Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansallisteatterin Nummisuutarit-tulkinta on uhmakas, yltiöpäisen itsenäinen, vähän pintapuolinen – ja kiinnostava

Kulttuuri
 
Stefan Bremer Suomen kansallisteatteri
Kyläyhteisön uskonnollinen hurmos muuttuu nopeasti tuomioksi. Esityksen on lavastanut Kati Lukka.
Kyläyhteisön uskonnollinen hurmos muuttuu nopeasti tuomioksi. Esityksen on lavastanut Kati Lukka. Kuva: Stefan Bremer Suomen kansallisteatteri
Arvio: teatteri
Nummisuutarit Suomen kansallisteatterin suurella näyttämöllä. Aleksis Kiven tekstistä sovittaneet Janne Reinikainen ja Eva Buchwald, ohjaus Janne Reinikainen, lavastus Kati Lukka, puvut Tarja Simonen, musiikki Timo Hietala, valot Max Wikström, äänet Jani Peltola ja Esko Mattila, koreografia Milla Koistinen. Rooleissa mm. Aku Hirviniemi, Leo Honkonen, Tuomas Rinta-Panttila, Inga Björn, Markus Riuttu, Johannes Holopainen.

Niin muuttuu maailma, näin vaihtuvat näkemykset.

Kansallisteatterin suurelle näyttämölle pelmahtaa nyt esitys, josta on tehty samalle paikalle 11 aiempaakin versiota, niistä edellinen Antti Einari Halosen ohjauksena vuonna 2002.

Uusin tulkinta Aleksis Kiven Nummisuutareista on yltiöpäisen itsenäinen ja mahdollisesti röyhkeämpi kuin mikään aiemmin nähty. Silti se kertoo samaa tarinaa: sitä millainen on Suomi ja millaisia täällä asuvat ihmiset.

Tämän päivän Nummisuutarin Esko on perussuomalainen. Yksinkertainen, lapsenomaisesti uhmakas mies sonnustautuu maihinnoususaappaisiin, leijonapaitaan ja -riipukseen, mutta menettää morsiamekseen luulemansa naisen kultivoituneelle ulkomaalaiselle. Esko pelkää ja siksi halveksii naisia, käyttää siniristilippua alemmuudentuntonsa puolustamiseen, tekee kännipäissään tapon ja päätyy lopulta yhteisönsä hylkäämäksi.

Tätä antisankaria näyttelee ja "elämän iloleikkiä" ilmentää niin letkeästi kuin järkyttävästikin maan kenties suosituin koomikko, Aku Hirviniemi.

Stefan Bremer Suomen kansallisteatteri
Kansallisteatterin uhmakas Nummisuutarit-tulkinta esittää Eskon veljen Iivarin (Leo Honkonen, vas.) ja näiden enon Sakerin (Seppo Pääkkönen) cowboyina.
Kansallisteatterin uhmakas Nummisuutarit-tulkinta esittää Eskon veljen Iivarin (Leo Honkonen, vas.) ja näiden enon Sakerin (Seppo Pääkkönen) cowboyina.

Rohkeinta Kansallisteatterin esityksessä on ehkä se, miten se käsittelee teatterin edustalla patsastelevan Kiven tekstiä.

Ohjaaja Janne Reinikaisen ja dramaturgi Eva Buchwaldin sovitus tekee kunniaa kansalliskirjailijan omintakeiselle kielelle, mutta ottaa dramaturgisesti huomattavia vapauksia. Vaikka näin syntynyt teos on enemmän Reinikaista kuin Kiveä, juuri tällaista "kuraasia" pitää kansallisella päänäyttämöllämme uskaltaakin harjoittaa.

Nummisuutarit oli 1864 omakustanteena ilmestyessään ensimmäisiä suomenkielisiä näytelmiä. Samalla kun kehitteli koomisia hahmoja ja rakensi niiden ympärille sotkuisen juonen, Kivi keksi myös kieltä. Hänen henkilöittensä puhe on mehevää ja ilmeikästä – mutta myös niin etäällä nykykielestä, että esityksen seuraaminen edellyttää tarkkavaisuutta.

Työryhmä on ratkaissut asian karsimalla suuren osan tekstistä kokonaan pois. Poistojen tilalle on luotu komeita kuvia, jännittävää fyysistä ilmaisua, monimuotoista musiikkia sekä, kiinnostavaa kyllä, hiljaisuutta uskaliaana yhdistelmänä.

Välillä käväistään "tomussa ja pöllyssä", muuten ollaan enimmäkseen uskollisia alkutekstin ilmaisuille. Se vaatii näyttelijöiltä erityistä huolellisuutta ääntämisessä, mikä enimmäkseen myös toteutuu.

Taiteen vapauteen ei kuulu kohderyhmäajattelu, mutta toimeentulonsa kanssa kamppailevalle teatterille näin kosiskelematon tulkinta on tietoinen riski. Syvä kunnioitukseni tästä.

Stefan Bremer Suomen kansallisteatteri
Merimies-Nikon (Tuomas Rinta-Panttila, vas.) matkakertomuksesta tulee Iivarin (Leo Honkonen) krapulapainajainen.
Merimies-Nikon (Tuomas Rinta-Panttila, vas.) matkakertomuksesta tulee Iivarin (Leo Honkonen) krapulapainajainen.

Ne, jotka ovat nähneet useita Nummisuutareita esimerkiksi kesäteattereissa, joissa näytelmän suosio on pysynyt korkealla jo kohta 150 vuotta, saattavat nyt haukkoa henkeään: niin vähän on tuttua ja turvallista.

Paljon klassisia repliikkejä ja ikonisia kohtauksia on säilytetty; mutta Eskoa, joka yhä juoksee päänsä mäntyyn, katsoo uusissa kehyksissä uusin silmin. Tai oikeastaan kehykset ovat vanhat ja sisältö pannaan uusiksi verissäpäin, välillä aika pintapuolisestikin.

Osa Kiven oivalluksista tuntuu uskomattoman tuoreelta. Muistitteko esimerkiksi, että kirjailija käytti tässä "eeppisessä yritelmässään" sanaa 'vihapuhe'?

Toisaalta ne, jotka eivät tunne tekstiä ennestään, eivät ehkä ymmärrä jutun juonta tai arvosta uuden luennan omaehtoisuutta. Klassikkotulkinnasta saa eniten irti, kun tietää mihin se pohjautuu.

Siksi kyläyhteisön uskonnollinen hurmos ja sen turkkalainen horkka, Kreetan ja Jaakon helsinkiläistyyppiset hipsterihäät flyygelin kannelta nautittuine kokaiineineen ja ällistyttävine nykytanssiesityksineen, merimies-Nikon karmeaksi krapulahoureeksi muuttuva matkakertomus sekä ennen kaikkea se, mitä ensihumalansa vaiheita ja ulottuvuuksia kylmäävästi poteva Esko tekee kraatari Antrekselle pakottavat yleisön välillä etukenoon ja leuat loksahtamaan.

Ohjauksessa on myös ongelmansa.

Vaikka roolien ja näyttelijöiden sukupuolten sekoittaminen tuntuukin kiinnostavalta ja viittaukset suurvaras Juha Sipilään tai muslimeihin ja Suomen passiin vielä toimivat, tulkintaa hajottaa joukko omasta mielestäni ylimääräisiä anakronismeja, kuten puolimatkan krouvin varjoteatteridisco.

Kaksimielisyydet, etenkin yhdistettynä Aku Hirviniemen tavaramerkkiin, eivät varsinaisesti lisää tyylipisteitä. Vaan eipä esitys niitä kai haekaan.

Herkullisessa hääkohtauksessa tapahtumat jäävät hankalan kauas katsomosta, ja aika ajoin tuntuu siltä, että ohjaaja luottaa itsestään hurmioituneeseen symboli- ja kuvakerrontaan sekä sinänsä oivaltavaan fyysiseen ilmaisuun vähän liikaakin.

Kauneusvirheet on helppo antaa anteeksi, sillä enimmäkseen esitys myös näyttää upealta.

Stefan Bremer Suomen kansallisteatteri
Esko (Aku Hirviniemi) ottaa siniristilipun aseekseen ja ryöstää morsiamen (Johannes Holopainen) , jonka luuli saavansa itse.
Esko (Aku Hirviniemi) ottaa siniristilipun aseekseen ja ryöstää morsiamen (Johannes Holopainen) , jonka luuli saavansa itse.

Kati Lukan lavastuksesta, Tarja Simosen puvuista, Max Wikströmin valoista ja Milla Koistisen koreografiasta muodostuu mieleenpainuva visuaalinen kokonaisuus.

Nurin käännetty mäntymetsä on sykähdyttävän kaunis ja peittoaa jopa alun aamuruskoa vasten tärisevän väkijoukon sekä taidehistoriallisia lainoja vilisevän painajaisen toisessa näytöksessä.

Kerrassaan komeaa!

Esko on teoksen eittämätön keskushenkilö ja hänen kantapään kautta oppimansa läksyt sen aihe, vaikka repliikeillä mitaten rooli on suhteellisen pieni.

Aku Hirviniemen ilmaisurekisteri yltää huomattavasti enempään kuin tv-julkisuus kenties antaisi ymmärtää. Hän on yhtä lailla sympaattinen ressukka kuin arvaamaton ja pelottava.

Kännipainista Antreksen kanssa, joka Kiven näytelmässä vain säikäyttää, tulee nyt totisinta totta. Kyynel kihoaa katsojan silmään, kun perhekin kääntää Eskolle selkänsä.

Muilta osin Reinikainen rakentaa kunnianhimoisen ohjauksensa taitavan näyttelijäensemblen ja sen vahvuuksien varaan. Sangen hienosti tämä 12-päinen organismi toimii, ja myös soi.

Timo Hietalan musiikki lainaa riemulla ja kiehtovan ristiriitaisesti sieltä, täältä ja tuolta, Wagnerista kansanmusiikkiin ja työväenballadeista Ankiin.

Kirkonmenoilla alkava ja niihin päättyvä tulkinta viittaa yhden totuuden Suomeen ja poissulkevaan moraaliin.

Komedia kääntyy tragediaksi, eikä se pääty ihmisyyden voittoon tai sovitukseen, vaan kuolemaan ja syrjäytymiseen.

Vanhat sanat jäävät kaikumaan uusien kuvien ylle ja katsojan mieleen: "Ihmissuvun tyhmyys on suuri ja ympäri mailmaa mainittu asia".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat