Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Svenska Teaternin Rübezahl on kasvutarina lapsen näkökulmasta

Suomalais-saksalaisen perheen tarina on suoranainen traumojen runsaudensarvi

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Cata Portin
Patrick Henriksen, Anna Hultin ja Simon Häger valmistautuvat 1970-luvun lopun jouluun Kristofer Möllerin omaan lapsuuteen pohjautuvassa esikoisnäytelmässä Rübezahl.
Patrick Henriksen, Anna Hultin ja Simon Häger valmistautuvat 1970-luvun lopun jouluun Kristofer Möllerin omaan lapsuuteen pohjautuvassa esikoisnäytelmässä Rübezahl. Kuva: Cata Portin
Arvio: teatteri
Rübezahl. Svenska Teatern, Amos. Kristofer Möllerin näytelmän ohjaus Julian Garner, lavastus ja puvut Hanne Horte, maskeeraus Pirjo Ristola, valot Karoliina Skarp, ääni Stanley Lönnquist. Rooleissa Anna Hultin, Mikael Andersson, Simon Häger, Patrick Henriksen, Kent Sjöman.

Svenska Teaternin näyttelijän Kristofer Möllerin näytelmä Rübezahl on mitä tyypillisin esikoisteos.

Möller (s. 1968) kertoo näytelmässä oman kasvutarinansa, johon on mahdutettu mukaan vaikka mitä isän sukuhistoriasta television suosikkisarjoihin ja äidin vaikeasta sairaudesta lapsuusajan lempijäätelöön.

Maisema on tuttu seitsemänkymmentäluvun lapsille, vaikkei olisi elänyt Möllerin tavoin lääkäriperheessä Bulevardin varrella.

Rübezahl

Ohjaaja: Julian Garner

Rooleissa: Anna Hultin, Mikael Andersson, Simon Häger, Patrick Henriksen, Kent Sjöman

Esityspaikka: Svenska Teatern

Tarinassa on myös omat erikoispiirteensä, jotka tekevät siitä ainutlaatuisen jännittävän.

Näytelmälle nimen antanut Rübezahl on vuoren sisällä elävä jättiläinen, joka on kulkeutunut Helsinkiin vapaussotaan osallistuneen saksalaisen sotilaan matkassa.

Sotilas joutui Suomessa sairaalaan ja avioitui siellä kohtaamansa hoitajattaren kanssa.

Pariskunnan kolme poikaa lähtivät aikanaan Kolmannen valtakunnan armeijaan Saksan kansalaisina.

Toinen kotiin palanneista pojista ei koskaan puhunut rintamakokemuksistaan omille pojilleen, mutta iltasatujen Rübezahl oli vakituinen vieras lastenhuoneessa.

Lapsen näkökulman valitseminen on mielenkiintoinen, mutta tekijälle valtavan haasteellinen ratkaisu.

Möller ei rakenna erityisen vahvaa jännitettä historian tapahtumien ja vanhan taruston välille, vaikka sekä isä että isoisä ovat vahvasti mukana veljesten lapsuudessa.

Kenties sukukronikan aika koittaa myöhemmin.

"Virtahepo olohuoneessa" -asetelma kytkeytyy kulttuuritaustan lisäksi myös moniin muihin näytelmän teemoihin koulukiusaamisesta, syöpäsairaudesta ja vanhempien avioerosta alkaen.

Kaikki jää kuitenkin turhan paljon katsojan omien mielleyhtymien varaan, jolloin runsaudensarvesta ei välttämättä jää kovin paljon käteen.

Tilannetta vaikeuttaa entisestään Julian Garnerin realismiin sidottu ohjaus, jossa ei heittäydytä sen enempää mielikuvituksen kuin assosiaatioiden varaan. Näyttämöllisesti toteutus on paikoitellen suorastaan tylsä.

Porvariston hillityn charmin sijasta tahtoisi kurkistaa henkilöiden sisäiseen maailmaan, jossa pelot eivät ole pelkkiä kulisseihin heijastuvia varjokuvia ja muistoilla olisi tilaa muuttaa muotoaan sekä mittakaavaansa.

Arkipäivän pienet yksityiskohdat kaikessa nostalgisuudessaan tuntuvat lopulta hyvin toisarvoisilta niskaan hengittävien vuosisatoja vanhojen jättiläisten rinnalla.

Herkullisimmat hetket koetaan puhtaasti puheen tasolla. Anna Hultinin suomeksi kiroileva äiti, Mikael Anderssonin saksaksi parhaiten itseään ilmaiseva isä ja Kent Sjömanin levottomia puhuva muistisairas isoisä ovat tässä suhteessa muhevia roolitöitä.

Simon Hägerin esittämän Toffen asemaa näytelmän keskushenkilönä ja tapahtumien ensisijaisena kokijana alleviivataan kovin kömpelöllä tavalla.

Poika joutuu käymään läpi kaikki lapsuusmuistonsa alkukohtauksen hautajaispuvussa.

Patrick Henriksenin vilkas pikkuveli Trolle puolestaan käyttää riemastuttavasti hyväkseen kaiken saamansa tilan ja tekee näkyväksi veljesten välisen eron.

Harmi, ettei ohjaaja päästänyt Rübezahlia irralleen näyttämölle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat