Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juha Hurme vie keskelle kosmista kirppusirkusta

Juha Hurmeen Muuttomiehet on katarttinen komedia ihmiskunnan asemasta

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Noora Geagea
Eeva Soivio, Niko Saarela ja Juho Milonoff Juha Hurmeen uutuusnäytelmässä.
Eeva Soivio, Niko Saarela ja Juho Milonoff Juha Hurmeen uutuusnäytelmässä. Kuva: Noora Geagea
Arvio: teatteri
Muuttomiehet. Kom-teatteri. Juha Hurmeen kirjoittaman ja ohjaaman näytelmän lavastus Matti Rasi, puvut Henna Mustamo, valot Kari Vehkonen, ääni Jani Rapo, musiikki Petra Poutanen-Hurme. Rooleissa Laura Malmivaara, Vilma Melasniemi, Eeva Soivio, Juho Milonoff, Niko Saarela ja Pekka Valkeejärvi.

 
Ihmisellä
on tunnetusti erinomainen taito lajitella, varastoida ja siirtää paikasta toiseen tavaroitaan, muistojaan, tarpeitaan ja tunteitaan.

Juha Hurmeen uutuusnäytelmässä Muuttomiehet pihalle sateeseen jääneistä pakkilaatikoista löytyy kaikenlaista rompetta isoäidin tädin kirjailemista lakanoista Huippuvuorten riistettyihin luonnonvaroihin. Laatikoiden väliin joku on sujauttanut mustan jätesäkin, jonka pohjalta löytyvät muun muassa valtion velka sekä Talvivaara.

Näytelmässä on mitä yksinkertaisin lähtöasetelma.

Muuttomiehet

Ohjaaja: Juha Hurme

Rooleissa: Laura Malmivaara, Vilma Melasniemi, Eeva Soivio, Juho Milonoff, Niko Saarela, Pekka Valkeejärvi

Musiikki: Petra Poutanen-Hurme

Esityspaikka: Kom-teatteri

Muuttofirma, jonka toiminta on mahdollisimman pitkälle keskitetty pilvipalveluihin, on ottanut tehtäväkseen siirtää kolmen kotitalouden tavarat uudiskohteeseen, jonka rakentamista ei vielä ole aloitettukaan.

Hurmeen ote on kuitenkin niin maailmoja syleilevä, etteivät katsojien hallitsemattomimmatkaan muuttokokemukset kelpaa tapahtumien vertailukohdaksi. Euroopan ajankohtainen pakolaistilanne ja käynnissä oleva ilmastonmuutos eivät nekään riitä tyhjentämään tai täyttämään näytelmän merkityssisältöä.

Ihmiskunta on vain pelkkä kosminen kirppusirkus.

Muuttomiesten, heidän asiakkaidensa ja yhden ikuisesti vaeltavan ex-poikaystävän "haamun" neuvottomuus yllättävien laatikoiden keskellä voisi helposti kääntyä hervottomaksi farssiksi tai absurdiksi teatterileikiksi, mutta Hurme asennoituu henkilöihinsä ennen muuta lämmöllä.

Muuttomiehet on sydämellinen komedia, jonka kielellisesti notkeassa ja filosofisesti mehevässä olemuksessa nauru on jatkuvassa käymistilassa. Hurmeen itsensä ohjaaman esityksen yleisössä se tuntuu miellyttävänä hyrinänä ja toistuvina pärskähdyksinä.

Hurmeen suuret teemat, luonto ja teatteri, kohtaavat näytelmässä optimaalisella tavalla. Ihmisluonnon parhaana ilmentymänä voi pitää teatteria, missä me toden totta olemme kaikki kuin samassa veneessä.

Kom-teatterin esityksessä ei neuvota, kuinka "veneessä" tulisi olla tai mihin suuntaan se pitäisi kääntää, vaikka henkilöillä on käytössään kaikki mahdolliset apuneuvot Raamatusta alkaen.

Katkelmallinen kokonaisuus on tekstinsä puolesta paikoitellen loistavaa esseistiikkaa, jonka yksityiskohtaisen tarkat havainnot ovat usein riemastuttavia, mutta näyttämöllä Hurme nostaa tihentyvän teoksensa tärkeimmäksi asiaksi kokemuksellisuuden.

Näytelmän loppu muodostuu monelle varmasti katarttiseksi.

Miira Luhtavaaran runoon sävelletyn loppulaulun säkeet herkistävät taatusti kovapintaisimmankin katsojan: "Tarvitsemme lisää todisteita siitä mitä me olemme".

Muuttomiehet on selvästi muodostunut puhdistavaksi kokemukseksi myös Komin näyttelijöille ja heidän ilmaisulleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat