Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Q-teatterin uutuus on malja outoudelle ja pyllistys kuolemalle

Jälkeenjäävät on kunnianhimoinen sketsitaideteos

Kulttuuri
 
Pate Pesonius Q-teatteri
Elena Leeve ja Jussi Nikkilä ovat vakavia ja outoja Q-teatterin järkyttävän hauskassa Jälkeenjäävät-esityksessä.
Elena Leeve ja Jussi Nikkilä ovat vakavia ja outoja Q-teatterin järkyttävän hauskassa Jälkeenjäävät-esityksessä. Kuva: Pate Pesonius Q-teatteri
Arvio: teatteri
Jälkeenjäävät Q-teatterissa. Käsikirjoitus ohjaajan ja näyttelijöiden, ohjaus Jani Volanen, dramaturgi Antti Hietala, lavastus, valot ja videot Ville Seppänen, Annukka Pykäläinen, Sakari Tervo, äänet Joonas Pirttilä, puvut Riitta Röpelinen. Rooleissa Tommi Korpela, Pirjo Lonka, Eero Ritala, Lotta Kaihua, Jussi Nikkilä, Elena Leeve.

"Väläyksiä, pimeyksiä".

Jälkeenjäävät-esityksen alaotsikko on arvoituksellinen ja kuitenkin täsmällinen kuvaus siitä, mistä Q-teatterissa on nyt kyse.

Saman porukan kahden vuoden takaisen, vastikään elokuvaksikin tehdyn Häiriötekijän tavoin Jälkeenjäävät on pitkälle jalostettua, omaperäisesti outoutettua sketsihuumoria, ja samalla kunnianhimoinen kokonaistaideteos.

Jälkeenjäävät

Ohjaaja: Jani Volanen

Rooleissa: Tommi Korpela, Pirjo Lonka, Eero Ritala, Lotta Kaihua, Jussi Nikkilä, Elena Leeve

Musiikki: Joonas Pirttilä

Esityspaikka: Q-teatteri

Outous syntyy periaatteessa yksinkertaisella tekniikalla: viemällä banaalit, helposti tunnistettavat tilanteet yhä surrealistisempiin suuntiin yhä kovenevin kierroksin.

Huumoria revitään esimerkiksi loukkaantumisesta, sairaudesta, neurooseista, puolison jättämisestä, haudoista, elämän arvaamattomuudesta, kuolemasta. Ja Alepasta.

Pimeän sävyt ovat monet ja lopputulos parhaimmillaan järkyttävän hauska, kirjaimellisesti.

Jalostus nousee laadusta.

Kaikki sketsit eivät koskaan naurata kaikkia, ja seitsemän näyttelijän laatimassa käsikirjoituksessa on riskinsä, jollaiseen ei teatterissa ole totuttu.

Jälkeenjäävien kokonaisuus on kuitenkin enemmän kuin osiensa summa.

Kohtausten irrallisuus ei tunnu vähääkään häiritsevältä, koska maailma, jossa ne esitetään, on näyttämötilaa myöten omalakinen ja erityinen. Viisto näkökulma toimii nopeasti avautuvana lukuohjeena yleisölle.

Väläykset ja pimeydet ovat esityksessä paitsi sisällöllisiä myös materiaalisia.

Ville Seppänen, Annukka Pykäläinen ja Sakari Tervo ovat luoneet Jälkeenjääviin pätevän, hienostuneesti makaaberin teatterilavastuksen.

Vielä paljon vaikuttavampia ovat usealle erikokoiselle ruudulle ja screenille heijastetut videoklipit, eräänlainen visuaalinen kohina. Kuvakerronta elää aivan omaa elämäänsä moniaalle viittaavana, kiinnostavasti vieraannuttavana ja assosiaatioita stimuloivana nykytaiteena.

Jani Volasen ohjaus on tarkaksi rytmitetty ja harjoitettu.

Ja miten siinä näytelläänkään! Taitavien näyttelijöiden omanarvontuntoinen tosissaan oleminen tuottaa absurdiin komiikkaan yhdistyessään todella jännittäviä virityksiä.

Lotta Kaihua tekee ällistyttäviä teräväpiirtohahmoja yhtä lailla yhden repliikin bimbona kuin hautarauhasta räyhäävänä rouvanakin. Eero Ritalan esimerkiksi ystävänsä identiteetinvaihdokseen totuttelevana skumppajamppana ja Tommi Korpelan räppäävä vaimonpettäjä tai bussionnettomuudesta selvinnyt Iippa ovat erinomaista ja perin erikoista viihdettä. Pirjo Longan aidolta vaikuttava liikutus useammassa eri kohtauksessa nostaa palan katsojankin kurkkuun.

Oma lempparini on Jussi Nikkilän hölmö ja ilahduttavan tyylitajuinen mies ja kitara -sketsi, jonka olisin halunnut nähdä saman tien uudelleen.

Tarina paikallisjunasta pahasti sivuraiteelle ajautuvista estyneistä suomalaisista etenee kuunnelmanomaisina välispiikkeinä läkähdyttävään lopputulokseen, ja ruumishuoneelle sijoittuva loppukohtaus hulvattomine playbackeineen alleviivaa johtopäätöksiä: "Elämä on kuolemaa edeltävä kiusoittelu".

Ja pimeys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat