Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksityöhön pakotettu räpistelee irti Kokoteatterin esityksessä

Lucy Kirkwoodin näytelmä ravistelee etuoikeutettuja katsojia

Kulttuuri
 
Anna Aalto
Anna Andersson ja Blessing Osemwegie tulkitsevat hyväksikäytetyn Dijanan tarinaa.
Anna Andersson ja Blessing Osemwegie tulkitsevat hyväksikäytetyn Dijanan tarinaa. Kuva: Anna Aalto
Arvio: teatteri
Ensin tuntui tyhjyys kun sydän otettiin pois mutta nyt on kaikki hyvin KokoTeatterissa. Käsikirjoitus Lucy Kirkwood, suomennos ja ohjaus Anna Veijalainen, lavastus Aili Ojalo, äänisuunnittelu Juha Tuisku, pukusuunnittelu Sanja Kangas, erityisrekvisiitta Sanna Sucksdorff, valosuunnittelu Jere Kolehmainen. Rooleissa Anna Andersson ja Blessing Osemwegie.

 

Dijana laskee, kuinka monta kondomia roskiksessa on. 22 kappaletta, päivä on siis ollut hiljainen. Se ei haittaa, koska Dijanalta puuttuu enää 30 puntaa. Sen jälkeen hän on suorittanut 20 000 punnan velkansa entiselle poikaystävälleen ja nykyiselle parittajalleen.

Katsoja tietää jo tässä vaiheessa, että Dijanan ilo taitaa olla ennenaikaista. Ensin tuntui tyhjyys kun sydän otettiin pois mutta nyt on kaikki hyvin seuraa seksityöhön pakotetun Dijanan vaiheita Britanniassa.

Ensin tuntui tyhjyys kun sydän otettiin pois mutta nyt on kaikki

Ohjaaja: Anna Veijalainen

Rooleissa: Anna Andersson, Blessing Osemwegie

Musiikki: Juha Tuisku

Esityspaikka: KokoTeatteri

Anna Veijalainen on suomentanut ja ohjannut kiitetyn englantilaisen näytelmäkirjailijan, kolmekymppisen Lucy Kirkwoodin, tekstin juuri sopivaan aikaan. Se on tarpeellinen puheenvuoro nyt, kun paperittomat ihmiset, ihmiskauppa ja ihmissalakuljetus ovat otsikoissa päivittäin.

Kirkwood haastatteli näytelmää kirjoittaessaan seksityöläisiä, ja saman on tehnyt KokoTeatterin väki. Se on hyvä idea. Maailmassa on jo riittävästi tarinoita, joissa seksityötä ja seksityöläisiä kuvataan konsultoimatta heitä itseään.

Dijana hokee, että hänellä menee hyvin. Kaikki on loistavasti. Hän on itse valinnut työnsä ja nauttii siitä. Jos mielessä kalvaa epäilys, nämä asiat pitää lausua hymy huulilla, kovaa ja selkeästi. Silloin ne ovat vähän enemmän totta.

Dijana on nuori ja rankoista kokemuksistaan huolimatta kovin naiivi. Hän uskoo, että poikaystävä on todella aikeissa mennä hänen kanssaan naimisiin, että tämä ottaa Dijanan passin pois vain, koska pariskunta on kohta lähdössä lomalle ja että kaiken hyväksikäytön jälkeen hän todella päästää Dijanan menemään, kun tämä on tienannut 20 000 puntaa.

Välillä Dijanan hyväuskoisuus alkaa ärsyttää. Miten se ei nyt tuotakaan tajua, kuinka se lankeaa noin yksinkertaiseen valheeseen, miksei se mene poliisille? Sitten hävettää. Helppohan tällaista on ajatella, kun ei ole ollut vastaavassa tilanteessa. Tietenkään hyväksikäyttö ei ole Dijanan vika, vaan syyllinen on hyväksikäyttäjä.

Dijanan taustasta ei selviä paljoa, mutta sen voi päätellä. Hän rakastuu ja luottaa mieheen, joka ostaa hänelle jäätelöä. Ilmeisesti kukaan ei ole aiemmin kohdellut häntä edes niin hyvin.

Dijanaa esittävä, Pietarin valtiollisesta teatteriakatemiasta kesällä valmistunut Anna Andersson tekee fyysisesti ja henkisesti raskaan roolityön. Hän on parhaimmillaan, kun Dijana tuntee jotain äärimmäistä: kovaa pelkoa, surua tai tuskaa. Perusvire on kohkaaminen, johon toivoisi loppua kohti jo hiukan lisää sävyjä ja voimakkuuden vaihtelua.

Glorian roolin näyttelee Blessing Osemwegie, joka on ensi kertaa elämässään lavalla. Nigeriasta kaksi vuotta sitten Suomeen muuttanut Osemwegie teki työhajoittelua Pro-tukipisteessä, josta ohjaaja Veijalainen hänet löysi.

Ensi-illassa Osemwegie teki sankarityön näyttelemällä suomeksi rankan mutta lämpimän naisen osan. Rutiinin ja itsevarmuuden lisääntyessä luultavasti poistuvat myös hetkelliset roolista putoamiset.

Katsojat siirtyvät esityksessä huoneesta toiseen ja seuraavat Dijanan matkaa Britanniassa yhdenlaisesta vankilasta toiseen. Lavastus toimii hyvin ja pienet tilat korostavat ohjausta, joka tulee iholle.

Ohjaus on katsojallekin melkein fyysinen kokemus: veri, hiki ja oksennusta enteilevä kakominen tuodaan lähelle, joskus vain kymmenen sentin päähän. Veijalainen tuo suoraan silmien eteen sen, mistä yleensä haluaisi kääntää katseen pois. Se tekee hyvää meille etuoikeutetuille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat