Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaa nainen kulkee läpi vuosisatojen

Varhainen historiallinen romaani ottaa paikkansa myös näyttämöllä

Kulttuuri
 
Cata Portin
Kansannainen Vappu (Sue Lemström, keskellä) sekä aatelissisarukset Marghareta (Linda Zilliacus, vas.) ja Cecilia (Misa Lommi).
Kansannainen Vappu (Sue Lemström, keskellä) sekä aatelissisarukset Marghareta (Linda Zilliacus, vas.) ja Cecilia (Misa Lommi). Kuva: Cata Portin
Arvio: teatteri
Fru Catharina Boije och hennes döttrar. Svenska Teatern. Ohjaus ja esitysdramaturgia Cilla Back, Näyttämöllä Nina Hukkinen, Linda Zilliacus, Misa Lommi, Thomas Backlund, Max Forsman, Sue Lemström, Anders Slotte ja Niklas Åkerfelt.

 

Svenska Teaternin Fru Catharina Boije och hennes döttrar alkaa voimakkailla kuvilla. Esityksen naiset loistavat kukin vuorollaan hämärän näyttämön keskellä valokeilassa. Tyyninä, eteerisinä ja silti aistillisina. Yläpuolella tikittää metronomi.

Ennenkin voimakkaita naiskuvia ohjanneen Cilla Backin ohjaama näytelmä on naisten esitys tekstiä, ohjauspainotuksia ja jokaista valoratkaisua myöten. Miehistä kerrotaan oikeastaan vain osana naisten tarinaa.

Fru Catharina Boije och hennes döttrar

Ohjaaja: Cilla Back

Rooleissa: Nina Hukkinen, Linda Zilliacus, Misa Lommi, Thomas Backlund, Max Forsman, Sue Lemström, Anders Slotte , Niklas Åkerfelt

Musiikki: Tom Laurmaa

Esityspaikka: Svenska Teatern

Fredrika Runebergin Rouva Catharina Boije ja hänen tyttärensä on ensimmäinen suomalainen historiallinen romaani. Tarinassa eletään 1700-lukua ja isonvihan aikaa. Kartano miehitetään ja perhe joutuu lähtemään pakoon. Äiti Catharinan ( Nina Hukkinen ) ja tytärten Margharetan ( Linda Zilliacus ) sekä Cecilian ( Misa Lommi ) tiet eroavat.

Marghareta itsenäistyy ja haluaa solmia rakkausavioliiton. Cecilia sen sijaan ei pääse irti äidin vallasta, mutta toisaalta pyrkii niin suureen vapauteen, että Margharetankin ratkaisut vaikuttavat sovinnaisilta.

Esitys kuvaa intensiivisesti ja selittelemättä siskosten kasvua ja muodonmuutosta. Vaikka lyhyissä kohtauksissa kuvataankin isonvihan raatelemaa maata, hovia ja kartanoa, tärkeintä on siskosten sisäinen elämä.

Sofia Aminoffin dramatisoinnissa naiset asetetaan kiehtovan psykoanalyyttiseen kuvioon, jossa valot, kuvat ja asetelmat puhuvat enemmän kuin sanat.

Kaikki symboliikassa on paikoillaan, perusteltua ja ajateltua, mutta siitä puuttuu yllättävyyttä. Mieshahmojen karikatyyrisyys on häiritsevää.

Kuitenkin sen, minkä esitys tekee, se tekee vakuuttavasti. Cecilia ja Marghareta eivät jää epookin vangiksi. He eivät myöskään muutu pelkästään nykynaisiksi, vaan lihallistavat kysymystä naisen – ja lopulta kenen tahansa ihmisen – vapaudesta. Ohjaus saa kummankin näyttelijän voimallisesti eloon Tom Kumlinin maagisissa valoissa.

Tanssijataustainen Misa Lommi tanssahtelee helmat hieman kohotettuina ylvään epäsovinnaisesti, kuin hämähäkki. Hän hamuaa liian suurta vapautta. Zilliacus sen sijaan tärisee koko vartalollaan, mutta on sinnikäs ja järjellinen. Hahmoissa kaikuu monia klassisia hahmoja Jane Austenin ja Brontën sisarusten kirjoista.

Siskokset muodostavat symmetrisiä kuvioita. Lopulta he ovat kuin yhden naisen kaksi puolta, valo ja pimeys, irrationaalisuus ja rationaalisuus.

Pienemmissä rooleissa Nina Hukkinen äitinä sekä Sue Lemström kansannainen Vappuna ja kuningatar Eleonorana ovat täynnä sävyjä, tunnetta ja voimaa.

Romaanissa äiti on kuvattu vahvasti tytärtensä elämää patriarkaattiin sitovana naisena. Esityksessä äidin tukahduttavuus kuvataan pikemminkin vihjeinä, sisäisenä vankilana. Hienovarainen ja oivaltava uudistus viittaa siihen, millaista vallankäyttö nykyään on.

Toisin kuin selkeät ulkoiset viholliset, vallan ja vapauden kysymykset eivät hahmotu helposti. Naisen vapauden kysymykset tulevat nyt lihaksi oivaltavasti ja hätkähdyttävän nykyaikaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat