Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuningas tapattaa sukulaisensa ja tuttavansa – uusi Shakespeare-sovitus on karmivan ajankohtainen

Erinomainen Rikhard III -sovitus on karmivan ajankohtainen

Kulttuuri
 
Aki Loponen
Rikhard III (Jarkko Mikkola) hirttää äitiään (Sini Hukkanen) hienossa Shakespeare-sovituksessa.
Rikhard III (Jarkko Mikkola) hirttää äitiään (Sini Hukkanen) hienossa Shakespeare-sovituksessa. Kuva: Aki Loponen
Arvio: teatteri
Rikhard III Teatteri Vanhassa Jukossa.
Ohjaus ja sovitus Jussi Sorjanen, skenografia Janne Vasama, valosuunnittelu Simo Saukkola, äänisuunnittelu Janne Louhelainen, sävellykset Minja Koski ja Jussi-Pekka Parviainen.
Rooleissa Jarkko Mikkola, Sini Hukkanen, Minja Koski, Jussi-Pekka Parviainen, Ilona Pukkila ja Hannu Salminen.

 

Loukkaantumisen maailmanmestaruuskisat, kyky unohtaa periaatteet ja väistää omatunto, ylpeydellä lausuttu kehotus heittää kerjäläiset mereen. Shakespearen näytelmä Rikhard III on jopa ilman sovitusta inhottavan hyvä kuvaus Suomesta ja maailmasta vuonna 2015, ja Teatteri Vanhan Jukon hieno ja kauhistuttava versio vielä korostaa yhtäläisyyksiä Yorkin suvun ja tämän päivän Suomen, Euroopan ja maailman valtaapitävien välillä.

Rikhard on näytelmäkirjallisuuden suurimpia mulkvisteja, ja sellaisena ohjaaja Jussi Sorjanen ja näyttelijä hänet totisesti esittävät.

Rikhard III

Ohjaaja: Jussi Sorjanen

Rooleissa: Jarkko Mikkola, Sini Hukkanen

Esityspaikka: Vanha Juko

Rikhard on laskelmoiva murhaaja vailla omaatuntoa. Hänelle ei riitä se, että hän on vaikutusvaltainen ja upporikas, hänen on oltava kuningas. Saadakseen haluamansa hän tapattaa sukulaisiaan, tuttaviaan ja jopa tukijoitaan yksi kerrallaan. Ja nimenomaan tapattaa, ei tappaa – hänen kaltaisensa henkilön ei juuri tarvitse liata käsiään. Kun on edennyt riittävän ylös, voi panna kätyrit raivaamaan esteet vallan ylimmiltä portailta.

Shakespearen tekstissä Rikhard selittää alun kuuluisassa monologissa pahuuttaan sillä, että hän on rampa rumilus. Sorjasen versiossa tämäkin tekosyy poistetaan: Rikhard pukee päälleen käsi- ja jalkatuet ja piilottaa kenkäänsä kiven, jotta ontuisi. Pahuudelle ei ole alibia.

Rikhard valehtelee koko ajan kaikille paitsi katsojille. Katsojille hän kertoo suoraan, mitä aikoo tehdä ja miksi. Kertomalla kataluudestaan suoraan ja rehellisesti hän yrittää sotkea yleisön mukaan juoniinsa. Rikhard ei pyytele anteeksi, vaan toteaa, että tällainen hän nyt on, minkäs sitä luonnolleen mahtaa.

Joskus Rikhard valehtelee niin vakuuttavasti, että tuntuu uskovan valheisiinsa itsekin. Kun häntä arvostellaan, hän lietsoo itsensä loukkaantuneeseen raivoon. Rikhard, murhaaja ja kieroilija, ei siedä itseensä kohdistuvaa kritiikkiä. Se on törkeää vihapuhetta Rikhardia kohtaan.

Shakespeare ei tiettävästi seurannut netin keskustelupalstoja, mutta kuvasi niiden tunnelman oikein hyvin. Kun puoli kuningashuonetta on julmasti tapettu, aateliset kokoontuvat keskustelemaan tapahtuneesta. Tärkeintä on selvittää, keneen sattuu eniten ja kuka on suurin uhri. Se, että ihmisiä on kuollut, on toissijaista.

Rikhard III on Vanhan Jukon valtaa tutkivan trilogian toinen osa. Ensimmäinen, Working Class Hero, tarkasteli yhteiskunnan alimmilla portailla eläviä ihmisiä. Nyt heitä näkyy vain statisteina, mutta eivät he ole sen ylevämpiä kuin johtajansakaan. Politiikka ei juuri kiinnosta kansalaisia, mutta he sentään seuraavat kiinnostuneina, kun kaksi aatelista mestataan.

Murhaaminen on vasta päässyt alkuun, kun kuningas Edvard IV järjestää rauhankonferenssin. Minja Kosken julmasti ja valtavan hauskasti tulkitsema höppänä pappa hokee, että eikös vaan olisikin ihanaa, kun kaikki olisivat keskenään ystäviä. Mieleen tulevat viime vuosien poskelleen menneet rauhanprosessit niin Ukrainasta kuin vaikkapa Etelä-Sudanista: ulkopuolinen taho, olipa se EU tai höppänä kuningas, ei voi pakottaa rauhaan. Murhaaminen jatkuu ja kiihtyy.

Alkuperäinen näytelmä loppuu siihen, että Rikhard lähtee taisteluun, jää tappiolle, huutaa kuuluisan repliikkinsä "Hevonen, valtakuntani hevosesta" ja lopulta kukistetaan.

Sorjasella näin ei käy. Loppu on leikattu pois, Rikhard jää henkiin.

Se saattaa olla todenmukaisempi kokemus Rikhardin kaltaisista röyhkeistä ja vaikutusvaltaisista öykkäreistä. Heitä ei kukisteta, vaan he jatkavat elämäänsä tyytyväisinä, vieläkin röyhkeämpinä ja vaikutusvaltaisimpina.

Jos asiaa yrittää tarkastella oikein positiivisesti, näytelmää voi tulkita toisinkin: kenties maailma ja politiikka on juuri nyt kauheimmillaan pitkään aikaan. Ehkä juuri tämä hetki on kulminaatiopiste, jossa Suomen ja maailman rikhardit ovat vahvimmillaan. Mutta kenties kohta koittaa se hetki, jolloin heidät pudotetaan hevosen selästä ja he tekevät tilaa toisille, mahdollisesti vähemmän kauheille vallanpitäjille. Mahdollisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat