Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kaupunginteatterin uutuusnäytelmä on metromatka syvälle pimeään

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Jori Grönroos
Emilia Nyman Ja Tuukka Leppänen törmäävät raadolliseen rakkauteen metromatkan varrella.
Emilia Nyman Ja Tuukka Leppänen törmäävät raadolliseen rakkauteen metromatkan varrella. Kuva: Jori Grönroos
Arvio: teatteri
Kummitusjuna. Helsingin kaupunginteatteri, Studio Pasila. Tekstit Lauri Maijala ja Sinna Virtanen, sävellys Anna-Maija Kähärä ja Jussi Tuurna, ohjaus Lauri Maijala, lavastus ja puvut Janne Vasama, valot William Iles. Esiintyjät Sanna Majuri, Emilia Nyman, Tiina Peltonen, Ursula Salo, Petrus Kähkönen, Tuukka Leppänen.

Metro on messevä metafora.

Maailman mittakaavassa vaatimattomasta Helsingin metrostakin voi löytää omanlaistaan kohtalokkuutta, etenkin kun musiikkiteatterin uusia muotoja etsivän työryhmän tavoin jättää huomioimatta itäpään kaksi vaihtoehtoista reittiä.

Kaupunkilaiset ahtautuvat vuodesta toiseen metrovaunuihin tietoisena siitä, ettei tuo arkipäivän kummitusjuna kykene milloinkaan kääntymään ja ohjaamaan heitä uusiin maisemiin. Ruoholahdessa on vastassa kallioseinä ja sen takana epämääräinen unelma Espoosta.

Kummitusjuna

Ohjaaja: Lauri Maijala

Rooleissa: Sanna Majuri, Emilia Nyman, Tiina Peltonen, Ursula Salo, Petrus Kähkönen, Tuukka Leppänen, Janne Marja-aho, Antti Timonen

Musiikki: Anna-Maija Kähärä, Jussi Tuurna

Esityspaikka: Helsingin kaupunginteatteri, Stu

Helsingin kaupunginteatterin laulavien näyttelijöiden ympärille rakentunut esitys lähtee liikkeelle Mellunmäestä ja saa matkan varrella impulsseja eri metroasemilta, mutta mikään kotiseutunäytelmä se ei ole.

Studio Pasilassa esitettävä Kummitusjuna kulkee syvällä ja pimeässä.

Helsinkiläiset eivät pohjimmiltaan poikkea muiden "suurkaupunkien" ihmisistä, paitsi että täällä monet asiat ovat suoraviivaisempia. Ja pitkiä, ainakin mitä tulee tuoppeihin ja kaamoksen kestoon.

Lauri Maijalan ja Sinna Virtasen sanoittamissa lauluissa tartutaan rankkoihin aiheisiin.

Matkan varrella kohdattavat ihmiset (ja muutamat eläimet) eivät ole kummajaisia, vaan meidän kaikkien lähimmäisiä. Karskista lähestymistavasta huolimatta heihin suhtaudutaan hellällä ymmärtämyksellä.

Kaupunginteatteri on joka tapauksessa merkinnyt esityksen lapsilta kielletyksi, ja aiheesta.

Heti esityksen alussa koetaan kaksi aivan huikeaa soolonumeroa.

Mellunmäessä kohdataan Sanna Majurin sykähdyttävästi esittämä yksinäinen vanhus, joka kirjaimellisesti peittyy lumihankeen. Kontulan ostarilla puolestaan pitää taikapiiriään Janne Marja-ahon maagisesti tulkitsema mysteerimies hiuksia nostattavalla tyylillään.

Siilitiellä perehdytään tuttua lastenlaulua mukaillen, kuinka lypsylle menevän siilin lapset "kulkevat tien poikki", ja Herttoniemen metroaseman seinästä löytyvän katukyltin viittomana seurataan hiihtäjän tietä, yhtä hyvin tyypillistä mieskohtaloa.

Upean hetken tarjoaa loikkaus Kulosaaresta Korkeasaareen, missä nainen ei pysty pitämään kynsiään irti hurmaavasta tiikeristä. Emilia Nyman ja Tuukka Leppänen vastaavat kohtauksen pysähdyttävästä tunnelmasta.

Kalasatamassa esitys kadottaa ihmisen mukaisen mittakaavansa ja sen myötä jäntevyytensä. Lavan täyttävät kasvottomat virkamiehet, harmaana vaeltava vankilauma ja epämääräiseksi jäävä suru Marxin Kallen kuolemasta.

Pettymys syvenee entisestään, kun koko loppumatka tehdään yllättäen yhdellä harppauksella.

Esityksen onneksi viimeisessä kuvassa nousee näkyviin jälleen yksilö, Tiina Peltosen hyytävissä olosuhteissa aikaisemmin kohdattu myllypurolainen morsian.

Paras merkki tekijöiden tavoitteiden toteutumisesta lienee se, että esityksestä on vaikea eritellä kenenkään osuutta. Eri laulunumeroiden säveltäjät ja sanoittajat ilmoitetaan käsiohjelmassa, mutta esitystä seuratessa huomio kohdistuu ainoastaan kaiken kokonaisvaltaisuuteen.

Kaikista suurin taika kätkeytyy siihen, miten säveltäjät Anna-Mari Kähärä ja Jussi Tuurna ovat onnistuneet luomaan näin yhdenmukaisen teoksen.

Musiikki sitoo yhteen myös lopun dramaturgista kaaosta. Tuurnan johtama nelihenkinen orkesteri paukuttaa eteenpäin kuin metrojuna.

Kummitusjuna on ryhmätyön riemuvoitto. Yhteisen matkaan jälkeen on helppo yhtyä esityksen keskeiseen väittämään: yksinäisyys on lopulta kaikkein kammottavinta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat