Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekka Laiho luo Teatteri Jurkassa täydellisen illuusion pariisilaisesta asianajajasta

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Arvio: teatteri
Putoaminen. Teatteri Jurkka. Näyttelijä Pekka Laihon näyttämötulkinta Albert Camus'n samannimisestä romaanista. Taiteellinen konsultointi Pasi Lampela, valosuunnittelu Roy Boswell.

 

Etukäteen pelotti. Ei suinkaan kävely läpi sateisen Kruununhaan, joka viritti astumaan sisälle Albert Camus'n romaanin Putoaminen miljööseen, sumun keskeltä löytyvään amsterdamilaiseen merimieskapakkaan.

Teatteri Jurkan aulassa olin levoton siitä, mitä näyttelijä Pekka Laiho on mahtanut tehdä Camus'n klassikkoteokselle.

Putoaminen

Rooleissa: Pekka Laiho

Esityspaikka: Teatteri Jurkka

Laiho juhli kevättalvella samassa paikassa viisikymmentävuotista teatteriuraansa kirjailija-ohjaaja Pasi Lampelan luotsaamien muisteluiltojen merkeissä. Jäikö tuolloin saavuttamatta jotakin sellaista, jolle nyt haetaan revanssia ottamalla keppihevoseksi kapakasta juttuseuraa etsivän entisen asianajajan hahmo.

Onnistuuko näyttelijä tulemaan todeksi ainoastaan roolihenkilöiden kautta? Onko Laiho samanlainen pyörryksiin puhuva kerskailija kuin asianajaja Jean Baptiste Clamence?

Laihon ei selvästikään ole vielä aika asettua muistelijan rooliin, vaikka muistelmatkin on jo julkaistu, sen verran hyvässä vireessä instrumentti on edelleen.

Näyttelijä pyörittelee roolihahmoaan taiturillisesti. Camus'n romaanin kaikki tasot tulevat käyttöön, ja hetkittäin Laiho onnistuu nostamaan tekstistä esille myös herkullista huumoria.

Illuusio menestyneestä ranskalaisesta naistenmiehestä on täydellinen.

Putoaminen solahtaa näyttämölle ranskalaisen keveästi, onhan romaani kokonaisuudessaan pelkkää yksinpuhelua. Dramaturgista ja ohjaajasta ei esityksen yhteydessä puhuta, taiteellisesta konsultoinnista vastaa Lampela.

Laiho ei silti ole kokonaan yksin tekstin ja yleisön kanssa. Roy Boswellin suunnittelemilla valoilla on aivan keskeinen asema esityksen rytmin ja tunnelman kannalta.

Laiho kääntää esitystilan pienuuden edukseen, oikeussalien sankari on tuskin sattumalta valinnut tilityksensä tapahtumapaikaksi pientä merimieskapakkaa. Laiho osaa mitoittaa ilmaisunsa teatterin pikkuruiseen nurkkaukseen, mutta hänen egonsa on selvästi koko salia suurempi.

Tästä syystä huomasin kaipaavani esitykseen lopulta myös vaaran tuntua. Kun yleisön luottamus on saavutettu, heidät voisi välillä panna myös ahtaalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat