Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Algernon-näytelmä on hämmästyttävän hieno ja täysin ajaton teos – ja nähtävissä vielä tänään

Kuriton Companyn Algernon on vangitseva ja ajaton kokonaistaideteos

Kulttuuri
 
Kare Markkola
Karismaattinen Terhi Suorlahti näyttelee Algernonin kaikki roolit. Daniel Keyesin alkuteoksesta on tehty myös radio-, elokuva- ja musikaalisovituksia.
Karismaattinen Terhi Suorlahti näyttelee Algernonin kaikki roolit. Daniel Keyesin alkuteoksesta on tehty myös radio-, elokuva- ja musikaalisovituksia. Kuva: Kare Markkola
Arvio: teatteri
Algernon. Kuriton Company Kulttuuritehdas Korjaamolla. Daniel Keyesin alkuperäisteoksesta dramatisoinut ja ohjannut Eero-Tapio Vuori, videot Timo Wright, valot Anna Rouhu, lavastus ja puvut Anders Karls, äänet Tuomas Norvio, musiikin sävellys Tapani Rinne. Muusikot Tuomas Norvio, Tapani Rinne, Terhi Suorlahti. Kaikissa rooleissa Terhi Suorlahti.

 

Kertomus on puitteiltaan pieni, sisällöltään lähes mittaamaton.

Se pitää sisällään koe-eläinlaboratoriossa elävän Algernon-hiiren ja laboratoriota siivoavan Charlien tarinat, mutta samalla ihmisen koko elämänkaaren ja, uskomatonta kyllä, ihmiskunnan kehityksen sekä ihmislajin merkityksen universumissa.

Algernon

Ohjaaja: Eero-Tapio Vuori

Rooleissa: Terhi Suorlahti

Musiikki: Tapani Rinne

Esityspaikka: Korjaamo

Newyorkilainen, viime vuonna kuollut Daniel Keyes kirjoitti Algernonin novelliksi vuonna 1959 ja muokkasi siitä myöhemmin myös romaanin.

Nyt se nähdään helsinkiläisen, 10 vuotta toimineen Kuriton Companyn vangitsevana näyttämötulkintana, jonka kaikki roolit esittää yksi näyttelijä, Terhi Suorlahti.

Juoni on nopeasti kerrottu (ja hän, joka haluaa nähdä esityksen, mutta säilyttää itsellään sen yllätyksellisyyden, jättäköön seuraavat kappaleet lukematta).

Geenitekniikkaa tutkiva tohtori Strauss tekee oppimishäiriöiselle Charlielle saman kokeen kuin on tehnyt Algernonille: istuttaa tämän aivoihin soluja, jotka nostavat nuorukaisen älykkyysosamäärän lyhyessä ajassa 65:stä yli kaikkien käytettävissä olevien mittareiden.

Charliesta tulee tähtitieteellisen kyvykäs, mutta myös kosmisessa mittakaavassa yksinäinen, koska kukaan ei enää ymmärrä häntä.

Kokeen vaikutus on voimallinen, mutta lyhyt. Niin Charlie kuin Algernonkin taantuvat nopeasti takaisin lähtötasolle, eivätkä enää löydä labyrintista ulos.

Hiiri lopetetaan, ihmisen kohtalona on rakkauden välttämättömyyden ja oman kuolevaisuutensa tiedostaminen.

Eero-Tapio Vuoren dramatisointi on niukkuudessaan kokonainen ja ohjaus kiinnostavan epäortodoksisesta moniaineksisuudestaan huolimatta ihmeellisen helposti lähestyttävä.

Näyttämökin on yhtä aikaa pelkistetty ja täysi.

Esitykseen kuuluvaa rekvisiittaa on vähän, ja vaihtuvat tilat luodaan muutamin yksinkertaisin keinoin, kuten valkoisin takein.

Olennaisimmaksi lavastukseksi riittää Timo Wrightin hypnoottinen abstrakti video.

Näyttämön reunoilla tietokoneidensa takana istuu viisi ihmistä, joista kolme vastaa tekniikasta ja kaksi musiikista.

Tapani Rinne taikoo saksofonistaan sekä musiikkia että äänitehosteita, ja yhdessä Tuomas Norvion kitaran kanssa äänimaailmasta muodostuu esitykseen kokonainen oma, kiehtova ulottuvuutensa.

Terhi Suorlahden karisma, intensiivisyys ja monipuolisuus pääsevät täydesti oikeuksiinsa tämän kokonaistaideteoksen keskellä.

Elastista ääntään ja fysiikkaansa varioiden hän muuntuu hetkessä Charliesta opettajaksi ja tohtoriksi, viehättävästä naisesta itsetyytyväiseksi mieheksi ja vammaisesta siivoojasta maailman oppineimmaksi tutkijaksi, joka uudelleenkirjoittaa ihmiskunnan geneettistä tulevaisuutta.

Välillä hän laulaa upeana karaokebaarin kuningattarena retrofuturistista I Love My Brain -discopoppia, välillä luuttuaa lattiaa vammaisin, kouristunein sormin, kaikkea tätä sekä tyylitietoisesti että hyväätekevän vilpittömästi.

Algernon on hämmästyttävän hieno ja täysin ajaton teos, jonka soisi mahdollisimman monen näkevän.

Ikävä kyllä se ei taida onnistua, ainakaan kovin nopeasti.

Viimeinen Kulttuuritehdas Korjaamon kolmesta esityksestä esitetään tänään sunnuntaina klo 14, eikä jatkoa ole varmuudella luvassa ennen kuin vuoden päästä syksyllä.

Oikaisu 4.10 kello 11.00: Arvion viimeisestä kappaleesta on poistettu virheellinen tieto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat