Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistisairaus muuttaa ihmisen mustaksi aukoksi Avoimien Ovien näytelmässä

Muistisairautta kuvaavassa näytelmässä elämä muuttuu absurdiksi kauhukertomukseksi

Kulttuuri
 
Mikko Mäntyniemi
Sinikka Sokka (takana) ja Hanna Seppä näyttelevät tarkasti muistisairauden tuoman tragedian.
Sinikka Sokka (takana) ja Hanna Seppä näyttelevät tarkasti muistisairauden tuoman tragedian. Kuva: Mikko Mäntyniemi
Arvio: teatteri
Pala palalta pois. Teatteri Avoimet ovet. Teksti Anneli Kanto, dramaturgia Heini Tola ja Kanto. Ohjaus Heini Tola, skenografia Veera-Maija Murtola, musiikki Eeppi Ursin, valosuunnittelu Antti Kujala. Näyttämöllä Sinikka Sokka, Jukka Pitkänen ja Hanna Seppä.

Muistisairaus muuttaa ihmisen persoonan. Arki ei enää toimi mitenkään. Lähipiirin elämä muuttuu absurdiksi kauhunäytelmäksi. Samaan aikaan yhteiskunnalta ei tule tukea.

Teatteri Avoimien Ovien Pala palalta pois pohjautuu kirjailija Anneli Kannon omakohtaisiin kokemuksiin Alzheimerin tautia sairastavan äidin omaishoitajana.

Sinikka Sokan esittämä äiti on vielä aluksi varsin terävä mutta tytär Hanna Seppä epäilee jo sairautta. Naisten välillä on aluksi tunteita, jotka kuluvat pois.

Heini Tolan ohjaama esitys ei oikeastaan kerro sairastuvan äidin ja häntä hoitavan tyttären tarinaa vaan valottaa muistisairautta kolmesta näkökulmasta. Esitys ei typistä ihmisiä diagnooseiksi vaan kuvaa sitä, millaisessa yhteisössä sairastunut elää ja miten hän siihen vaikuttaa.

Ensin annetaan ääni sairastuvalle äidille, sen jälkeen kuullaan omaisten ryhmässä tositarinoita muistisairaista. Kolmannessa osassa puhuu tytär, joka näkee läheltä, miten kotihoidossa potilas jää heitteille.

Dramaturgia koostuu pelkistetyistä, dokumenttimaisista kohtauksista, mikä tekee näyttelemisestä ilmavaa ja suoraa. Vaikka asiat puhutaan ääneen auki, tragedia tapahtuu rivien välissä.

Pala palalta pois herättää kirkkaita kysymyksiä.

Mikä on sellaisen ihmisen ihmisarvo, joka on kuin tyhjä taulu? Onko vastuussa yhteisö vai ainoastaan se yksi omainen?

Esitys kuvaa tarkasti sitä, miten muistisairaan läheisten on vaikea tuntea mitään silloin, kun he ovat totaalisesti sidottuina. Kuulailla soinneilla, puhtailla vaaleilla sävyillä ja videoprojisoinneilla ei pyritä heruttamaan katsojan silmästä kyyneleitä.

Näyttämökuvassa tiivistyy tyhjyys, jonka muistisairaan omainen kohtaa. Tunteet tulevat vasta kun arjen pyörittäminen on ohi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat