Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiasma-teatterin Sädekehistä-esitys yrittää lisätä rakkautta maailmaan

Yleisö saa kulkea vapaasti näyttämölle luotujen kehien sisällä

Kulttuuri
 
Pirje Mykkänen Kansallisgalleria
Rakkautta lähettämällä Aune Kallinen tuo poliittisen ruumiin näyttämölle Kiasma-teatterissa.
Rakkautta lähettämällä Aune Kallinen tuo poliittisen ruumiin näyttämölle Kiasma-teatterissa. Kuva: Pirje Mykkänen Kansallisgalleria

Ihan ensimmäiseksi Kiasma-teatterin Sädekehistä – täydellisen politiikka -esitystapahtumassa tekee vaikutuksen tilan valoisuus ja heleys. Ja yhtä kaunis on koko esitystapahtuma, joka on täynnä antautumisia, loistamista, rakkautta.

Giorgio Agambenin Sädekehistä -essee on toiminut inspiraationa esitykselle, jonka kaltainen poliittinen ajattelu luo uutta tapaa olla yhdessä. Esitys yrittää lisätä rakkauden määrää maailmassamme. Aluksi ohjaaja Aune Kallinen pitää yleisölle pienen luennon siitä, miten rakkauden lähettämistä voi konkreettisesti harjoitella.

Sädekehistä - täydellisen politiikka

Rooleissa: Aune Kallinen, Jenni Koistinen, Laura Murtomaa, Jani-Matti Salo, Ragni Grönblom-Jolly, Gesa Piper, Arttu Palmio, Katri Puranen, mieskuoro D25

Musiikki: Laura Murtomaa, Katri Puranen, mieskuoro D25, Tuomas Norvio, Jonathan Hilli ja Heikki Laitinen

Esityspaikka: Kiasma-teatteri 30.9-9.10

Seuraavaksi Laura Murtomaa aloittaa huumaavasti ihmisääntä ja konetta sekoittavan konsertin yhdessä Tuomas Norvion kanssa. Pienten kaikujen avulla hänen puheensa saa inhimillistä kaikua. Ihminen ei ole vain yksi vaan muodostuu lukemattomista omien sanomisten ja tekemisten suhteista.

Usein nykyteatterin yhteydessä puhutaan moninaisuudesta, mutta on eri asia puhua moninaisuudesta kuin tuoda näyttämölle tuo moninaisuus, koko ajan uusia ja uusia olomuotoja huomioiden kuten Sädekehistä-esitystapahtumassa tehdään.

Esitystapahtuma koostuu seitsemästä eri kehästä, joista osa on selvästi nähtävissä ja osa vain kuviteltavissa. Ensimmäisen kehän muodostavat nukkuvat mieskuorolaiset, kolmannella kehällä esiintyjät tuovat näyttämölle poliittiset ruumiinsa.

Yleisö saa kulkea vapaasti kehien sisällä, nukkua, syödä, surra, laulaa ja keskustella. Mihinkään ei pusketa eikä pakoteta. Sädekehistä – täydellisen politiikka -esityksessä poliittisuus ei tarkoita päälle puskevaa oikeassa olemista. Esitys ei ole minäprojekti. Siinä ei yritetä vakuuttaa ihmisiä omasta olemuksesta vaan tekijät antautuvat kuuntelemaan valtaansa aina solutasolle asti.

Esityksessä on myös paljon unta, jonka puutteesta monet kärsivät.

Sädekehistä on mitä vahvimmin juuri Beuysin ajattelun perillinen. Ihmisyys itsessään on Sädekehistä-esitystapahtumassa taidetta. Pesukohtauksessa alastomat vartalot sivellään valolla kuin Beuysin hunajalla. Vartalot hohtavat lähes ylimaallisen kauniisti ja asettuvat kultaiseen leikkaukseen.

Toisinajattelu mielletään usein jonkinlaiseksi vastarannankiiskenä olemiseksi, oppositioon asettumiseksi. Kiasma-teatterin Sädekehistä – täydellisen politiikka ei tarjota täyskäännöstä. Juuri siksi Sädekehistä on äärimmäisen tärkeä esitys, joka muuttaa poliittisen teatterin suuntaa. Pieni liike on se, mitä tarvitaan.

Sädekehistä-esitystapahtumassa yritetään mahdotonta. Joku voi pitää sitä turhana. Mutta onko taiteella mitään merkitystä jos se toimii vain siinä maailmassa minkä tunnemme? Ihmisenä oleminen on mahdottoman yrittämistä.

Arvio: teatteri
Sädekehistä – täydellisen politiikkaa. Työryhmässä: Aune Kallinen, Jenni Koistinen, Laura Murtomaa, Jani-Matti Salo, Ragni Grönblom-Jolly, Gesa Piper, Arttu Palmio, Katri Puranen, mieskuoro D25 sekä vierailevia tähtiä
Musiikki: Laura Murtomaa, Katri Puranen, mieskuoro D25, Tuomas Norvio, Jonathan Hilli ja Heikki Laitinen
Paikka: Kiasma-teatteri 30.9-9.10

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat