Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näytelmä väittää: Juha Sipilä on kova ja osaamaton johtaja, josta media rakensi messiaan

Ryhmäteatterin Eduskunta III kiteyttää olennaista kritiikkiä pääministeri Juha Sipilän leikkauslinjasta, vaikka näkökulma onkin jälleen vahvasti asenteellinen ja kärjekäs

Kulttuuri
 
Ilkka Saastamoinen Ryhmäteatteri
Robin Svartström muuntuu Juha Sipilänä raivokkaasta hitsaajasta rauhalliseksi insinööriksi.
Robin Svartström muuntuu Juha Sipilänä raivokkaasta hitsaajasta rauhalliseksi insinööriksi. Kuva: Ilkka Saastamoinen Ryhmäteatteri
Arvio: teatteri
Eduskunta III. Ryhmäteatteri, Helsinginkadun näyttämö. Käsikirjoitus Susanna Kuparinen, Jari Hanska, Olga Palo, ohjaus Susanna Kuparinen, esitysdramaturgia ja lavastus Akse Pettersson, puvut Saara Ryymin, valot Ville Mäkelä, äänet Markus Bonsdorff, musiikki Kerkko Koskinen. Rooleissa Noora Dadu, Jari Hanska, Mitro Härkönen, Santtu Karvonen, Martina Myllylä, Matti Onnismaa, Piia Peltola, Pihla Penttinen, Robin Svartström.

 

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on valehtelija ja vaarallinen populisti, jonka kädestä suomalainen media söi kaiken eduskuntavaalien alla kuin maailman kiltein puudeli. Pääministeriksi tullessaan hän oli myös täysin tietämätön siitä, miten valtio toimii.

Näin väittää Susanna Kuparisen Eduskunta III, joka sai ensi-iltansa Ryhmäteatterissa lauantaina. Eduskunta-trilogian päättävä esitys jatkaa saman sanoman toitottamista samalla tyylilajilla kuin kaksi edeltäjäänsä. Taas herrat ampuvat työtöntä kiväärillä – näyttämöllä konkreettisesti.

Eduskunta III:n pääväite on, että talouskuri, päättäjien ylin ohjenuora, on ihmiselle vaarallista niin Kreikassa kuin Suomessa. Vallassa olevat päättäjät ovat valehtelevia roistoja, ehkä hulluja, ja kansan kohtalona on kärsiä. Suomessa sama meno jatkuu hallituksen kokoonpanosta riippumatta, sillä valtiovarainministeriön virkamiehet – näytelmässä keskiaikaisiin pyövelinasuihin verhoutuneet mustakaavut – joka tapauksessa päättävät, mitä maassa tapahtuu.

Sipilän suuren leikkauslinjan kritiikki osuu monissa kohdin maaliinsa, ja kuten näyttämöllä todetaan, Sipilän virheitä on "viimein" raportoinut myös media, liittyen esimerkiksi puheisiin Suomen velkaantumisesta ja elvytyksestä.

Teatteri onnistuu kiteyttämään sellaista, mikä päivittäin ohikiitävissä uutisissa jää hahmottomaksi, mutta osa kärjistetyistä väitteistä ei aivan pidä paikkaansa, kuten se, että ennen vaaleja kukaan ei olisi yrittänyt kysyä, miten Sipilä toteuttaa leikkauksensa. Ykskantaan väitetään myös, että Suomessa yrityksillä menee hyvin.

Suomen talouskurieetos vertautuu säästöihin, joita komission, IMF:n ja EKP:n troikka on vaatinut Kreikalta. Yksi esityksen ansio on, että Kuparinen on päässyt haastattelemaan Kreikan entistä valtiovarainministeriä Yanis Varoufakista Ateenaan. Haastattelua esitetään näytelmän edetessä videopätkinä, ja Varoufakisin rauhalliset ja hyvin argumentoidut vastaukset luovat tarinaan suurta linjaa.

Kuparisen kysymys Varoufakisille, jossa hän sanoo pohtineensa, ovatko talouskuria kannattavat päättäjät yksinkertaisesti hulluja, alleviivaa Ryhmäteatterin työryhmän asennoitumisen aiheeseen. Leikkauslinjaa ajavien porvarien nurkka on valmiiksi maalattu. Vain Varoufakisia, vasemmistolaista aatetoveria, kuullaan rauhallisesti ja karnevalisoimatta.

Valtiovarainministeriön virkamiehet pukeutuvat näytelmässä keskiaikaisiin pyövelinasuihin ja tekevät päätökset.
Valtiovarainministeriön virkamiehet pukeutuvat näytelmässä keskiaikaisiin pyövelinasuihin ja tekevät päätökset.

Näytelmässä käytetään Kuparisen ja Jari Hanskan tosielämässä tekemiä haastatteluja parille pääkonnalle, Olli Rehnille ja Erkki Liikaselle. Konfliktintäyteisiä yllätyshaastatteluja käytettiin kaksikon Porttikielto Poriin -elokuvassa. Liikasen haastattelu on tuotu näyttämölle niin, että kysymyksiä esittävät viattomat pörröiset eläinhahmot, joita Liikanen päätyy huitomaan puukolla pois luotaan.

Minä syytän, on tekijöiden linja. Ei yritys ymmärtää, ei myöskään valitulle talouslinjalle vaihtoehdon tarjoaminen – se jäisi poliitikoille. Vasemmistoliitto on tarinassa melko näkymätön ja Sdp avuton, äärimmäiseen nöyryytykseen asti. Miksei vaihtoehdon tarjoaminen onnistunut demareilta vaaleissa – syy siitä vieritetään median niskaan.

Ilman vahvaa näkökulmaa ja hulppeaa karnevalisointia dokumenttiteatteri olisi puisevaa. Puisevaksi se uhkaa välillä nytkin kääntyä, sillä jotkin kohtaukset ovat liian pitkiä, kuten koko näytelmäkin – kolme ja puoli tuntia. Näytelmän lopussa palataan työryhmän Valtuusto-trilogiaan, mikä on ylimääräisen tuntuinen osio.

Pihla Penttinen esittää opettajatarmaista Jutta Urpilaista.
Pihla Penttinen esittää opettajatarmaista Jutta Urpilaista.

Näyttelijöinä on sama kokoonpano kuin aiemmissakin Eduskunta-näytelmissä. Robin Svartströmin Juha Sipilä on alkuun hilpeä nikkari, sitten raivokas hitsaaja ja lopulta rauhallinen insinöörityyppi. Noora Dadu on klovnimainen Mauri Pekkarinen ja hauskan itseironinen Kuparinen. Pihla Penttinen ottaa jälleen kaiken irti Jutta Urpilaisen opettajamaisuudesta.

Perussuomalaisten olemassaolon kuittaa joukkio mustiin pukeutuneita, armeijamaisesti huutavia, vahingoniloisia kiusaajia – tässä tarinassa ratkaisu toimii. Nykypolitiikan päähenkilöistä valtiovarainministeri Alexander Stubb ( kok) puuttuu hahmogalleriasta kokonaan.

Poliittinen satiiri ei tällä kertaa ole mikään naurupläjäys. Kun leikkauslinjan seuraukset näytetään ihmisten arjessa, lastensuojelussa, äitienpäivänä 2012 murhatun 8-vuotiaan tytön tapaus tarkasti läpikäyden, yleisö pidättelee itkua – ja toisin kuin yleensä teatterissa, tarinan surullisuus on totta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat