Havukainen.
Matkalla Helsingistä Hailuotoon ehtii tapahtua monenlaista. Onnellinen veli -pienoisnäytelmän esittävät Pertti Koivula, Antti Lang, Pekka Huotari ja Riitta Havukainen. Kuva: Mirkku Merimaa
Arvio: teatteri
Onnellinen veli. Helsingin kaupunginteatteri, Pengerkadun näyttämö. Petja Lähteen näytelmän ohjaus Linda Wallgren, lavastus Ina Saarinen, puvut Annika Saloranta, naamiointi ja kampaukset Tuula Kuittinen. Rooleissa Pekka Huotari, Antti Lang, Riitta Havukainen ja Pertti Koivula.

 

Onnellinen veli on vaellustarina, niin kuin nuorehkojen miesten kirjoittamat tarinat usein ovat.

Tarinassa on tekojaan ja tuntojaan ahkerasti erittelevä päähenkilö, kuten arvata saattaa. Elokuvassa käytettäisiin luultavasti kertojanääntä, teatterissa palavasilmäinen Pekka Huotari julistaa kaiken suoraan yleisölle.

Onnellinen veli

Ohjaaja: Linda Wallgren

Rooleissa: Pekka Huotari, Antti Lang, Riitta Havukainen, Pertti Koivula

Esityspaikka: Helsingin kaupunginteatteri, Pen

Onnellinen veli on kaupunginteatterissa aikaisemmin näyttelijänä toimineen Petja Lähteen esikoisnäytelmä. Aikaisemmin hän on ollut mukana dramatisoimassa esikoisromaaniaan Poika (2012) Turun Linnateatterille.

Lähteen kirjailijana omaksuma viaton asenne kytkeytyy päähenkilön kohtaaman "onnellisen veljen" viattomuuteen tavalla, joka tekee näytelmän vikojen luettelemisesta pikkumaista.

Lopputulos on totta kai perin vaatimaton Pengerkadun perinteikästä näyttämöä ja kaupunginteatterin parhaita näyttelijävoimia ajatellen. Erityisesti kun ottaa huomioon, minkälaisia laulajia mukana olevat näyttelijät ovat.

Ohjaaja Linda Wallgren on pitäytynyt katkelmallisessa ja karheassa tyylilajissa. Esityksen lukuisat laulunumerotkin ovat vain niiden muutamien tahtien mittaisia, joista ei vielä mene teostomaksuja.

Taskulämmin ja taskukokoinen esitys vetoaa kuitenkin yksinkertaisuudellaan.

Tarinassa matkustetaan junalla Pasilasta Ouluun ja sieltä itkuisen klovnin polkemalla riksalla Hailuotoon. Pekka Huotarin esittämä valheellisuuteen väsynyt Päiviö noutaa pikkuveljensä laitoksesta ja lähtee etsimään miesten yhteistä isää.

Hämeenlinnan kohdalla yleisö on jo tukevasti mukana samassa junassa.

Antti Lang on ihailtavan pakottomasti läsnä "onnellisena" pikkuveljenä, jonka vamman tai sairauden laadusta ei saada sen tarkempaa selvyyttä. Riitta Havukainen ja Pertti Koivula työstävät mutkattomalla tavallaan kaikki vastaantulijat ja ohikulkijat, myös perillä odottavan yllätyksen.

Eteenpäin räiskitään ronskeilla otteilla, mutta pohjalla on paljon kaihoa ja surumielisyyttä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat