Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Markus Leikolan musiikkisatiiri alkaa yskähdellen, mutta kasvaa suureelliseksi musikaaliksi

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Tuomas Uusheimo
Näyttelijä-ohjaaja Paavo Kerosuo eläytyy Suuren ja mahtavan tunnelmaan myös pääsihteeri Hruštšovin hahmossa.
Näyttelijä-ohjaaja Paavo Kerosuo eläytyy Suuren ja mahtavan tunnelmaan myös pääsihteeri Hruštšovin hahmossa. Kuva: Tuomas Uusheimo
Arvio: teatteri
Suuri ja mahtava. Musiikkiteatteri Kapsäkki. Markus Leikolan näytelmän ohjaus Paavo Kerosuo, musiikin sovitus, äänisuunnittelu ja videot Tommi Lindell, lavastus ja puvut Riitta Röpelinen, valot Topias Toppinen, koreografia Lotta Kuusisto. Rooleissa Paavo Kerosuo, Antti Korhonen, Lotta Kuusisto, Kaija Kärkinen, Tommi Lindell.

Alku vaikuttaa tavanomaiselta.

Vallankumous, Lenin, Stalin ja Trotski, tottahan nämä tiedetään.

Sitten tulee vuoroon Neuvosto-Venäjän historiasta kertovan satiirin ensimmäinen suuri musiikkinumero. Vallankumousjohtajat pähkäilevät ihmisten hitautta siirtyä sosialismiin hämmentävästi Kaj Chydeniuksen sävelten siivittämänä.

Suuri ja mahtava

Ohjaaja: Paavo Kerosuo

Rooleissa: Paavo Kerosuo, Antti Korhonen, Lotta Kuusisto, Kaija Kärkinen, Tommi Lindell

Musiikki: Tommi Lindell

Esityspaikka: Musiikkiteatteri Kapsäkki

Eikö tässä olekaan aiheena venäläisten teot, ja eikö fataalia ole kuitenkin aika kikkaileva väännös Nataliasta, ristikon varjon siirtymistä vankisellissään tarkkailevasta ukrainalaisnaisesta?

Yleisöön alkaa tulla elämää. Katsojien yllättävistä reaktioista on vaikea päätellä, mitä he milläkin hetkellä sattuvat ihastelemaan tai kauhistelemaan, Venäjän historian tapahtumia vai teatterintekijöiden tulkintaa asioista. Sähköistyvä tunnelma tempaisee mukaansa. Antaa paukkua, kun siihen kerran on mahdollisuus.

Väliajan jälkeen, jolloin tarinassa siirrytään kuusikymmentäluvulle, esitys pääsee vauhtiin. Tempo kiihtyy, satiiri terävöityy ja musiikin osuus kasvaa.

Avauskappaleen jälkeen esityksessä kuullaan johdonmukaisesti Neuvostoliittoon liitettävää musiikkia traditionaalisista kansanlauluista latvialaisen Raimonds Paulsin iskelmiin.

Päätösnumerona kuultava nimikappale Suuri ja mahtava kasvaa Stalinin ja Putinin yhteislauluna suorastaan värisyttävän suureellisiin musikaalimittoihin.

Kahdessa tunnissa ei paljon ehdi sanoa sadan vuoden ajanjaksosta, mutta taitavasti Markus Leikola liimaa palaset yhteen. Tarinan kärki on nykyhetkessä.

Leikola on monin paikoin erinomaisen nokkela sanankäyttäjä. Useimmat laulut saavat uuden sisällön niin luontevalla tavalla, ettei taitoa voi muuta kuin ihailla.

Mainio esimerkki on Krokotiili Genansyntymäpäivälaulu, jonka kertosäkeen Leikola on runoillut muotoon "Voisin viettää voiton päivää jälleen huomenna".

Tuttu lastenlaulu kertoo pienin muutoksin Moskovan olympialaisista ja Afganistanin sodasta. Säkeistöt alkavat lauseilla: "Estejuoksijat juoskoon, astukoot lätäköihin" sekä "Helikopteri lentää Afganistanin yössä".

Kapsäkin pienessä näyttelijäryhmässä on kovin erityylisiä esiintyjiä.

Paavo Kerosuon ohjaus ja Lotta Kuusiston koreografia pitävät liikettä yllä sortumatta hutilointiin ja antavat tarvittavan tilan myös pysähtyneisyydelle. Kumpikin tekee lisäksi monia pikantisti huumorilla maustettuja roolihahmoja.

Antti Korhosen olemus ja lauluääni tulevat hyvin käytetyiksi hänen kahdessa roolissaan salaisen poliisin Kaganovitshina sekä presidentti Putinina. Musiikin sovituksesta vastaava Tommi Lindell täyttää hyvin paikkansa Trotskina, Saharovina ja Gagarinina.

Kaija Kärkinen on esityksen iloinen yllätys musiikillisesti. Hän ei oikein tahdo löytää otetta Stalinin haastavasta roolista, mutta Brežnev sujuu jo huomattavasti paremmin.

Pamfletin sijasta saatiin kunnon show.

Oikaisu kello 14.15: Jutun kuvatekstissä Paavo Kerosuon etunimi oli aiemmin virheellisesti Lauri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat