Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näytelmä sukeltaa perhesalaisuuksiin kuvatessaan Sibeliuksen sisaren sairautta

Kaikki ihmiset hajoavat Östra Nyland -teatterin vierailuesityksessä

Kulttuuri
 
Adelina Korkala Svenska Teatern
Kim Gustafsson ja Anja Bargum näyttelevät hajoavia ihmisiä.
Kim Gustafsson ja Anja Bargum näyttelevät hajoavia ihmisiä. Kuva: Adelina Korkala Svenska Teatern
Arvio: teatteri
Den älskande. Svenska Teaternin Nicken-näyttämöllä Östra Nylands Teater. Kirjoittaja Sofia Aminoff, ohjaus Helena Hasselblatt, skenografia Marjaana Rantama, puvut Essi Rämä, valot Laura Siironen, äänet Jaakko Autio. Näyttämöllä Anja Bargum, Kim Gustafsson, Kajsa Ek ja Wilhelm Grotenfelt.

Nikkilän mielisairaala on erottamaton osa suomalaista kulttuurihistoriaa. Nykyään sairaalan talot toimivat asuinrakennuksina. Svenska Teaternin Nicken-näyttämöllä vierailevan Östra Nylands Teaternin Den älskande keskittyy yhteen tällaiseen huoneeseen. Nykyajan tasossa siellä asuu näyttelyään valmisteleva Vilja Berggren ( Kajsa Ek ). Sata vuotta sitten huoneeseen oli suljettu Sibeliuksen sisko, Linda Sibelius ( Anja Bargum ).

Den älskande luo toisenlaisen näkökulman Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoteen.

Jean Sibeliuksen Linda-sisar toimi matematiikanopettajana ja oli lahjakas pianisti. Hän päätyi vuonna 1906 maanisdepressiivisyyden vuoksi hoidettavaksi Lapinlahden mielisairaalaan, jossa hänen pikkuveljensä Christian toimi ylilääkärinä. Lopulta hän päätyi Nikkilään. Hän vietti mielisairaalassa lähes kolmekymmentä vuotta, ja hänet on retusoitu pois lapsuudenkuvasta.

Sofia Aminoff on kirjoittanut äärimmäisen kiinnostavasta aiheesta monisyisen tekstin, jonka Helena Hasselblatt on ohjannut varsin staattiseksi teatteriesitykseksi. Sibeliuksen Rakastava-sarjan mukaan nimetty Den älskande sukeltaa Linda Sibeliuksen tarinan avulla perhesalaisuuksiin, valta-asetelmiin, naisen asemaan sekä ihmisen psyykeen – sen hajoamiseen ja eheytymiseen sekä fantasiamaailmaan, joka voi parantaa tai tuhota.

Vilja kärsii myös depressiosta. Linda ja Vilja uppoavat omiin maailmoihinsa ja miehet – lääkäri Michael ja Joonas taas oireilevat kumpikin miehen roolimallien kanssa.

PohjimmiltaanDen älskande on esitys rakkaudesta, tai sen puutteesta, joka on hajottanut kaikki näytelmän henkilöt.

Den älskande on ohjattu näyttämökielellä, joka tuntuu paikoin vanhanaikaiselta. Esitys tuntuu luottavan liikaa siihen, että symboliikka, joka proosassa tai elokuvakäsikirjoituksessa – siis paperilla ja valkokankaalla – toimii, tuottaisi eläviä tilanteita myös näyttämölle. Näin ei kuitenkaan koko ajan ole.

Näyttelijät tekevät kunnianhimoista työtä. Anja Bargum onnistuu fragmentaarisessa esityksessä kuljettamaan Lindan matkaa mielensä syövereihin, kohti kipeimpiä tunnustuksia. Kajsa Ek on luonnollinen ja sopivan teatraalinen. Kim Gustafsson ja Wilhelm Grotenfelt ovat sopivan fyysisiä vastapareja.

Psykoanalyysi on Aminoffille tärkeä ajattelun, kielen ja näyttämön jäsentäjä. Näen sinä yhtäläisyyksiä Anna Kortelaisen seikkailuihin hysterisoitujen naisten ja taidehistorian parissa.

Esityksessä on puutteensa, mutta pidän silti sen tinkimättömästä tavasta tuoda vastakertomus näyttämölle ja katsoa sitä nykypäivän kautta. Epookkiin upottamisen sijaan katsojat haastetaan vuoropuheluun. Historiaa kirjoitetaan aina uudestaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat