Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatteri Takomon uutuusnäytelmässä ilmaisu on hiottu timanttiseksi

Uhkaava arki ei jätä rauhaan oudossa kasvukertomuksessa

Kulttuuri
 
Tomi Suovankoski
Joanna Haartti (vas.), Antti Autio, Laura Halonen ja Joonas Heikkinen oudossa talossa.
Joanna Haartti (vas.), Antti Autio, Laura Halonen ja Joonas Heikkinen oudossa talossa. Kuva: Tomi Suovankoski
Arvio: teatteri
Melusta valittanut puukotettiin. Kantaesitys Teatteri Takomossa. Käsikirjoitus, dramaturgia ja ohjaus Tuomas Timonen, skenografia, valosuunnittelu, äänisuunnittelu, puvustus Tomi Suovankoski. Näyttämöllä Joanna Haartti, Joonas Heikkinen, Antti Autio, Laura Halonen.

Liian usein näytelmän voi typistää juoneksi tai sitten sanoa, mitä ajankohtaista aihetta se käsittelee.

Teatteri Takomon Melusta valittanut puukotettiin on toista maata.

Melusta valittanut puukotettiin on tehty kielen mahdollisuuksista. Kyvyssään tiivistää ja huojuttaa totuttuja merkityksiä näytelmä onkin kotimaisen näytelmäkirjallisuuden huippua. Ja esityksenä kiehtova, tiiviiksi hiottu timantti.

Melusta valittanut puukotettiin

Ohjaaja: Tuomas Timonen

Rooleissa: Joanna Haartti, Joonas Heikkinen, Antti Autio, Laura Halonen

Esityspaikka: Teatteri Takomo

Tuomas Timosen ohjaama ja käsikirjoittama esitys kasvaa näennäisen arkisesta mutta kauhunväreitä herättävästä kohtaussikermästä eksistentialistiseksi kasvukertomukseksi. Se kertoo muuttojen kautta yhden palan esityksen minän elämää. Se heittää tukun teemoja ilmaan muttei tyrkytä niitä.

Talossa naapurit tuntuvat vainoavan esityksen minää. Kerrostalossa ihmisen yksityisyys on kumman ohut. Samalla yhteydet muihin jäävät vähäisiksi. Esityksessä mietitään isän ja pojan suhdetta. Siinä näytetään maaseudun ja kaupungin eroja ja valtasuhteita. Siitä tihkuu nostalgiaa, keski-ikäistymistä, luopumisen tuntoja sekä yhteisön ja sukupuolittuneen maailman tragikoomista analyysia.

Melusta valittanut puukotettiin vaikuttaa jatkavan jollain tasolla Timosen aiempaa näytelmää Minun poikani tarinaa. Näyttämöltä huokuu elettyjä kokemuksia, tiivistyneitä muistoja. Välillä tunnelma muistuttaa Lars von Trierin elokuvia, välillä taas urbanisoitunutta Antti Hyryä. Muuttoa ja töitä tehdään.

Tomi Suovankoski on luonut Takomon tilaan projisoinnin ja asunnon läpinäkyvän pienoismallin avulla installaation, johon saadaan valojen avulla huojuva liike. Näyttämö on yhtä aikaa kuin Foucault'in panopticon ja samalla irrationaalinen ja epäselvä.

Esitys vihjailee väkivaltaan ja surmiin mutta vihje ei vielä ole teko vai onko?

Takomon tutun näyttelijät Joanna Haartti ja Joonas Heikkinen sekä kaksi näyttelijäopiskelijaa Antti Autio ja Laura Halonen osaavat virittää itsensä Timosen taajuuksille. Näyttelijöiden ilmaisu kestää esityksen kerrokset: pintahuumorin, oudon naurun, vähäeleiset kontaktit. Esiintyjät oleilevat luonnosmaisessa, vieraannuttavassa ympäristössä täydellisen rentoutuneesti.

Esitys kertoo myös taiteen tekemisen hinnasta – henkisestä ja materiaalisesta. En voi olla ajattelematta sitä, että Timonen on kirjoittanut artikkeleita, joissa on pohtinut miten näytelmän moninaisemmat muodot pääsisivät teatterissa esiin sekä avannut taiteilijuuden ja hulluuden yhteyttä.

Sanat "vahva" ja "voimakas" eivät tunnut sopivan tämän esityksen määrittelyyn. Melusta valittanut puukotettiin toimii niin kovin paljon määrittelemättömämmällä tavalla. Sen ilmaisu ei ole ainoastaan niukan harkittua vaan myös huokoista ja vuotavaa.

Melusta valittanut puukotettiin on tehty myös kielen mahdollisuuksista. Kyvyssään tiivistää ja huojuttaa totuttuja merkityksiä näytelmä onkin kotimaisen näytelmäkirjallisuuden huippua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat