Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lars von Trierin klassikko kääntyy työläästi näyttämöversioksi Espoon kaupunginteatterissa

Mikko Koukin ohjaus tyytyy toistamaan Lars von Trierin elokuvan ratkaisuja

Kulttuuri
 
Otto-Ville Väätäinen
Kaikki alkaa, kun Bessin (Helmi-Leena Nummela) aviomies (Taneli Mäkelä) joutuu onnettomuuteen.
Kaikki alkaa, kun Bessin (Helmi-Leena Nummela) aviomies (Taneli Mäkelä) joutuu onnettomuuteen. Kuva: Otto-Ville Väätäinen
Arvio: teatteri
Breaking the Waves – Suurin on rakkaus Espoon kaupunginteatterissa. Käsikirjoitus Lars von Trier, David Pirie ja Peter Asmussen (suom. Liisa Ryömä). Ohjaus Mikko Kouki, lavastus Markus Tsokkinen, pukusuunnittelu Tuomas Lampinen, valosuunnittelu Jarmo Esko, äänisuunnittelu Tommi Koskinen. Rooleissa Taneli Mäkelä, Helmi-Leena Nummela, Minna Hämäläinen, Stefan Karlsson, Miska Kaukonen, Ulla Koivuranta, Petri Rajala, Kimmo Rasila.


Lars von Trierin Breaking the Waves -elokuva (1996) on voimakas tarina, jota on analysoitu kilometrikaupalla.

Se on nähty vahvana kuvauksena isän lain vastustamisesta mutta myös misogyynisenä uhritarinana. Se manipuloi tunteitamme samalla kun heittelee kyynisiä vihjeitä.

Siihen nähden, miten kiehtoviin syvyyksiin von Trier vetää sellaisetkin älyköt kuin Slavoj Žižekin, on hämmentävää, miten Mikko Koukin ohjaama Espoon ja Turun kaupunginteattereiden yhteistuotanto vaikuttaa niin autuaan tietämättömältä mistään muusta kuin tarinan kertomisesta.

Breaking the Waves - Suurin on rakkaus

Ohjaaja: Mikko Kouki

Rooleissa: Taneli Mäkelä, Helmi-Leena Nummela, Minna Hämäläinen, Stefan Karlsson, Miska Kaukonen, Ulla Koivuranta, Petri Rajala, Kimmo Rasila

Musiikki: Tommi Koskinen

Esityspaikka: Espoon kaupunginteatteri

70-luvun Skotlantiin sijoittuva tarina kuvaa erittäin vanhoillisessa uskonnollisessa yhteisössä elävää yksinkertaista Bessiä ( Helmi-Leena Nummela ) joka menee naimisiin häntä huomattavasti vanhemman Janin ( Taneli Mäkelä ) kanssa. Jan on töissä öljynporauslautalla ja joutuu siellä onnettomuuteen, jonka seurauksena miehen persoonallisuus muuttuu.

Hän alkaa vaatia Bessilta uhrauksia, jotta paranisi. Bessin täytyy mennä harrastamaan seksiä tuntemattomien kanssa. Bess tottelee ja siten myös kapinoi yhteisöä vastaan samalla kun toteuttaa sen toiveet uhrautuvaisuudesta. Lopulta hän kuolee pahoinpitelyn seurauksena. Jan sen sijaan paranee. Rakastaako Bess liikaa, vai emmekö vain kykene enää ymmärtämään suurta rakkautta?

Keskeiset näyttelijät laittavat itsensä likoon mutta rytmittömässä ohjauksessa heidän harteilleen on laitettu liikaa. Mitä enemmän Nummela saa tilaa, sitä vaikuttavammaksi hänen näyttelemisensä muuttuu. Taneli Mäkelä saa alussa turhan patsastelevasta Janista sitä enemmän irti, mitä pidemmälle esitys etenee.

Kokonaisuuden kantava voima on kuitenkin Bessin kuolleen veljen leskeä Dodoa näyttelevä Minna Hämäläinen, esityksen ainoa samastuttava hahmo. Uskonnollinen yhteisö piirtyy näyttämölle kovin karikatyyrisenä.

Kohtaukset seuraavat toisiaan karua luotoa imitoivassa lavasteessa ja musiikkivalinnat toistavat von Trierin elokuvan ratkaisuja ihan prikulleen.

Kolmesta suhteellisen vahvasta näyttelijästä huolimatta Breaking the Waves tuntuu ratkaisuissaan pelokkaan aralta, ikään kuin mestariteokseen ei uskallettaisi koskea. Teksti kuvitetaan nopsasti ja sen jälkeen hiippaillaan takavasemmalle.

Breaking the Waves on häiritsevä, ristiriitainen, moraaliltaan viettelevän epäilyttävä, kertomisen arvoinen sukellus ihmisenä olemiseen. Sille ei tekisikään hyvää, jos se tulkittaisiin jonkun yhden näkökulman tai väittämän kautta.

Mutta sille tekee huonoa se, että siinä olevat näkökulmat ja asiat eivät hioudu tarpeeksi tarkoiksi.

Tulkinta nousee menneisyydestä korrektina laatukuvana kuin sen kuvaama yhteisö Skotlannin saariston sumusta.

Korjaus 13.32. Näytelmän on suomentanut Liisa Urpelainen, ei Liisa Ryömä, kuten arvostelussa virheellisesti todetaan. Käsikirjoitusta eivät ole tehneet Lars von Trier, David Pirie ja Peter Asmussen: he ovat vastuussa von Trierin filmin käsikirjoituksesta. Filmiin pohjautuvan näytelmän on kirjoittanut Vivian Nielsen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat