Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastonmuutos muuttaa yleisön – Oblivia-ryhmän uutuus­esitys käsittelee myös videotaidetta ja reivaamista

Kulttuuri
 
Antti Ahonen
Mopma 4 – the Rave on viihdyttävä ja liikuttava teos.
Mopma 4 – the Rave on viihdyttävä ja liikuttava teos. Kuva: Antti Ahonen
Arvio: esitys
Mopma 4 – The Rave. Oblivia-ryhmä Mad House -festivaalilla Suvilahden Tiivistämössä. Työryhmä: Meri Ekola, Timo Fredriksson, Christopher Hewitt, Anna-Maija Terävä, Annika Tudeer ja Juuso Voltti.

Suvilahdessa on jo puolentoista kuukauden ajan ollut avoinna esitystaiteen talo Mad House. Sen suurimpiin ensi-iltoihin kuuluu esitystaideryhmä Oblivian Mopma 4 – The Rave. Esitystaideryhmä Oblivia on esityssarjassaan Museum of postmodern art pyrkinyt tarkastelemaan postmodernia taidetta. Ensin oli käsittelyssä "postmoderni" sen jälkeen b-luokan esitykset ja sitten erilaiset vanhentuneet tulevaisuusvisiot.

Nyt aiheena on ilmastonmuutos. Oblivia ei tyydy pohtimaan ilmastomuutosta vain temaattisesti vaan ulottaa sen esityksensä jokaiseen osa-alueeseen sekä taidemaailman rakenteisiin.

Ytimessä on kuitenkin yleisö ja ennen kaikkia yksittäinen katsoja. Millaisia taidekokemuksia ilmastonmuutoksen maailmassa syntyy? Ekologisintahan olisi, jos esiintyäkseen muualla ei tarvitsisi matkustaa ollenkaan. Oblivia on kiertänyt ympäri maailmaa ja siten ajatukset esiintymismatkasta, jonka voi toteuttaa ilman matkustamista, ovat sille tärkeitä.

Ilmastonmuutoksen lisäksi tarkastelussa on videotaide ja reivaaminen – kumpikin suorastaan kliseeksi asti esitystaiteen elementtejä. Kun maapallolla on joka paikassa yhteys kaikkialle koko ajan, on nykytaide kovin samannäköistä joka paikassa. Jos esitykset ovat niin samanlaisia, mitä merkitystä niiden kiertämisellä on? Paljonkin, vastaa Oblivian The Rave. Sillä se, mikä ensivilkaisulta näyttää samanlaiselta, ei sitä ole.

The Rave on kaksi ja puoli tuntia kestävä esitys, jonka aikana Suvilahden Tiivistämössä laajakankaan äärellä istuvan yleisön eteen lähetetään live-striimauksena viereisessä rakennuksessa reivaavan Oblivia-ryhmän esiintymistä. Suuri osa Oblivian esitysten viehätystä perustuu ryhmän jäsenten erilaisiin persooniin, erimallisiin kehoihin ja omaan liikkumistapaan.

Reivaaminen yhdenmukaistaa ilmaisua ja hitsaa ryhmää yhteen. Samalla se onnistuu tuomaan esiintyjien persoonat esiin eri tavalla, sillä pitkään jatkuva liike avaa kehot, pehmentää ne ja jokaisen ihmisen oma pulssi, hikoilu, jäykkyydet ja sulavuudet korostuvat juuri yhdenmukaisuutta vasten.

Ääniä ei kuulla, ainoastaan muutaman kerran rytminaputusta. Herkkä ja yksinkertainen rytmi avaa mykän kuvan ja liikkeen täysin toisenlaisesta näkökulmasta. The Ravessa valo on terävää muttei armotonta. Kuva on puhdaspiirteinen ja silti irti realismista. The Rave on Oblivian esityksistä melodramaattisimpia. Samalla kun esiintyjät väsyvät, nousevat aidot ja herkät tunteet pintaan ja loppu on katarttinen.

Ilmastonmuutos on suuri teema. Oblivia ei jää vain suurellisen pateettisesti haahuilemaan ilmastonmuutoksen äärelle, vaan tekee konkreettisia ehdotuksia ja havainnoi uteliaasti uutta esitystilannetta – sekä tekee ihan mahdottoman liikuttavan ja viihdyttävän teoksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat