Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viirus-teatterin Lucky on yhtä aikaa tuskainen ja vapauttava, ja harmillisen naiivi näytelmä

Viirus-teatterin Luckyssa ahdistutaan ja eletään osamaksulla

Kulttuuri
 
Cata Portin Viirus
Anna (Maria Ahlroth) odottaa lasta Jerelle (Pelle Heikkilä) maailmassa, joka ahdistaa.
Anna (Maria Ahlroth) odottaa lasta Jerelle (Pelle Heikkilä) maailmassa, joka ahdistaa. Kuva: Cata Portin Viirus
Arvio: teatteri
Lucky teatteri Viiruksessa. Kirjoittanut ja ohjannut Maria Lundström, dramaturgi Christoffer Mellgren, lavastus Kaba Assefa, valot Lauri Lundahl, äänet Kristian Ekholm, puvut Emma Taivainen. Rooleissa Maria Ahlroth, Pelle Heikkilä, Oskar Pöysti, Viktor Idman, Jessica Raita.

 

Pikavipit, huumeet, tyhjät terapialauseet, toimeentulotuki, läheisyysvaje, someaddiktiot, sitoutumisvaikeudet, mielenterveysongelmat, epäluottamus, loppuun palaminen, uhkapeli, nettiporno, itsemurha.

Lucky

Ohjaaja: Maria Lundström

Rooleissa: Mm. Maria Ahlroth, Pelle Heikkilä, Oskari Pöysti

Esityspaikka: Viirus

Tällaisten mahdollisuuksien maailmassa saa – vahingossa tietenkin – alkunsa vauva, työnimeltään Lucky, onnekas.

Nimihenkilöä emme Maria Lundströmin kirjoittamassa ja ohjaamassa näytelmässä näe, monenlaista hänen syntymäänsä edeltävää epäonnea kyllä.

Luckyn äiti Anna ( Maria Ahlroth ) vaikuttaa olosuhteisiin nähden tasapainoiselta, tuleva isä, työtön sekakäyttäjä Jere ( Pelle Heikkilä ) sitä vastoin ailahtelee kemiallisesta euforiasta ahdistukseen.

Annan veli Alex ( Viktor Idman ) yrittää pitää pystyssä ydinperhekulisseja, vaikka Nadja-vaimoa ( Jessica Raitala ) pikkulapsiarki repeilevine kauppakasseineen vahvasti turhauttaa.

Alexin bisnesinnovaatio, jaetun häpeän mobiiliapplikaatio, tulee alas yhtä nopeasti kuin on noussutkin. Ennen kuin uusi sovellus ottaa tuulta, ylivelkaantuminen vie gastrohifistelijän sossun tiskille.

Tiskin takana istuu (ja puuhailee muutakin) näytelmän viides henkilö, pakkomielteisesti parisuhdetta etsivä Kasper ( Oskar Pöysti ).

"Sluta nu vittu pusha mig, vill du att jag sekoon?"

Luckyn lyhyet kohtaukset etenevät tekstin tasolla luontevasti, eivätkä aivan niin sekakielisesti kuin lause edellä antaa olettaa, lukuun ottamatta ylimääräiseltä tuntuvaa kertojaa. Minämuoto on kenties ollut teoksen kirjallinen lähtökohta, mutta näyttämöllä se pysäyttää toiminnan ja lähinnä häiritsee.

Tulkinnan tasolla esitys sykkii alkuun melko tiheästi, mutta väliajan jälkeen pulssi hidastuu ja lopulta hiipuu. Kokonaan ylimääräinen laulunumero ei tee dramaturgialle hyvää, ja vallitsevan pakolaistilanteen kommentointi tuntuu vähän päälle liimatulta pakkoliikkeeltä.

Tilanteissa on perin synkistä pohjavirtauksista huolimatta paljon komiikkaa.

Ehkä yllättäen henkilöistäkin moniulotteisimmalta tuntuu se tragikoomisin ja kenties kirjoittajalle kaukaisin, baareista seuraa etsivä sossun setä. Kasper on myös ainoa, joka ei ole lainkaan aggressiivinen.

Kaunistelematon suomenruotsalainen nykynäytelmä ei ole ihan jokapäiväinen uutinen nyt, kun Nya Rampenkin toimii Berliinissä.

Lundströmin Lucky katsoo Helsinkiä ja kolmekymppisten kaupunkilaisten elämää näkökulmasta, joka on yhtä aikaa tuskainen ja vapauttava, intiimi ja pintapuolinen, kyyninen ja harmillisen naiivi.

Ehkä tämäntyyppiset tarinat vain ovat suomenkielisille valmiiksi tutumpia, niin taiteesta kuin valitettavasti elämästäkin.

Kaba Assefan kiintoisa lavastus nostaa yleisön yli kahden metrin korkeuteen näyttämötilan reunoille, josta kaupunkia katsellaan ja kuunnellaan kuin näköalatasanteelta.

Näkymää hallitsee suojatie, jossa yksi jos toinenkin törmää tahtonsa ja välittömän tarpeentyydytyksensä rajoihin, rujosti murtuviin unelmiin.

Pikavastuuta, pätkäsitoutumista, toistensa ohi porhaltavia osamaksuegoja. Tinder ja Syyria, samassa lauseessa, samojen korvien välissä.

Lopussa on silti uusi alku: lapsi tuo mukanaan toivon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat